Skip to content

Декември 2007

Къщата на Грибоедов

 Новогодишна вита баница с късмети

   от Къщата на Грибоедов


Традицията повелява за Нова година всяко българско семейство да върти баница, в която са сложени късмети за всеки член от семейството плюс един, който е за Свети Василий, считан според народното поверие за покровител на дома. Навремето баницата с късмети се е правила за 14 януари, Васильовден по старому, но след смяната на календара тя се прави за 1 януари, който, както знаем, е първият ден от Новата година.

Вита баница с късмети

Продукти:

 

WhAT Association

 Петролногазовите острови

   от WhAT Association


Изкуственят архипелаг до Сочи

През септември Erick van Egeraat представи пред Путин проекта си Federation islands.

Това е изкуствен архипелаг на площ от 3.3 км2, намиращ се близо до бреговата ивица на Сочи в Черно море. Предвижда се да бъдат построени жилища, хотели, културни и развлекателни центрове.

Островите ще са във формата на Руската федерация и ще отразяват главните географски характеристики на страната — например водните пътища между островите съответстват на големите руски реки. Ще има пясъчни дюни, гори и просторни тревни площи, напомнящи руските степи.

 

Димитър Цонев

 50 000

   от Димитър Цонев


Днес българоезичната Уикипедия удари брояча на 50 000 статии.

Към 14:30 българско време изсипах накуп няколко предварително подготвени статии и статията за демона Валак, в превод от английски, уцели кръглото число.

Коя ли ще е статия 100 000?

 

Къщата на Грибоедов

 Погача за Бъдни вечер

   от Къщата на Грибоедов


Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да няма блажни ястия, но тя да е богата. Много хора прибягват до содената питка, но и тя не минава съвсем за постна, защото в нея се слага кисело мляко. Предлагам ви една постна погача.

Продукти:

  • 1 кг. брашно
  • 1 пакетче мая. Използвам Виво, но няма значение, стига да е хубава.
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 1 1/2 ч.ч. хладка вода
  • 3 с.л. зехтин

Приготовление:

Брашното се пресява хубаво, за да влезе въздух в него. Замесва се меко тесто с посочените продукти и се оставя около двадесетина минути да се отпусне. Разделя се на три топки.

 

Димитър Цонев

 Exif

   от Димитър Цонев


От началото на декември активно се занимавам с превода на български език на софтуера, който задвижва Уикипедия - MediaWiki. Бая неща бяха добавени в кода и седяха непреведени от последното обновяване на Борислав. Сега, обаче, съвсем на финалната права, останаха няколко системни съобщения, които и понятие си нямам как биха могли да се преведат.

 

Къщата на Грибоедов

 Бахур

   от Къщата на Грибоедов


Коледа по различните краища на България неотменно е свързана с кончината на не едно прасе. В нощта на Бъдни вечер из къщата се носи аромат на кървавица, а из нашия край – варненско – на бахур. Направата на домашен бахур хич не е проста работа, но пък някой може и да реши да се пробва. И така,

Бахур – стъпка по стъпка!

Продукти:

 

Къщата на Грибоедов

 Салата от авокадо

   от Къщата на Грибоедов


Авокадото не е сред най-бурно купуваните и консумирани екзотични зеленчуци в България. Или може би трябваше да кажа плодове… Все едно. Важното е, че не спада в категорията на най-търсените може би защото крушовидният му облик навежда на мисълта за нещо сладко и сочно, а то се оказва блудкаво като сварен, безсолен картоф. И обикновено дотам стига любознателният нашенец в изследванията си, зачерквайки завинага авокадото от дневното си меню.

Истината е, че авокадото е рядко хранителен продукт, наблъскан догоре с всевъзможни полезни витамини и минерали. От него се правят голяма част от пастите на астронавтите, а при подходяща и въобще несложна кулинарна подготовка се получава удивително вкусна и питателна салата, подходяща като гарнитура към риба, пиле, или просто като салата към вездесъщата ракия.

Какво ни е небоходимо?

 

WhAT Association

В случай, че още се колебаеш, ето и обещаната порция анти-подаръци.

 

Камен Томов

Софтуерните лицензи не са и домати и не се купуват на килограм. В публикация относно наскорошната сделка на МДААР с ЦАПК Прогрес, Вени Марковски хвърля поредния кьорфишек. Цитирам:

Вижте първото документално доказано увеличение на цената в сделката на годината на МДААР.

Испанската област Кастилия и Леон (столица Валядолид) се е договорила с “Майкрософт” за 14,000 лиценза (десктоп и сървъри), които ще купят от Dell (не от ЦАПК). Стойност: 5.2 млн. евро. Да направим една проста сметка:

5,200,000/14,000 = 371.42 евро = 724 лв.

 

Вени Марковски

 How the Netherlands did it. It = open standards

   от Вени Марковски


Here it is how:

As you may have heard ([1], [2]), the Dutch government has recently attracted Microsoft’s anger by launching an actionplan to adopt open standards, and concretely OpenDocument Format by April 2008 in the national government. Open Standards will become mandatory and Free Software will be preferred.

As the Minister of State, Frank Heemskerk, argued, this plan is not to exclude any company, but to stimulate information exchange, vendor independence and choice for various software products that implement open standards, [3].