Skip to content

February 2013

Иван Бедров

80e99faad3310a03fa87a6d6924929d6_400x300Любим рефрен на опозиционни политици, на коментатори, а от скоро и на представители на ГЕРБ, е как строгата финансова дисциплина била причина за народното недоволство. „До тук ни докара Симеон Дянков“, продължаваме да чуваме. „Не успя да подобри бизнес средата“, каза и премиерът в оставка. Неразбирането за истинския проблем е най-видно в заглавията на световните медии, когато съобщават за това, което се случва в България. От тях научихме, че политиката на строги финансови ограничения (т.нар.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Добра игра и класически резултат

   от ФК Куинс парк Глазгоу


clqp-shДобрата серия от победи на “Куинс Парк” продължи и във вторнишкото дерби с “Клайд”, като “паяците” стигнаха до трета поредна победа в последните мачове и общо десета поред срещу глазгоуския си съперник. Формата на двата отбора напоследък е на двата полюса. “Куинс” са в челото на таблицата, докато “Клайд” паднаха до последното място, изместени от “Стърлинг”. Въпреки, че “паяците” имаха превъзходство във всички фази на играта, домакините също създадоха някои добри положения. “Куинс” откриха резултата още в 15-та минута на мача. След един пробив отляво на Робъртсън, който прати топката ниско по земята към малкото наказателно поле, Ейдън Конъли реагира най-бързо и с воле заби топката в мрежата.

 

Пътуване до...

В последните дни много хора започнаха да говорят за Исландски модел на управление. Ние, разбира се, не оставяме политиката встрани, но ще покажем другите страни на Исландия. Днес Продължаваме с пътуване из Исландия заедно с Гергана. В „нулевия“ ден пристигнахме в Рейкявик, е през първи ден заминахме към Синята лагуна, после поехме към гейзерите и водопадите на Исландия, а за послдено посетихме известния вулкан Еяфялайокул и близките глетчери.  Днес ще опитаме да проверим можем ли да преодолеем Исландия.

Приятно четене:

Исландия

ден 4

Непреодолимата

  На ставане

Hofn (Хофн)

е тук-там огрян от слънце.

 

Павлина Върбанова

Точно там искаше да ме хвърли Светла Енчева преди година, и то без необходимата екипировка, разбирайте познания. Не успях да науча кой знае колко, но поне започнах да се ориентирам в понятия като дискретизация, партиципация, сингуларна концептуализация и веществен континуум, използвани от езиковедите в тази област.

 

Look at the Stars

 New Horizons

   от Look at the Stars


Йо и Юпитер, заснети от New Horizons през 2008г.

Image credit: NASA, Johns Hopkins U. APL, SWRI


 

Бистра Величкова

„Какво искаш? Да оставя помията и да бъда обективен ли? Еми не мога! Ако кажа истината утре никой повече няма да ме види“. Това казва журналист, водещ на телевизионното предаване „Погнуса и гняв“, в новия спектакъл „Досието на една Ж.“ в Народния театър. Пиесата е по текст на Петър Маринков, поставена от режисьора Боил Банов.

 

Васил Колев

И още един интересен работен проблем.

Имаме следната стандартна задача – да log-нем колко трафик е направил даден HTTP request. Тривиалният начин:

while ( (len=write(...))>0  ) total+=len;

т.е. колкото сме подали на kernel-а, толкова.

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Пророкът – Джубран ал Джубран

   от Първи впечатления от последно прочетеното


За пръв път чух за Джубран като студент от едно момче от Сирия. Заедно стажувахме тогава на чуждо и за двама ни място и някак се оказа, че имаме сходни вкусове за книги, футбол, жени и много други важни за зелените ни глави неща. Та тогава той ми каза, че имало един тип, който е написал много прилични истини за всички тези основополагащи теми. Арабин, живял в Америка, писал отдавна, но със съвременни разбирания.

 

Handful of Light

 Нощ и ден

   от Handful of Light


luz

Искам да избягам със нощта
Там, където няма други звуци
Да ме буди само твоя шепот
Отмаляло топла във ръцете ти
Луната любопитно ще надникне
С ореол, поруменял от гледката…

Копнея да посрещна изгрева
С теб, на топло под завивките
Усмихнат слънчев лъч ще се откъсне
Ще влезе през прозореца
Ще скочи във леглото ни
Да го стоплим между нас
… и да го пуснем

/F & К, 02.2013/

 

Радослав Колев

Български

Наскоро се сдобих с въпросното устройство - принтер, скенер и копир Dell 1815dn. Добра машинка, намираща се на прилична цена от доставчиците на употребявана техника.

За да заработи под Линукс принтера (в моя случай Убунту 12.04), сваляте архив с драйвери от тук. Единственият файл, който ви интересува в този архив, е cdroot/Linux/noarch/at_opt/share/ppd/mfp1815ps.ppd. Трябва да го посочите при добавянето на нов принтер, след като автоматичното търсене на драйвер се окаже неуспешно.

За сканиране по мрежата, решението е тук. Работи без никакви проблеми.