Skip to content

Април 2013

Христо Илиев

 От Мандрица до Одрин за един ден

   от Христо Илиев


Едно от нещата, които бяхме запланували докато сме в Мандрица за Великден, беше еднодневната разходка до Одрин. Решихме това да бъде понеделник, докато Софито все още е тук. Планът изглеждаше прост – от Мандрица, през Ивайловград, от там влизаме в Гърция, минаваме транзит и сме на границата с Турция съвсем до Одрин. Общо взето едни 70 километра – нищо работа, само където нещата не се развиха така просто.

 

Алекс Станев

 Конкурсът

   от Алекс Станев


Та вече седмица е активна страницата и кодовото хранилище на конкурса за разработка на софтуер по методиката на ЦИК за парламентарните избори.

Идеята се роди в края на деня, в който представихме целия софтуер за компютърната обработка пред ЦИК, неправителствени организации и медиите. Тогава се разви една не особено ухоприятна дискусия, която във времето се разви и прехвърли в различни форуми. Изписаха се множествени простотии, тук-таме и ценни мнения. Някои пък използваха темата, за да отправят личните си нападки към където/който са си набелязали, с което разводниха допълнително и без това оцапаната дискусия.

 

Нели Огнянова

ЕК обявява трета последна консултация за ревизията на Съобщението за държавната помощ за филми и други аудиовизуални произведения.

Консултацията е със срок 28 май.

В бъдеще ЕК ще прилага ревизираното съобщение за помощта, отпусната след влизането му в сила, и Съобщението от 2001 г. – във всички останали случаи.

Целта на помощта в полза на производството на европейски аудио-визуални произведения и за запазването на инфраструктурата, необходима за тяхното производство и разпространение, е оформянето на европейски културни идентичности и укрепването на културното многообразие. Следователно целта на помощта е да насърчава културата. Такава помощ може да бъде съвместима с Договора съгласно член 107, параграф 3, буква г) от ДФЕС.

 

Нели Огнянова

 Тъжна вест: Карол Якубович

   от Нели Огнянова


karol_y

Почина професор Карол Якубович.

Медиен експерт, ерудит, анализатор   на медийната политика и медийното законодателство, дългогодишен председател на ПКТТ към Съвета на Европа и директор в ЮНЕСКО, автор на много публикации за обществените медии и бъдещето на медиите (Amazon.com: Karol Jakubowicz: Books)

Автор на  експертизи  и доклади за България.

 

 

 

 

Пътуване до...

С днешния разказ искам да ви честитя настъпващия Великден (и Гергьовден, и Деня на труда – при желание ;). Петър ще ни да де нелоша идея за обикаляне по празниците. Приятно четене:    

Екскурзия из Югозападна България

част първа

Роженския манастир и Мелник

Разходка до Мелник
Отдавна му се каним на този край на България… Цяла седмица с нашите приятели Лъчко и Яна ту се уговаряхме, ту се отказвахме заради мартенското променливо време, но в крайна сметка в събота се събудихме към 11 часа сутринта, грейна едно хубаво слънце и си казахме “Хайде!”. Час и половина по-късно вече седяхме на тройка кебапчета в с.

 

Вени Марковски

Засега се хващам само за казаното от него през месец юли 2009 г., както и от наблюденията на чуждестранни журналисти (Би Би Си).

    *** На 20-и юли, с пура в ръката, Бойко споделя по бТВ:
    “…Ако някой каже за една жена, че е умна, обикновено тя не е много хубава…”
    “…Аз не съм способен на страдание. В това отношение съм голям егоист. В смисъл, такъв, че.. Аз гледам така да подредя, че на мен да ми е угодно в живота. Така да подредя нещата, че да ми е добре на мен…”
    “…за децата ми не съм оставал време да ги гледам. Никога не съм къпал бебе, никога не съм го приспивал. Никога не съм го преобличал. Никога… не съм го водил на детска градина…”

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Дебютен гол за Гибсън носи трите точки

   от ФК Куинс парк Глазгоу


qp-montrose“Куинс Парк” замина за Монтроуз с един доста променен състав. След като си осигуриха участие в плейофите още в предишния кръг, този път “паяците” играха освободени от напрежение, като мениджърът Спиърс даде шанс за изява на някои от младите надежди на клуба. Обратно на това домакините от “Монтроуз” излязоха със задачата да догонят “Берик” на 4-то място, за което трябваше да вземат задължително 3 точки от тази среща. “Куинс” обаче показаха добра игра и успяха да сломят своя съперник с 2-1. И при двата гола асистенции записа Тони Макпарланд. Първо, той намери от корнер Тони Куин в наказателното поле, който откри резултата с глава. През второто полувреме, отново след центриране на бившия полузащитник на “Селтик”, юношата Скот Гибсън успя да вкара дебютния си гол за “Куинс Парк”.

 

Mikkro.Net

“Изцяло Аналогово” изложба
от Димитър Механджийски – Художник
и Борис Ковачев – НЕфотограф
Откриване – 18 Май 2013г. от 17.30ч. в Музеен център за съвременна история гр.Пловдив, ул. Ангел Букорещлиев 14.
Една изложба за алтернативни аналогови методи в изобразителното изкуство и фотографията, придружена от практически демонстрации на двамата автори.
- Голямоформатни пинхол фотографии (негативи) и Фотограми от Борис Ковачев
- Живописни творби с прилагане на графити- и смесена техника от Димитър Механджийски
Изложбата се осъществява в партньорство и с щедрата подкрепа на Регионален Исторически Музей Пловдив като част от 36-то издание на Международния ден
на музеите – едно глобално събитие на Международния
Музеен Съвет (ICOM).