Skip to content

Август 2007

Къщата на Грибоедов

 Баница "Руми"

   от Къщата на Грибоедовтоест с готови листи, по рецепта на леля ми Румяна

Скучно звучи “Баница I-ви вид” (казвам това, понеже смятам да дам рецепти и за други баници) и въпреки, че мойта леля рядко прави баници, тази рецепта ми е от нея. Пък и лесно се приготвя!

Продукти:

 • 4 яйца

 • 100 гр. олио

 • 300 гр. сирене

 • 1 3/4 ч. ч. газирана вода (ама и мярка, признавам :) )

 • готови листи (Белла са добри, ако се чудите какви да си вземете)

Приготовление:

 

LeeNeeAnn

 Приказка за Рила …

   от LeeNeeAnn


На 29 август, от 19:30 h, беше проведен поредният протест срещу съсипването на българската природа от пишман инвеститори и бизнесмени, като този път акцентът беше поставен върху поредните безобразия, които се извършват в Рила. Протестът беше обявен, както на обичайните места (savestrandja.ludost.net), така и на новопоявили се такива (saverila.ludost.net). В тази връзка искам да предложа на стопанина на ludost.net (който и да е той) да създаде и saverhodope.ludost.net, където също може да се публикуват анонси за подобни събития, като това, от което ще видите снимки след малко.

Часът е накъде малко преди 19:30 и мястото, определено за провеждане на протеста, изглежда все още мирно и тихо.

place01.jpeg

 

Вени Марковски

 560,000 German Students to use Linux

   от Вени Марковски


As cnet’s news.com announces, North Rhine-Westphalia has selected Novell for the supply of its IT infrastructure. Novell already supports 300,000 students in the states of Bavaria and Thuringia; the new deal will add another 560,000 students and thousands of employees.(…)

 

Ясен Праматаров

 Разхвърляно 06

   от Ясен Праматаров


Обичам “разхвърляните”, дават повече простор. Може би не само в текстовете тук, а и наживо. Има хора, които се вманиачават по формалния, общоприет, конвенционален “Ред” и смятат, че са подредени. Аз се чувствам добре, когато мога да намирам нещата си, а не когато са подредени като аптекарски шишета. Ако двете съвпадат — хубаво. Но най-често когато някой ми “подреди” нещо след това с часове не мога да го намеря. Веднъж така пропуснах изпит в университета. Търся си аз цяла сутрин студентската книжка, преравям всички места, където съм я оставял и където е логично да е, но не я намирам, закъснявам и отивам да видя колегите на излизане, вече настроен да ходя втория ден. А майка ми точно предния ден ми била “подредила” бюрото и оставила студентската книжка на видно място подравнена в единия ъгъл. Знаела, че ще ми потрябва, но аз не съм открил реда, по който да я намеря.

 

Асен Цветков

 Гласът на Планината (част 27)

   от Асен Цветков


Докато приключат със закуската армията на императора се беше строила. Владетелите заеха местата си.
-Сигурен ли си, че идеята с двубоите не е по-добра все пак?
Той се усмихна и хвана ръката и без да отмества поглед от противника.
- Войските ни биха били много сърдити, ако само двамата се бием, а те само гледат.
- Ти или аз? – попита тя.
- Ами да видим.
Кралят протегна ръка към най-близкия воин и каза:
- Една монета назаем?
Смутен той бръкна в кесията си и сложи един сребърник в дланта на владетеля си.
- Ще ти я върна, спокойно.
Воините наоколо се разсмяха.
- Всеки път се убеждавам, че да сложим лицата си от двете страни беше добра идея. – Ар’Галдеан се усмихна на кралицата и хвърли монетата.

 

И.Е.Станков

Хубавият фото-репортаж на Мишел относно последния екопротест за Рила и коментарите му към него ме накараха да се замисля над реалностите на нашето от отдавна зараждащо се „гражданско общество“.

Мишел се чуди може ли само чрез добре измислени и симпатични спонтанни протестни акции на младежи да се постигат целите на обикновения човек българин. Вероятно не, всяко чудо е за 3 дни и някой ден ще ни станат досадни и „флаш-мобовете“. И на участниците, и на съгласните безучастни, и на цялото общество. С други думи – супер е идеята, но само с това не става.

 

Асен Цветков

 Гласът на Планината (част 26)

   от Асен Цветков


Тя сънуваше. Отпусната в походното легло. Небето на изток започваше да изсветлява, а тя още спеше. До късно през нощта бяха мислили как да подредят войските. Когато накрая бяха успели, една уморена кралица се оттегли в покоите си. А той не дойде. Поне не веднага. Имаше още нещо за вършене, което му отне почти цялата нощ.
Сянката му се отдели от един от стълбовете на шатрата, където беше стоял до момента. Прав, за да не заспи. Беше прекарал доста мигове, в които само я гледаше. Това винаги му действаше отпускащо. А пък и преди битка не можеше да спи. Протегна се и излезе от шатрата. Малко по-късно се върна носещ чаша с димяща отвара. Поколеба се за миг докато погледът му галеше спящите и черти. След което клекна до нея и я погали по лицето.
- Време е.
Тя отвори очи и се усмихна.
- Ей сега. Още малко.
Той остави чашата до леглото й.
- След малко ще пратя бронята ти. Желание за оръжие?
- Избери една от секирите ми. Няма значение коя.

 

Къщата на Грибоедов

 Туршия от чорбаджийски чушлета

   от Къщата на ГрибоедовПродукти:

 • 1 кг. чорбаджийски чушки

 • 4 глави чесън

 • 2 с.л. сол

 • 4 с.л. захар

 • 3 ч.ч. оцет

 • 2 връзки копър

 • 2 връзки магданоз

Приготовление:

 

Къщата на Грибоедов

 Кисели краставички

   от Къщата на ГрибоедовИменно кисели, да, не мариновани. По принцип зимнината е трудоемко занимание, факт. Последните години дори не беше особено спорно да си прави човек зимнина - верно е, знаеш какво си слагал вътре в туршиите и лютениците, но трудът, който хвърляш, ти идва в повече. А по магазините продават съвсем поносими аналози. Тази година обаче зеленчуците са скъпи. Представете си колко ще струва готовата продукция от симпатичните бурканчета! Затова предлагам любимите си кисели краставички.

Продукти:

 • малки корнишончета (не уточнявам количеството, зависи кой колко е решил да прави)

 • зрял копър

 • сол

 • захар

 

WhAT Association

 Женски работи

   от WhAT Association


Домът на Мете

Тези дни, докато ровех за производители на винилови стикери за стена, попаднах на серия от симпатични и непретенциозни женски дизайн блогове. За лятна глътка чист скандинавски стил с малко Marimekko, тук-там Ikea, много бяло и стария шкаф на баба вместо лайм.