Skip to content

Април 2007

Creative Commons Bulgaria

Sony стартират нова услуга за споделяне на видео, наречена eyeVio. Създаден за (сега за) Япония, като естесвен конкурент на титана You Tube, в eyeVio видеото ще бъде качвано основно под Криейтив Комънс. Лицензът, който е залегнал като основен, е CC-BY. Sony предприемат тази стъпка, заради множеството хоствани в YouTube флмчета, в нарушение на нечии [...]

 

WhAT Association

 Панаир на суетата

   от WhAT Association


Чудя се какво ли ще напишат журналистите за току-що приключилия Salone del Mobile в Милано. На връщане в самолета прегледах страницата за дизайн на International Herald Tribune, където възторжено се описваха нови тенденции — неоромантизъм, радикализъм и прочие. Точно в тенденциите обаче бе проблемът за мен. Отидох с надеждата най-после да присъствам лично на раждането на поредната нова вълна. И установих, че не съм уцелила годината.

 

Владимир Петков

 Преводите в Убунту 7.04…

   от Владимир Петков


…са зле. И то не заради перфектно преведения GNOME 2.18, ами заради собствените усилия на обществото на Убунту да превежда специфичните за дистрибуцията програми. Слава богу, специфичните програми са нищожна част от дистрибуцията.

Правописни грешки в Убунту 7.04
„Диспучур“ vs „Диспечер“

 

Дафчо Табаков

 Compaq Deskpro with ESS ES1869F and ALSA

   от Дафчо Табаков


На старата машина, която ми е и рутер и какво ли още не, има вградена звукова карта с горепосочения чип. Доскоро никакви автоматични, умни софтуери за разпознаване не можеха да я подкарат да работи, а и мен като прилично мързелив за компютри не ми се занимаваше с излишни неща.
Идеята че този компютър е почти безшумен ме блазнеше да тръгне звука и да припява в нощите Fanrock Radio или подобни интернет излъчващи радиостанции.

 

Creative Commons Bulgaria

 Популярните и КК

   от Creative Commons Bulgaria


Наскоро попаднах на сайта на една група, която харесвах в началото на 90-те. Групата се казва Suicidal Tendencies и не е от най-лошите core-punk-skate- банди. Забелязах, че някои от снимките в галерията са под BY-NC-SA. Радва ме фактът, че КК започва да се използва и от комерсиалните автори. След “освобождаването” на клипа на Pearl Jam, [...]

 

Ясен Праматаров

 Рокът е животно

   от Ясен Праматаров


Така пееха Контрол, помните ли? Когато все още бяха истинска група. “Рокът е животно — гладно и огромно, храниш го от шепите си.” Обичам рока, много мои неща са в него, много спомени и много мечти за бъдещето. Не ви карам да ми казвате “ами щом нещо не ти харесва рок-индустрията, слушай други неща — дръм-енд-бейс, хип-хоп”. Всъщност това не е оплакване от проблем за търсене на други решения и други музики. Ако е оплакване, то е вик в лицето на родния ни рок. Не че имаме всъщност истинска индустрия. Да кажем, че има група музикални журналисти, критици, издатели и други подобни странични елементи. Които систематично влияят зле на музикантите. Водят ги и ги събират на лъскави събития заради медийното присъствие. Убеждават ги, че трябва да следват зададени от тях пазарни концепции. А те трябва, напротив, да крещят срещу стените на статуквото.

 

Милен Панков

Ако трябва да правим удостоверяване към Apache сървър работещ под линукс в Windows базирана мрежа използването на вече съществуващите акаунти на потребителите в активната директория на Windows сървъра ще улесни потребителите ни и няма да се налага да ги караме да помнят по две или повече потребителски имена и пароли. Тук ще опиша как може да стане това.
Конфигурациите по-долу са тествани на Ubuntu 5.10 Breezy Badger и Fedora Core release 6 (Zod). Ползвана е инсталация на Microsoft Windows Server 2003 Enterprise Edition Service Pack 1 с инсталиран Microsoft Exchange Server 2003 Service Pack 2. Командите и конфигурациите важат за Ubuntu 5.10 Breezy Badger, но не би трябвало да има проблем да се пригодят и за други дистрибуции.

ToDo: Да се тества дали конфигурациите работят към Windows 2000 Server.

Вариант I – ползване на mod_auth_ldap

Инсталираме си apache и openldap, ако нямаме вече инсталирани:

 

WhAT Association

 Отряд за бързо реагиране

   от WhAT Association


Вече има Агенция за защита на модерната архитектура. Mодерна архитектура не означава съвременна, а тази от периода на модернизма — от началото на 20-ти век до около 1980 г.

 

Кирил Киров

 Garmin GPS

   от Кирил Киров


Още от есента, след едно дълго лутане из Родопите, се бях навил да си купя GPS. Мисля, че би бил много полезен в планината, особено ако човек има карта на съответната местност. След кратка справка в Интернет, стигнах до извода, че “марката” при GPS устройствата се казва Garmin. Проблемът е, че не ми се дават толкова пари. Може би, ако ходех по-често на планински преходи щеше да си струва. Но като се има предвид, че аз ходя за максимум 1-2 седмици през лятото, излиза доста скъпо. Преди време имах възможност да си поиграя с един Garmin GPSMAP 60CSx. Наистина невероятно нещо, адски много ми хареса. Няма защо да го хваля тук, всичко си е описано много добре в спецификациите.

 

Къщата на Грибоедов

 Козунак

   от Къщата на ГрибоедовИма една митология, свързана с месенето на козунаци, която твърди, че това е особено трудоемка и непосилно тежка задача. Е, не е вярно. Било е вярно преди петдесет-шейсет години, когато нашите баби са се борили с десетина-двайсе кила брашно, та си представете колко огромно като обем количество тесто се получава в такъв случай. Съвременната българска домакиня обаче, стига да успее да намери малко време, разбира се, като нищо може да се справи с тесто от един килограм брашно и по този начин домът да се сдобие с два великолепни домашни козунака.

 

Какво, прочие, ни трябва, за да се сдобием със свой собствен козунак:

 

Продукти: