Skip to content

Октомври 2007

И.Е.Станков

Ако сте следили блоговете в последните няколко дни, няма как да не сте забелязали манията за измерване на нещо в следните класации:

- Топ 100 на българските блогове според Тодор Христов
- Топ 100 Български блогове на Dzver

Нещата натежаха малко, но добре, че е Еленко да пусне феноменалната класация “Топ 100 на най-егоцентричните български блогове” да постави нещата на тяхното място.

Не е ли чудно, че Мартин Заимов с перфектната си онлайн кампания и блог, а и подкрепа от много блогъри, се провали на изборите?! Юлиян Попов обявява в същото време, че политик без блог вече не става за нищо.

 

Асен Цветков

 Helloween-ски плашещо

   от Асен Цветков


„- Знаеш ли, Сребърна, кое е нещото, което извиква у мен чист ужас.
Тя вдигна глава го погледна в очите:
- Кое?
- Звукът от монета, която се върти във въздуха.
- Защо?
- Защото не мога да си представя, че има смисъл да поставя каквото и да е решение на чистия късмет.
- Не винаги има по-добър начин за решение.
- За съжаление си права.
- Искаше ми се да не бъда.
Тя вдигна ръката си. Той погледна монетата, после нея, после и него. Протегна ръка и взе парчето метал.
- Това е за мен. Бъдете щастливи. “

Бъдете щастливи и спокойни. Портата ще остане затворена!!!

 

WhAT Association

Започваме нова рубрика — Архитектски жаргон.
В нея ще разказваме за лафовете и клишетата, които ползват архитектите, когато говорят и пишат за архитектура.

И така, започваме със сентенцията:
Архитектурата е пространство.

Как се използва: Използва се с аристократична насмешка към събеседника, с идеята, че той не е прозрял същината на нещата, които архитектът прави.

Какво би трябвало да значи: Че архитектурата не е стените, подовете и таваните на една сграда. Стените, подовете и таваните (както и мебелите) са дизайна на сградата, а архитектурата е въздухът, който остава между тях. Пак е неясно, нали. Но най-често означава: Слушай ме кво ти говоря, аз ги разбирам нещата.

 

Даниел Панев

 Garam Masala

   от Даниел Панев


Garam Masala всъщност е едно твърде обширно понятие, с което се означават смесите от подправки в Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка и подобните им страни. Предполагам с търговията това име на сместа е попаднало и в Африка, от където също можете да се сдобиете с масала.

Както можете да се досетите, колкото домакинства има в Индия, толкова и вариации по темата има - например дали ще съдържа само ароматни или ще има и люти подправки. Дадената по-долу комбинация е само примерна и смело можете да експериментирате с нея.

 

Даниел Панев

 Ребърца по сингапурски

   от Даниел Панев


Малко странна рецепта за мен, но пък се получи много добра.

Странна поради две причини: едно, че не обичам (по-скоро не обичах) ребра и второ… нещо не ми мяза особено много на сингапурска рецепта. Но пък резултатът си заслужаваше.

 

gotha

 Ето че дойде

   от gotha


Ето че дойде време и да напишем какво стана на Open Fest 2007. Този път реших, че трябва да се гледа какво става и в София, така или иначе вече ми е доста по-близичко - някакви си 130 километра. Та останах доста доволен от това, което видях и чух. За съжаление не можах да присъствам на всички лекции, но това, което видях беше cool. Успях да закарам две девойки с необременени мозъци с мен за да

 

WhAT Association

 Нищо ново

   от WhAT Association


Обикновено, преди да станеш родител, приятели и роднини ти разказват за безсънните нощи, за липсата на социални контакти, за загубата на личен живот и още много промени в ежедневието ти. Някои завиждат, как ще си седиш на слънчева пейка и ще четеш роман.

Но никой не ти казва, че цели зони от града са недостъпни за бебешка количка, а да стигнеш до парка е най-голямото изпитание за деня.


Кола, паркирала на централен софийски тротоар


Този път количката успя да мине


Помощните релси в подлезите са само за определен модел колички

 

Емил Иванов

Официалното стартиране на проекта SimpleStudio беше обявено от Йовко в събота, на 27 октомври, в Червената Къща, в началото, преди първия практически семинар на тема портретна фотография и студийно осветление.

Залата беше пълна и имаше интерес, имаше красиви модели, имаше лекция, имаше и снимки! Всичко беше „6+“. Видях и доста познати лица. Беше интересно и приятно прекарано време.

Джъмбо

Джъмбо говори за студийно осветление, снимка: Ангел

 

Христо Илиев

 OpenFest 2007

   от Христо Илиев


Приключи и тазгодишния OpenFest. Аз в събота успях чак към 9:30 да се измъкна от вкъщи и да тръгна към София. По пътя постоянно валеше и имаше гъста мъгла. Най-странното беше, че в Пловдив си беше хубаво време и аз дори си забравих якето – голяма грешка, като се има в предвид къде отивам, обаче се усетих чак на магистралата и не ми се връщаше. Въпреки лошото време успях към 11:30 да стигна във Военния клуб.

Изслушах лекцията на Georg Greve, която беше доста добра. След това реших да пропусна следващата и заедно с времето за почивка отидох при братовчетките ми да се видим. Всъщност основната причина да отида, която ми развали “open” деня, беше да се занимавам (разбирай преинсталация) с един Windows.

 

Ясен Праматаров

 Gimp 2.4 и свободата

   от Ясен Праматаров


Излезе поредната стабилна версия на програмата за графична обработка GIMP. Не казвам “растерна”, както доскоро беше нормално да се казва за GIMP, защото от доста време вече може да се работи и с векторна графика съвсем спокойно, макар само за най-основни обработки. Някои пък използват програмата за анимации от години. С многото нововъведения през последните години и особено с разчистения път към 16-битов цвят на цветови канал в следващата версия GIMP е достатъчно универсален инструмент за графична работа.