Skip to content

Октомври 2013

Григор Гачев

 Домейн форум и Опънфест

   от Григор Гачев


Както знаете (или ако не знаете – сега ще научите), в София всяка година се провеждат две интересни ИТ събития. Едното е Домейн форум – среща, посветена на домейните в Интернет и тяхното развитие. Другото е Опънфест – конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код. И тази година те буквално ще се застъпват по петите.
В петък в зала 3.2 на ДНК ще се проведе Домейн форум. Ето програмата му:

 

Горичка

Сградата е пострoена с еко-материала POLLIBRICK™, който се произвежда от стари пластмасови бутилки.

EcoARK е първата в света напълно функционална обществена сграда, построена изцяло от материала Polli-brick. Това е революционен строителен материал, защото е направен изцяло от боклук – 100% използвани пластмасови бутилки. Прозрачен е, издържлив във времето и осигурява перфектна изолация. Тежи едва 1/5 от стандартните строителни материали и е много здрав, защото елементите се захващат един в друг.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Драматична победа над „Монтроуз“

   от ФК Куинс парк Глазгоу


montrose_1-2След 9 мача без победа в лигата „Куинс Парк“ най-накрая успя да спечели трите точки в един напрегнат сблъсък срещу „Монтроуз“ на „Линкс Парк“. Също както в събота срещу „Албиън Роувърс“, така и сега „паяците“ вкараха първия гол в срещата и изиграха силно първо полувреме, в което имаха шансове дори да увеличат преднината си. Все пак те се оттеглиха на почивката с гола на Блеър Спитал в 25-та минута, който е негов 6-ти във всички турнири досега. Спитал се оказва ключова фигура в последните няколко мача и бележи редовно за „Куинс“. През второто полувреме обаче „паяците“ отново се дръпнаха назад в отбрана и дадоха възможност на „Монтроуз“ да отправи множество удари към вратаря Бърнстингъл. Шансът напусна „Куинс Парк“ в 87 мин.

 

Как се пише

Правилно е да се пише слято – световноизвестен, също и световноизвестна, световноизвестно, световноизвестни.   Световноизвестният бюст на Нефертити е открит…

 

Пътуване до...

Заради липсата на пътепис вчера, днес ще компенсираме с едно голямо пътешествие през Полша и балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Наш водач ще бъде Любо, а в края на пътеписа ще се препитваме коя столица на коя държава е :) (нали знаете, че не знаете още столиците на трите държави? ;)

Приятно четене:

 

 

По „Via Baltica“ до Прибалтика!

Литва, Латвия, Естония и изкачване на най-високия връх на Полша (Риси) в Полските Татри.

 

След известно планиране и доста промени в една чудесна августовска вечер в петък след работа в пълен комплект от 4-ма души се отправихме по

 

Как се пише

Двете форми са дублетни и могат да се използват в книжовната реч: пожертвувателен/пожертвователен, също и пожертвувателна/пожертвователна, пожертвувателно/пожертвователно, пожертвувателни/пожертвователни. Препоръчителна е…

 

Ирина Купенска

 Руло с тиквен крем и орехова паста

   от Ирина Купенска


Всеки човек има любима храна, с която свързва детството си и винаги, когато я опита, вкусът й му навява хубави спомени. За мен това е тиквата. В годините, когато думи като мъфин, чийзкейк и тарт не съществуваха в речника ми, тиквеникът беше един истински кулинарен шедьовър. Ако трябва да съм искрена, дори и сега бих предпочела едно парче от него пред някой по-изискан десерт.