Skip to content

Декември 2013

GreenTech-BG

 ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!

   от GreenTech-BG


С пожелание да се радвате на отлично здраве и добро настроение през Новата 2014 година, споделяме този забавен кавър, направен от служителите на SolarEdge!

 

Нели Огнянова

В Официален вестник на ЕС - съобщение за определение на Съда на ЕС по преюдициално запитване (дело C-376/12).

Запитването е отправено в рамките на спор между Sky Italia  u  Комисията за регулиране на комуникациите (AGCOM)  за отмяна на решението за налагане принос към дружеството Sky Italia  към финансирането на дейности на националния регулаторен орган, които не са подкрепени от бюджета на Италия.

 

Нели Огнянова

Едуард Сноудън заяви при разкритията си, че според него програмата за масово наблюдение  и следене  не би издържала контрол за конституционносъобразност.

Разкритията на Сноудън имат много ефекти, но през декември има интересно развитие  именно по линия на съдебния контрол. В дела “от Ню Йорк до Калифорния” се обсъжда съответствието на програмата на Националната агенция за сигурност (NSA) с Patriot Aсt и 4-тата поправка на Конституцията на САЩ.

 

Йоана Петрова

Печена патица с портокалова глазура
Малко ми е трудно да пиша между няколко празника, но ще се опитам докато не е изтекла давността на тази рецепта и ще се оставя речта да потече сама като чистите соковете на добре изпечената патица. Не че не може да си направиш патица по всяко време на годината, обаче мисля, че точно сега е най-хубавото време за това, в сезона на големите птици и сочните портокали, чиито аромат и цвят ме съблазняват. Примамлива е и коричката, която се образува по повърхността на патицата, благодарение на карамелизацията, която се получава във фурната, докато неколкократно кожата и се глазира с портокалов карамел. Рецептата е семпла, но в процеса на приготвяне се натъкнах на един проблем, който ще се опитам да избегна следващия път.

 

Магдалина Геновa

 2013

   от Магдалина Геновa


2012 2011 2010 2009

Обичайният обзор на годината се оказа и единствения личен пост за цялата 2013та, което ме връща към дискусията, започната от Еленко и продължила с Велян и Свилен, по темата дали блоговете са мъртви или не. Може би, като лични дневници поне, но дългите текстове трудно ще изчезнат дори в бърз свят с бърза информация.

 

Магдалина Геновa

 2013

   от Магдалина Геновa


2012 2011 2010 2009

Обичайният обзор на годината се оказа и единствения личен пост за цялата 2013та, което ме връща към дискусията, започната от Еленко и продължила с Велян и Свилен, по темата дали блоговете са мъртви или не. Може би, като лични дневници поне, но дългите текстове трудно ще изчезнат дори в бърз свят с бърза информация.

 

Иван Бедров

 Изненада: 2013-та продължава

   от Иван Бедров


4159485114a0f1f5da764f07d4847668_XL2013 г. започна на 1 януари, но не завършва на 31 декември. Предстои да я живеем още няколко години.

2013-та разби на пух и прах самодоволното заключение отпреди няколко години, че преходът бил свършил.

Три неща ще си запиша в тефтерчето:

1.Повече така не може!

Този израз описва годината – все повече хора го крещят. Едни хора крещят, че не могат да си плащат сметките за ток, други крещят, че не искат повече да търпят мутрите от властта да им се присмиват.

 

Горичка

pocket

Чудесно би било, ако можехме да спретнем една рецепта за щастие с гарантиран резултат. Но ще бъдем честни – от вас си зависи. Тук ще ви разкажем само какво се случва из света на общностния дизайн. Това последното току-що си го измислихме като понятие, за да определим работата на хората, чийто стремеж е повече хора да живеят по-добре, заедно.

И така, едно от забележителните световни явления в общностния дизайн е New Urbanism, обединение на американски архитекти, които мислят как общите пространства могат да бъдат проектирани така че хората да общуват навън помежду си: с площадчета, веранди, магазини на ъгъл, кафенета, държавни училища, не много широки улици и пространни тротоари.

 

Стара София


С падането на температурите идва времето и на зимните спортове. Сред тях особено популярно е пързалянето с кънки, което отдавна се приема за естествено и неотменно забавление през студения сезон. Това обаче не винаги е било така. Освобождението заварило София като скучен и задрямал градец, предлагащ малко и незначителни емоции. Няколко думи на граф Робер дьо Бурбулон добре описвали новата столица: „няма облик, няма паметници, няма търговия”. Най-тежко било положението на акредитираните у нас чужди дипломати. Мнозина от тях се опитвали да разсеят задуха от досадата на балканската столица с характерни за родните си страни развлечения. Така, благодарение на западняците, столицата за първи път се срещнала с екзотични за тогавашните софиянци спортове като кънките на лед, тениса и кегелбана.