Skip to content

Септември 2010

Христо Илиев

 Уикенд в Истанбул

   от Христо Илиев


Миналата седмица някъде към вторник с Магито си говорихме да ходим някъде. Почти на майтап споменахме Истанбул, но решихме, че колко му е да отидем. Не го обсъждахме въобще. Аз дори веднага писах на двама от couchsurfing, които познавам там, и единия веднага отговори, че няма проблем да ни приюти. До петък все още не беше ясно дали ще ходим, но решихме да го направим, като дори си взема понеделника почивен ден. Така с Магито и Митака в събота рано (6 часà) сутринта потеглихме.

 

Нели Огнянова

Данъкът за телекомите във Франция и Испания, наложен с цел финансиране на общественото радио и телевизия и компенсиране на спирането на рекламата в обществените програми, е несъвместим с правото на ЕС.

Съобщение на Европейската комисия от днес за процедури срещу Франция и Испания

 

Пътуване до...

„Аз поддържам тезата, че няма страшно място, ако спазваш порядките на мястото и не правиш откровенни глупости. В крайна сметка аз и в България няма да ида посред нощ в Столипиново със снимачна техника за няколко хиляди и златен ланец на врата“ каза Меглена докато обсъждахме възожностите за организиране на пътуване из същинската Африка. Тя вече ни разказ за пътуването си до Бурунди, Руанда(първи път) , Уганда, Конго и Руанда(втори път)

 

Стара София

 Препоръчваме

   от Стара София


Вече стана дума за изложбата "Следите на града", представяща картините на Йозеф Обербауер - австрийският "главен рисувател на София". Използваме момента да препоръчаме на онези от вас, които все още не са посетили Софийската градска художествена галерия, да го направят. Особено внимание заслужава чудесният каталог на изложбата, в който са публикувани всички показани акварели и рисунки на австрийския художник.

 

Пътуване до...

Продължаваме поредицата на Любо, който ни води из най-високите върхове на балканските страни. Днес на ред е Босна и Херцеговина с нейния първенец – Босански Маглич. Приятно четене:
До връх Босански Маглич
най-високият в Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина и малко от Черна гора в 3 дни. Изкачване на първенеца на Босна – връх Босански Маглич, Сараево и Подгорица
Ден 1

 

Нели Огнянова

EK е издала съобщение COM/2010/0492 относно глобалния подход за предаване на резервационни данни на пътниците (PNR данни) на трети държави.

Основната цел на настоящото съобщение е да установи за първи път набор от общи критерии, които да формират основата на бъдещи преговори с трети държави за PNR споразумения.

 

Нели Огнянова

 MEDIA 2007: две покани

   от Нели Огнянова


Покана за представяне на предложения — EACEA/25/10 — Медия 2007 — Развитие, разпространение, популяризиране и обучение — Подкрепа за развитието на продуцентски проекти — Игрално, документално и анимационно кино — Единични проекти, Пакетно финансиране и Пакетно финансиране 2 етап
Покана за представяне на предложения — EACEA/26/10 — Медия 2007 — Развитие, разпространение, популяризиране и обучение — Подкрепа за развитието на онлайн и офлайн интерактивни творби

 

Нели Огнянова

 Може ли

   от Нели Огнянова


Не може за подслушване да се дават 100 млн. лв., а за култура – 80 млн., коментираха вчера в парламента.

Труд, Закон за бюджета 2011

 

Нели Огнянова

Днес в Официален вестник е обнародвано изменение в Протокола относно преходните разпоредби, приложен към Договора за Европейския съюз, към Договора за функционирането на Европейския съюз и към Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия:

 

Нели Огнянова

Ню Йорк Таймс информира, че администрацията на Обама планира от началото на 2011 да влезе в сила нов закон за проследяването на електронните съобщения. Статията е привлякла огромно внимание и има стотици коментари. Има идея да се разработи софтуер, който да направи възможно проследяването при всички комуникационни системи и услуги, вкл. по отношение криптираното съдържание.

EFF посочва, че проектът е стъпка в посока към режими като Обединените Арабски Емирства, според които някои средства са станали прекалено сигурни и не трябва да попадат в ръце на цивилни.