Skip to content

Септември 2011

Горичка

мая калчеваОт средата на 90те години, докато е била студент по право в СУ “Св. Климент Охридски”, до днес Мая е ангажирана с програми и проекти за промяна на средата и условията за живот и развитие в България. Студентски стачки, провокативна журналистическа дейност, разследване на фирми и хора, права на човека, участие в множество граждански инициативи - всичко това е част от нейната работата и разбирането, че имаме мисия: да направим живота по-добър за онези, които идват след нас.

 

Магдалина Генова

 Хамсия пилаф

   от Магдалина Генова


Пилафът с хамсия (hamsi pilavi, hamsili pilav) направих по заръка на Ани, която така се вдъхнови, докато пишеше тази статия за турската кухня, че трябваше да обиколим целия пазар за прясна хамсия, боровинки и мента (в интерес на истината ми помогна за реденето на рибките, което е най-досадната част от рецептата).

 

Григор Гачев

 Какво могат мониторите

   от Григор Гачев


Преди няколко дни имах спешно повикване от едни сравнително нови клиенти. Когато пристигнах, едно от момичетата ме чакаше на вратата, намусено като гръмоносен облак.
- Защо мониторът ми не печати?
- …ъ?!
- До вчера печаташе!
- …ъ?!?!
- Искам да знам защо спря!…
Нямах какво да отговоря.
Впоследствие си помислих, че контравъпросът “Има ли някакво съобщение на екрана на принтера?” щеше да е добър, но… остроумие на стълбището, както казват французите.
А щеше да е подходящ – имах рядкото удоволствие да обясня на момичето, че “монитор” се нарича екранът на масата, а пък “компютър” е кутията отстрани до нея.
Уви, и това се случва.

 

Нели Огнянова

EK открива процедури във връзка с прилагането на Директивата за аудиовизуални  медийни услуги (2010/13/EU)  в Белгия и Великобритания. Проблемите са специфични (езикови общности в Белгия, регулиране за Гибралтар).

Съобщението на ЕК

 

 

Нели Огнянова

 EC: цифрова телевизия

   от Нели Огнянова


Франция трябва да приведе процедурата си за предоставяне на честоти за цифрово разпространение на телевизия в съответствие с правото на ЕС.

Cистема, по която  се отпускат допълнителни честоти (,,компенсаторни канали“)  без  търг противоречи на правото на ЕС.

Служебното предоставяне на допълнителни честоти, когато новите участници трябва да участват в процедура за подаване на кандидатури, без да имат гаранция за успех, според Комисията представлява дискриминация.

Съобщението на ЕК

 

Тимур и неговите командоси

 Филип Мърлев – частен детектив

   от Тимур и неговите командосиСедях до прозореца и пиех второто си уиски. Навън беше тягостна есенна вечер – една от онези вечери, в които хората внезапно полудяват, мъжете изведнъж вадят пистолет и застрелват жените си, а пияните лумпени отиват да запалят къщата на някой цигански барон.

Седях и си мислех, че вече втора седмица съм без работа и как това ще се отрази на изтънялата ми сметка в банката, когато телефонът внезапно иззвъня. Беше областният прокурор - един от онези типове, които след като се видят няколко пъти по телевизията, почват да се вземат съвсем насериозно.

 

Alvin

Избрани произведения
Чудомир
изд. "Христо Г. Данов", 1971 г.


Гениални къси разкази, фейлетони или просто кратки истории.
Народни, смешни, селски, истински.
Човешки характери в малко думи.
И абсолютен майсторлък.

Замълчавам с:
Отчет

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 44/50 - Голо Бърдо

 

Йордан Матеев

 Росен Плевнелиев пред бизнеса

   от Йордан Матеев


По принцип не следя детайлно кампаниите на кандидатите за президенти, но днес по стечение на обстоятелствата присъствах на среща на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова с представители на бизнеса (членове на КРИБ), която продължи близо два часа. Ето някои мои мисли след срещата.

1. Ако бъде избран от гласоподавателите Росен Плевнелиев най-вероятно ще бъде най-добрия президент до сега, което ще бъде още по-очевидно благодарение на пълния провал на Георги Първанов като президент.

2. Росен Плевнелиев публично застава зад стегната фискална политика и балансиран бюджет. Това е много добра новина, защото е силен глас в подкрепа на разума и срещу популизма. Но ще върне ли с вето бюджета на Симеон Дянков и Бойко Борисов ако планират някакъв дефицит? Труден въпрос. Дано има силата да го направи.