Skip to content

January 2013

Иван Ванков

В това видео ще се опитам да ви обясня 3-те най-често ползвани техники за запис на йерархична структура в базите данни, с техните предимства и недостатъци.
Ще разгледаме релационният модел, agency list и nested set model

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 След тренировъчния лагер в Испания

   от ФК Куинс парк Глазгоу


LDVЗа четвърта поредна година младежкият отбор на “Куинс Парк” имаше възможността да пътува за тренировъчен лагер в южните части на Европа, след като клубът отново спечели проект по програма “Да Винчи” на Европейската комисия. В предишните пътувания дестинациите бяха Португалия и Турция, а този път лагерът беше в района на град Валенсия, Испания. Освен средствата от програмата, пътуването на младите надежди на “Куинс” беше подпомогнато от родители и фенове чрез дарения, за да могат повече от момчета от младежките отбори да се възползват от възможността. В планираните контролни срещи младежите на “Куинс Парк” успяха да запишат доста добри резултати. Те надиграха връстниците си от “Валенсия” и “Леванте” и допуснаха загуба само от “Eркулес” (Аликанте).

 

Малки истории за града

 Четвъртък

   от Малки истории за града9 сутринта. Всички сме леко бавни и завеяни, мързеливо начало на четвъртъка, като след хубава сряда вечер. На вратата се звъни. Доста сме озадачени с Ружа, никой не би трябвало да идва. 
Отварям. 
На вратата е една баба (която Ружа оприличи на английската кралица), пита какво става с Юлия от горния етаж, срещуположната врата на моята. 
- Съжалявам, не познавам никой от входа. 
- Аз минавам да я видя, че не знам жива ли е, не е ли, ние бяхме като сестри, а не сме се виждали от много време.
Изразът "не знам жива ли е" ми се забива в главата и започвам да си мисля колко е гаден светът на старците - тя наистина има предвид, че не знае дали е жива и се е притеснила, че не й отваря.

 

Как се пише

Правилно е да се пише слято – прессъобщение, мн.ч. прессъобщения. В прессъобщението на Facebook се твърди, че ще има съществена…

 

Как се пише

Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч: афганец/афганистанец, мн.ч. афганци/афганистанци. Всеки афганец/афганистанец се чувства…

 

Нели Огнянова

В предаването Денят започва с култура  на БНТ водещият  не съобщи къде се провежда събитие в памет на проф. Тончо Жечев.

В действителност няма правна пречка да се каже къде и кога е събитието: днес, 31 януари, 18 часа,  зала Средец, Шератон.

СЕМ има указания по въпроса отпреди няколко месеца.

Методически указания във връзка със забранeните скрити търговски съобщения и позиционирането на продукти като форма на търговско съобщение [16 ноември 2012 г. ]

 


 

Пътуване до...

 Kaньонът Горгопотамос (Гърция)

   от Пътуване до...


Я, да си направим една разходка до Гърция. Кристина ще ни води леко и забавно до интересно местенце в Гърция. Всъщност, за да не останете разочаровани: тя ще кара джипа :) И ще си живее живота :) Да видим ние какво прави жена, оставена сама с джип и палатка ;)

Приятно четене:

Kaньонът Горгопотамос (Гърция)

Закъснял пътепис за ходенето ни в Гърция

То си минаха десетина дни, откакто ходихме до Гърция, така че за радоста на читателите може да пропусна някой и друг детайл, но ще дам всичко от себе си да се напъна и да си спомня важните моменти на това пътуване.

Ден първи

 

Look at the Stars

 Финтифлюшка и NGC 4372

   от Look at the Stars


На южното небе, в съзвездието Муха, може да бъде видяна тъмната мъглявина Финтифлюшка. Този прахов облак изпъква добре на фона на богатото на звезди небе, на юг от съзвездието Южен кръст. В лявата част на мъглявината се вижда и сферичният звезден куп NGC 4372.   NGC 437 се намира на 20000 светлинни години от нас, докато Финтифлюшка е само на 700.

Image credit: Ivan Eder