Skip to content

February 2012

Нели Огнянова

 #ACTA # INTA # De Gucht # IPRED

   от Нели Огнянова


Днес изказване на комисаря  по търговията Карел Де Гухт по АСТА беше в дневния ред на Европейския парламент, INTA (Комисия по международна търговия).

Комисарят   разви теорията, че  копирането е кражба    и призова ЕР да подкрепи АСТА. На фона на обявеното преюдициално запитване   това  е  – ако не разочароващо – крайно чудно.

Видео   ще се появи тук

Междувременно в  Туитър се появи/ изтече (конфиденциално)  становище на Правната служба на ЕП от октомври 2011. 

В т.31 е позицията на Европейския парламент по IPRED2.

В т.32 е оценка на правната служба, според която АСТА не включва всички гаранции, за които Парламентът настояваше в предложенията си по IPRED през 2007.

Това е положението.

 

Григор Гачев

 VPN сървър под Linux

   от Григор Гачев


Може ли отнякъде си да се свържете с компютър с вашия офис и да работите във вътрешната му мрежа? Разбира се. Това нещо се нарича VPN, и е доста разпространено.
Пускането на VPN свързаност в някой офис често бива смятано за “черна магия”, посилна само за най-легендарните администратори. Е, не е точно така. Имате ли в този офис подходяща машина под Linux? Ако да, няма да ви е никакъв проблем да пуснете на нея VPN сървър. По-долу е описано как се прави това на Debian GNU/Linux 4.06.0 (Squeeze), чрез PPTP VPN.
Инсталиране

 

C, PHP, VB, .NET

 Кражби от съседчето

   от C, PHP, VB, .NET


Задача 1. Иван има „a“ на брой ябълки, а Петър има „b“ на брой ябълки. Иван решил да открадне половината ябълки на Петър, а Петър решил да открадне половината ябълки на Иван. С колко ябълки са останали?

Решение: Тук няма какво да се мисли – Иван е имал „a“, изгубил е „a/2“ и е спечелил „b/2“, следователно той ще има a-a/2+b/2 = (a+b)/2. Петър пък е имал „b“, изгубил е „b/2“ и е спечелил „a/2“, следователно ще има b-b/2+a/2 = (a+b)/2

=> двамата ще имат по равно ябълки.

Задача 2. Условието е същото, както в задача 1, но кражбите са се повторили „n“ пъти. Колко ябълки са им останали?

Решение: Още след първият път са останали с поравно ябълки. Следователно от тук нататък, независимо колко пъти крадат, те ще губят (a+b)/4 и ще печелят (a+b)/4, т.е. ще си остават със същото количество ябълки.

 

Йордан Матеев

 Популизъм срещу прозрачни бонуси

   от Йордан МатеевВ дебата за бонусите на работещите в публичната сфера има много истерия и популизъм, които ме отдръпнаха от темата още в началото й. Може би затова и не съм чул или чел някакво смислено решение на проблема, каквото допускам, че се е появило някъде, но изглежда не е стигнало и до премиера Бойко Борисов.

Предвид мениджърските умения на Борисов решението му не беше изненадващо - оставки на провинилите се. С него, разбира се, той влезе в капан, защото сега трябва да уволни стотици хиляди работещи в публичната сфера, тъй като раздаването на бонуси се оказа масова практика.

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Дамска детективска агенция №1 – Александър МакКол Смит

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Александър МакКол Смит е роден в тогавашна Родезия, сегашно Зимбабве. Като юрист няколко години предава право в университета в Габороне (Ботсвана) и е написал единствената правна книга досега в историята на местното правораздаване. Настоящата книга обаче е силно художествена и разказва пак за Ботсвана, само че за случаите на една предприемчива дама, която решава да открие детективска агенция – Прешъс Рамотсве. Не е ли провокиращо? Кога сте чули изобщо нещо за Ботсвана, освен, че тази година за пръв път се класираха за финалите за Купата на Африка, където всички ги биха като маче у дирек?

 

Framespotting

 A Cat in Paris (2010)

   от Framespotting


Травмирана от смъртта на баща си, Зоуи (Ориан Зани) губи способността си да говори. Жан (Доминик Блан) – майката на момичето, прави всичко възможно да балансира между работата си (ръководител в парижката полиция, където тя и съпругът ѝ са били партньори) и това да отделя нужното внимание на дъщеря си, в което ѝ помага и детегледачката Клодин. Но никоя от двете не успява да се превърне в приятеля, от когото Зоуи има нужда. Точно тук идва мястото, където трябва да се спомене и символът на филма – черна котка на име Дино, чийто собственик е Зоуи, и която се явява най-довереното лице в света на малкото момиченце. Именно самоличността на котката поражда интерес у зрителя. През деня Дино е домашен любимец на момиченце, което остава неразбрано в света на възрастните, през нощта обаче котката няма стопанин – тя е свободна, кръстосвайки покривите на парижките сгради и бивайки тайно оръжие на Нико (Бруно Саломон) – мил и чистосърдечен крадец, който няма приятели  и живее в самота.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

“Куинс Парк” се изкачиха на второ място в класирането на седем точки зад “Алоа” и с оставащи десет кръга до края. Това стана възможно след доста трудната победа при гостуването на “Монтроуз” с 1-0. Победното попадение отбеляза Джейми Лонгуърт в 89-та минута. След предишната си разгромна загуба с 0-5 от “Куинс” сега “фронтоните” (“The Gable Endies”) изиграха срещата много предпазливо и затрудниха максимално гостите. Въпреки прибраната си игра те опитваха и атаки към Пари, но без някакъв сериозен успех. Израз на тяхната предпазлива дефанзивна тактика бяха 10-ната засади, в които бяха “хванати” нападателите на “Куинс Парк”. В края обаче настойчивостта на гостите от Глазгоу си каза думата и голмайсторът на отбора – Джейми Лонгуърт записа своя 15 гол за сезона, с асистенция на Оуен Роналд.