Skip to content

Декември 2012

Даниела Стоянова

 Панфорте

   от Даниела Стоянова


Помните ли бонбоните Карамел Му от детството? Онези кафяви блокчета дъвчаща сладост карамел, които си купвахме когато ни останеше ресто от половинката хляб в бакалията. Обожавах ги – това беше един от вкусовете но моето социалистическо детсво. Сега си представете този карамелен вкус, но с добавени хрупкави парчета лешници и бадеми, сушени плодове и дъхът на разтопен шоколад обогатен с канела и аромат на празник и ще получите сравнително пълна представа за вкусът на десерта от днешната рецепта – Панфорте.

 

Даниела Стоянова

 Панфорте

   от Даниела Стоянова


Помните ли бонбоните Карамел Му от детството? Онези кафяви блокчета дъвчаща сладост карамел, които си купвахме когато ни останеше ресто от половинката хляб в бакалията. Обожавах ги – това беше един от вкусовете но моето социалистическо детсво. Сега си представете този карамелен вкус, но с добавени хрупкави парчета лешници и бадеми, сушени плодове и дъхът на разтопен шоколад обогатен с канела и аромат на празник и ще получите сравнително пълна представа за вкусът на десерта от днешната рецепта – Панфорте.

 

Alvin

 7 книги накуп

   от Alvin


В последните много месеци: немного четене, още по-малко споделяне.
Накратко:

Черният отряд: нови три тома
Бялата роза
Сенчести игри
Стоманени сънища 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Майлс: Автобиографията - Майлс Дейвис

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Книгата е като хроника на онова невинно време, в което героите, нищо неподозиращи и безразсъдно смели, били изцяло обсебени от жаждата за знание и жаждата за слава. Досущ като джуджета в митологията на Толкин, те копали толкова на дълбоко и толкова алчно, че открили скъпоценности, които никой друг до този момент не е откривал. За откритията мнозина от тях заплатили с живота си. Забравени, епични времена, в които популярната музика е била джаз. На никого не му е хрумвало да ѝ даде отделно име.

 

Look at the Stars

 ζ Змиеносец – беглецът

   от Look at the Stars


Зета Змиеносец се носи сред космическото пространство с 24 км/с. При движението си образува пред себе си вълна от междузвездно вещество, която е добре видна на това инфрачервено изображение. На тази фотография в изкуствени цветове звездата изглежда синкава и се вижда в центъра на изображението. Масата на тази звезда е 20 пъти по-голяма от на Слънцето. Вероятно някога ζ Змиеносец е била част от двойна система. Компаньонът и е избухнал като свръхнова и се е разрушил. Зета Змиеносец е разположена на 460 светлинни години и би била една от най-ярките звезди на небето, ако не беше потопена в прахово-газов облак, поглъщащ светлината и.

 

Handful of Light

rift valley

Трябваха ми тези няколко седмици след завръщането. Не за аклиматизация, то и без това кой знае какъв студ не сме видели тук досега. Трябваха ми да осмисля различията, противоречивите чувства, да осмисля многообразието от впечатления, цветове, миризми и звуци, които Африка остави в спомените ми. Да почакам да изкристализира на повърхността онази ципа с най-важното, което искам да споделя. Онази фина солена коричка, оставаща след оттеглянето на вълната, която съдържа концентрираната същност на океана.

 

Йоана Петрова


Предизвикана съм от следното съобщение: „Здравей Йоана, казвам се Ваня и имам нужда от съвет. Мама ми изпрати доста сушени сини сливи набрани и обгрижвани с много любов. Сушени са в сушилник на дърва както едно време моята баба ги правеше. Иска ми се да направя сладко от тях. Правила съм от пресни, но от сушени не съм…“
И аз не съм правила сладко от сушени сини сливи, но тази идея ми се стори твърде привлекателна за да пропусна възможността да опитам. В случая, нужда от помощ имах и аз, затова се допитах до по-възрастни хора дали има практика или са чували да се приготвя такова сладко. Не бяха чували, затова ми остана другата глобална опция за търсене на сведения. Прегледах няколко варианта докато си наумя как да приготвя моя мармалад. Получи се интересна задачка.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

qpfc-trfc-g“Куинс Парк” завърши 2012 г. подобаващо с чудесна, мотивирана игра и себераздаване от целия отбор срещу лидера “Дъ Рейнджърс”. Единствено липсата на малко късмет остави доброто представяне на домакините невъзнаградено поне с точка, която те заслужаваха напълно. Гостите от “Айброкс” с редица високоплатени, но и също толкова надценени професионалисти в състава си, успяха да откраднат трите точки с един случаен гол в 92-та минута, когато Еърд, при последния корнер в мача, изрита топката към вратата, която през едно меле от играчи пред вратаря на “Куинс” влезе в мрежата. През целия мач “Куинс Парк” успя тактически да блокира всичи възможни ходове на атаката на гостите и се противопоставяше успешно на всички линии.

 

Framespotting

 The Perks of Being a Wallflower (2012)

   от Framespotting


Coming of age’. Ако потърсите този израз в интернет ще откриете, че това е термин, използван за отбелязване на онзи характерен преход, който един млад човек прави между своето детство и зрялата си възраст. Освен всичко това в днешно време той е и творчески жанр със същия смислов заряд, който несъмнено набра огромна популярност в съвременната литература, а в последните години с пълна сила бележи попадения и под формата на кино продукции и екранизации. Трудно е да се даде точна концепция за това какво прави един филм от този вид успешен, защото границата между това крайният продукт да бъде наивно детински или качествено издържана кинематографична творба е тънка и изисква доста нюх и деликатност, за да не се изпадне в нежелана бездуховност на произведението.

 

Магдалина Геновa

 Тетка на годината

   от Магдалина Геновa


tetka

Или когато управляващите в България превъртяха политическата теория и практика.

Или още: абсолютният нонсенс, който подменя акта на протеста като инструмент за корекция на управленски грешки – неумишлени и умишлени.

Обезсмислянето – на действията, на езика, на смисъла е най-добрия начин за подмяна на реалността с друга, в която ценностите са огледални, като дяволското четене на Евангелието. След това е лесно Адът да бъде наречен Рай.