Skip to content

Май 2013

Иван Ралчев

Слънчевите лъчи си пробиваха път през буреносните облаци, обещаващи приятен и освежаващ дъжд. Обичам бурите, а денят беше неделя, 26 май. Превключих на по-ниска скорост и ускорих. Исках да ги настигна и да се насладим на бавното каране, ритмичното движение на чистачките и звука от гумите, стъпващи в локвите по асфалта. И тогава колите пред нас започнаха да забавят темпо с включени аварийни светлини. Не беше трудно да предположим, че е станала катастрофа. Подреждаха се в две почти стройни редици. Спрях и извадих телефона. Понечих да се обадя, но явно всички правеха точно това в този момент. След малко умря и мобилният интернет. Ясно беше, че ще се чака.

 

Григор Гачев

 Microsoft can’t be trusted with Skype

   от Григор Гачев


(Shamelessly stolen from fossforce.com.)
Just because the OEMs aren’t afraid of Redmond any longer doesn’t mean we shouldn’t be. We weren’t surprised at all, this week, when H Online reported that Microsoft has been playing fast and loose with our privacy on Skype. We don’t use Skype here at FOSS Force, but evidently when you sign their user agreement, you let them read everything you write. It appears Skype’s EULA is a little like your Miranda rights. What you say can and will be used against you.
From the H-Open report:

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Купа на Глазгоу 2013 – Обзор

   от ФК Куинс парк Глазгоу


glasgowcupВ края на април завърши тазгодишното издание на турнира за купата на Глазгоу. Отборът на “Куинс Парк” до 17 години, който участва в надпреварата се представи достойно. Младите “райета” завършиха на 3-то място в класирането. Както и през миналата година те останаха след тимовете на “Селтик” и новооснования “Рейнджърс”, заместил фалиралия през лятото шотландски гранд. Все пак “паяците” успяха да спечелят точка от “Селтик” като гост за 2-2 и да победят на два пъти “Партик Тисъл” с 3-0 и 2-1. В останалите си мачове “Куинс” надиграха “Клайд” съответно с 3-0 и 2-0, но паднаха с 0-3 и минималното 0-1 от “Рейнджърс” и 0-1 от “Селтик” у дома.

 

Магдалина Генова

 Кростата с череши

   от Магдалина Генова


crostata-12

След солената кростата пристига и сладката. Тестото е почти същото - за него ни трябват 1 чаена чаша брашно, зехтин, щипка сол, 1/4 чаена чаша захар или повече и вода. Замесваме ги и оставяме тестото да постои на студено в хладилника за час-два. Възможно е вместо растителна мазнина да сложим масло, или да направим комбинация от двете в съотношение 1 : 1.

 

Мишел

 Пухенщайн на почивка

   от Мишел


Пухенщайн

И мечките имат нужда от пътувания, приключения и почивка. ;-)

 

Николай Димитров - nixonixo

 Фотоалбум #37

   от Николай Димитров - nixonixo


Бебешкият фотоалбум на малката принцеса Дара:
photoalbum-#37-001Формат 28*24 см (двоен), 50 листа, с разделителна хартия, за 200 снимки.
photoalbum-#37-002 photoalbum-#37-003
Харесва ли ви? А разгледахте ли останалите? Поръчайте си и вие!

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияДнес сме се спрели на нещо интересно и малко познато. Вие трябва да кажете къде е правена фотографията.
 

Look at the Stars

Множеството спирални галактики, включително Млечният път, имат два или повече ръкава. Не такъв е случаят с NGC 4725 (на горната снимка). Тя има само един. Диаметърът на NGC 4725 надхвърля 100000 светлинни години и тя се намира на 41 милиона светлинни години от нас в съзвездието Косите на Вероника.

Image credit: Subaru Telescope (NAOJ), Hubble Space Telescope,
Additional Color data: Adam Block, Bob Franke, Maurice Toet – Assembly and Processing: Robert Gendler

 

C, PHP, VB, .NET

Нека имаме таблица с имена на студенти и съответни точки, които са получили на контролна работа. Повечето точки са по-добър резултат. Таблицата е следната:

DROP TABLE IF EXISTS score;
CREATE TABLE score(
id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
name VARCHAR(32) CHARACTER SET UTF8,
score TINYINT UNSIGNED
) ENGINE=InnoDB;

INSERT INTO score
VALUES (1,'Иван',95),(2,'Мария',97),(3,'Георги',85),
(4,'Михаил',92),(5,'Тодор',92);

Искаме да изкараме класиране, т.е. да определим кой е първи, кой втори, трети и т.н. по услех. Класическото решение е с използване на Self join:

SELECT t1.id, t1.name, t1.score, COUNT(DISTINCT t2.score) AS rank
FROM score AS t1 JOIN score AS t2 ON (t1.score <= t2.score)
GROUP BY t1.id
ORDER BY rank, t1.name;