Skip to content

Септември 2013

Един завет

pporPetrov-1

“Българският офицер не предава оръжието си!”

Така отговаря подпоручикът от 10-ти конен полк Петър Добрев Петров на дошлите да го разоръжат на 9 септември червеноармейци.  След това изважда Валтер-а и се застрелва в слепоочието.

Постъпката му трогва дълбоко дори съветските офицери, които връщат оръжието на обезоръжените български офицери и изпращат венец на погребението на подпоручика.

На 30 септември 2013г. в рамките на традиционната лектория на възпитаниците на ВНВУ във Военния клуб беше представена биографичната книга “Подпоручик Петров”.  Авторът Борис Войнов дълго и трудно е издирвал свидетелства, документи, снимки и е описал живота на непознатия за широката общественост герой.

 

Иван Ванков

Това е видео с допълнителни материали към курса в Телерик академия. Тук ще разгледаме някой допълнителни неща за файловете и сесиите.

 

Стара София


Из в-к "Стопанска България", 1934 г.


Пивоварната фабрика Братя Прошекови

Пивоварната фабрика Братя Прошекови в София е не само една от най-старите, но и една от най-големите и добре обзаведени пивоварни фабрики в България.

 

Павлина Върбанова

На 26 септември участвах в дискусията “Да поговорим за българския език”, организирана от Представителството на Европейската комисия в България и Института за български език към БАН по случай Европейския ден на езиците. Публикувам приблизителния текст на своето изказване пред участниците в дискусията. Опитах се да изложа и защитя тезата, че е необходим широк обществен диалог за българската книжовноезикова норма.

 

Уважаеми колеги, уважаеми госпожи и господа,

Понеже темата вероятно звучи абстрактно, ще използвам като въведение един реален диалог, който водих със съпруга си преди време. Две уточнения. Първо, той е човек на точните науки, не е филолог. Второ, времето е някъде между 2002 и 2012 г., когато дублетът взимам беше изпаднал в немилост и не се радваше на книжовен статут.

 

Look at the Stars

 Андромеда над скалите

   от Look at the Stars


Кой е най-далечният обект, който може да бъде видян с просто око? Това е галактиката Андромеда (Andromeda Galaxy), разположена на 2,5 милиона светлинни години. Известна и като М31, Андромеда е мъглявото петънце близо до центъра в горната част на изображението. Горната снимка е заснета в източна Италия, близо до Monte Conero.

Image credit: Cristian Fattinnanzi

 

Пътуване до...

Продължаваме плаването из Карибско море заедно с Диана и нейния катамаран. Започнахме с  Остров Мартиника, о.Санта Лусия и о.Бекия, а после продължаихме със  Сейнт Винсент и Гренадини:  рифа Тобаго, о.Юниън и о.Меро.

Днес ще приключим с остров Меро и ще се прехвърлим на неуспялата в социалистическото стрителство Гренада – с островите Гренада, Кариаку и Пясъчния остров

Приятно четене:

 

 

С катамаран из Карибско море

част трета

 

Mikkro.Net

В продължение на четири години Михаил Георгиев снима живота на последователите на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) в лятната духовна школа на Седемте рилски езера. Там всяка година през август се събират хора от цял свят, за да посрещнат „духовната нова година” с молитви, песни и свещени танци. Авторът успява да спечели доверието на последователите на Учителя като участва активно в ритуалите, което му позволява да заснеме интимни мигове от живота в Бялото Братство.
Чрез изкуството на черно-бялата фотография е показана/уловена хармонията между хора и природа, мистиката на духовното, уединението на последователите, свещения танц Паневритмия и още много уникални и мистични моменти в тази необикновена среда. Изборът на черно-бял филм като медия не е случаен, защото поставя фотографиите в рамките на класическата фото-журналистика.

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Животът на Пи - Ян Мартел

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Това е една много хубава книга. Изключително лека и приятна за четене и в същото време много съдържателна. Разказва се за много неща - за едно индийче със странно име, което по стечение на обстоятелствата помъдрява преждевременно, за животните и животът им в зоологическата градина, както и когато са на свобода, за религиите по света, а също и малко за история и политика. Богата работа, с две думи. Заслужава си всеки ред, както от философска гледна точка, така и от литературна.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Безславно поражение на „Хемпдън“

   от ФК Куинс парк Глазгоу


Scottish_League_2Безславно завърши домакинството „Куинс Парк“ срещу „Анан“. Въпреки добрите знаци за подобрение в предишните кръгове „паяците“ не успяха да излязат на победния път и допуснаха солидно поражение срещу не много убедителния иначе състав на „Атлетик“. Хаосът в защита продължи и в този мач, като „Куинс“ допуснаха цели пет гола от доста леки ситуации, а върнаха само два. Добре впечатление остави привлеченият през седмицата в клуба бивш юноша на „Селтик“ Лиъм Гормли, който влезе като резерва и вкара първия си гол с черно-бялата фланелка. Позитивен момент също е фактът, че Жоао Виктория вкарва вече във втора поредна среща. Въпреки това крайното 2-5 показва сериозните проблеми в редиците на „Куинс Парк“ в момента.