Skip to content

November 2007

Алекс Станев

 Избори HOWTO

   от Алекс Станев


Измина повече от месец от местните избори. Въпреки това, все още в над 200 места продължават препирните кой, как и защо е станал общински съветник/кмет. Резонно е да се хвърлят и обвинения в най-странни и невинни посоки – просто за замътване на обстановката, защото, както знаем – в мътни води не знаеш какво ще хванеш.

В следващите редове ще се опитам да “отворя” процесите по обработката на изборните резултати. Не, че са някаква тайна, но са описани в различни документи, респектиращи с обема и скучният си език.

Всичко започва сутринта в изборния ден. Събират се секционните избирателни комисии (СИК), разполагат бюлетините, отварят изборните секции и започват да чакат. Хората идват, гласуват и пускат пликовете с маркираните бюлетини.

 

Ясен Праматаров

 СимпълСтудио, сезон 1

   от Ясен Праматаров


Първият сезон на СимпълСтудио започна! От утре, 1 декември до 10 декември в екипа на проекта ще очакваме вашите идеи.

SimpleStudio е проект за развитие на свободната фотография, който се задвижва от първоначалния си замисъл през всичките си досегашни работни перипетии от yovko. Наоколо сме другите, малък екип, които засега само с ентусиазма си, свободното си време и с трезвата преценка на “още две очи” опитваме да помагаме нещата да сработват. Целта на този проект е да популяризира и подпомага свободното изкуство, разбирано като творене от лична, вътрешна принуда и в културна среда, основана са свободното споделяне.

Продуктите, които студиото в сезоните и отделните си сесии създава, се публикуват и разпространяват с отказ от някои права. Съгласно концепцията на CreativeCommons-лицензиите.

 

Ясен Праматаров

 qmail за обществено ползване

   от Ясен Праматаров


Qmail е за обществено ползване, без авторски права. От вчера, 29-ти ноември. Представяте ли си, точно qmail? Аз лично не можах да повярвам, когато видях новината за отказа от права на небезизвестния djb.

Дълги години начинът да се поддържа модерен пощенски сървър бяха горе-долу два. Ако човек идва от дистрибуциите с пакетни системи със силни зависимости, като Debian или RedHat, най-логичният избор падаше върху подразбиращия се сървър там. В по-общия случай това означава Sendmail, а в останалите — Exim или Postfix. Qmail пък като правило ползваха админите със “слакерска” нагласа. Казвам “нагласа”, защото съм виждал хора, които инсталират qmail върху Дебиан, просто защото се придържат към нагласата си от Slackware и никога не се доверяват на пакетната система, ако могат да го избегнат.

 

WhAT Association

New York Times правят анализ на дизайна на предизборните плакати в САЩ. Интересното е, че анализът е направен като комикс и няма и помен от сложно критическо писане — прости думи и нарисувани ситуацийки, в които участват въпросните плакати.

Оттук се сетих за едно интервю с архитектурния критик Джефри Инаба, за което сме споменавали и преди. В интервюто става дума, че архитектурната критика трябва да бъде достъпна за хората и да използва масови жанрове като комикса, блога, фото-колажа вместо тежки академични статии. Той самият прави урбанистични анализи като туристически гайдове.

Какво ли я чака литературната критика?

 

Камен Томов

 The Author of Emacs

   от Камен Томов


On occasion of a recent discussion about Emacs I decided to check if there is an author acknowledged in the Emacs clone that I use. What I found in the Acknowledgments section of GNU Emacs was a list of people who had contributed for the development of GNU Emacs and nothing about the people who created Emacs. Without its authors GNU Emacs would not have existed today.

Although GNU Emacs is the most significant member of the Emacs family in this moment, it is only one of the clones of Emacs. Responsible of the project GNU Emacs was Richard Stallman.

 

Йордан Стоилов

 Прага, Чехия

   от Йордан Стоилов


Вдъхновен от публикацията на Велян относно цените в Чехия ми се ще да напиша и аз няколко думи относно престоя ми там и впечатленията ми. Аз бях в Прага, през Бърно само преминах и нямам впечатления. Вероятно е по-евтино.

Първото нещо, което ме зарадва беше цената на автобусния билет - за студенти (до 21 години) цената на билета в двете посоки е малко над 150 лв. Със застраховка за 7 дни цената става 160 лв. Автобусите са на Груп и са старички и тесни. Поне такива ми се сториха на мен. Отиването беше лесно и бавно - доста чакахме на Калотина. Нататък нямахме никакви проблеми. Автобусът спираше прекалено често. Но пристигнахме по график. Дори с 10 мин. по-рано.

Връщането беше по-приятно - автобусът беше полу-празен, по-широк и почивките бяха значително по-малко и по-кратки. Пристигнахме с 3 часа по-рано от предвиденото. Може би защото две граници преминахме без дори да спрем.

 

Кирил Владимиров

 Айде и аз си имам PGP ключе

   от Кирил Владимиров


От има-няма месец nplus ме нави да използвам GnuPG в jabber-a. Не че има кво да енкриптвам, ама тъй де…за спорта :)

Преди доста време се възпротивих Откога Джабър стана само за ‘линуксари’ !? Та тогава….незнам защо не си пуснах моето ключе. Та на ся, пускам го :)

 

WhAT Association

 От птичи поглед

   от WhAT Association


Къщички за птици
Къщички за птици в модерна версия

Някои любители на птици вярват, че птиците имат афинитет към изкуствата, защото могат да имитират звъна на мобилни телефони. Оказва се, че имат и око за архитектурата. Или поне така смятат от Raumhochrosen.

Разпространената по целия свят “архитектура” на къщичките за птици (с двускатен покрив и кръгъл отвор в средата), провокира архитектите да направят модерна версия.

Те правят три хранилки и едно място за гнездене, като единственото условие, което клиентите поставят, е да има бърз и лесен достъп до просото.

Да се готвят кучетата, котките, кокошките.