Skip to content

February 2014

Ирина Купенска

Покрай работата започнах все повече и повече да се сблъсквам с различните хранителни режими и алергии, които имат хората. Някои са с непоносимост към глутен, яйца, млечни продукти, захар, фруктоза, ядки, а има и такива, на които дори плодова салата не можем да предложим. Напоследък започвам да се замислям за собственото ми отношение към алтернативното хранене и най-вече психическата бариера, която настъпва при споменаването на думата “веган”, “био”, “суров” – знам, че са полезни за здравето, но чувствам, че ако трябва да ги ям, ще е насила и целия смисъл на удоволствието от храната, отива на вятъра.

vanilla grapefruit cake and blueberry ice cream

 

Как се пише

Двете форми за мн.ч. на съществителното име кенгуру са дублетни и могат да се употребяват в книжовната реч. Препоръчителна е…

 

Горичка

Минаха и тазгодишните награди за устойчив градски транспорт – да, и такива има – на Institute for Transportation and Development Policy. Базираната в Ню Йорк организация оценява  усилията на човеко-средищата за подкрепа на по-здрав живот, промотирайки ходенето и колоезденето, употребата на градски транспорт и постоянния стремеж за намаляване времето, прекарано на път.

9 de Julio Corridor

 

Пътуване до...

Днес с опела на Валентин ще стигнем до ирландския Уотърфорд, за да посетим местната фабрика за кристал. Приятно четене:

 

С Опел за кристал и порцелан

част първа

Фабриката за кристал в Уотъфорд – Ирландия

Една от основните туристически атракции в Ирландия е разглеждането на фабриката за производство на изделия от кристал в Уотъфорд (Waterford). Градът е разположен в южната част на Република Ирландия при устието на река Сюър (Suir), преди вливането й в Атлантическия океан.  Световната известност на това място се дължи на изработваните произведения от кристал.

Сред музейните експонати във фабриката за кристал могат да се видят най-разнообразни и много красиви предмети, изработени от кристал.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияИ така, къде се намираме днес? 

Павлина Върбанова

 Винаги (,) когато

   от Павлина Върбанова


Винаги когато пиша за българската пунктуация, се питам дали не отдаваме на запетаите по-голямо внимание, отколкото в действителност заслужават. Защото запетаите трябва да бъдат в служба на хомо грамотникус, да му помагат бързо да обозначава (при писане) и схваща (при четене) взаимовръзките и смисловите цялости в изречението, а не същият този еволюирал човек да губи ценно време, потънал в дълбок размисъл: сега тук трябва ли да се сложи запетая, или не трябва?

Нашият дълбок размисъл се отнася до запетаята в изречения от следния тип:

Винаги (,) когато политиците грешат, гражданите ще излизат на протест.
Чувствам се щастлив винаги (,) когато си мисля за теб.

 

Framespotting

В духа на приближаващата след няколко дни церемония по връчване на поредните златни господа Оскар, от екипа решихме, че и ние като престижни „познавачи“ трябва да споделим с любимите читатели нашите лични класации на филмите от 2013-та, които ни впечатлиха и вдъхновиха най-отявлено. Изготвянето на такъв вид субективни подредби понякога може да бъде приятно занимание; друг път може стабилно да ти полази по нервите, но пък крайният резултат казват, че бил най-важното.

Идеята класацията да е съставена изцяло от цитати, изразяващи някакво лично усещане към лентите, ми допадна в миналогодишните топ листи на част от екипа ни. И тъй като тогава пасувах на тази идея, тази година смятам да я приема с отворени обятия и се надявам крайният вид да е достатъчно задоволителен.

Well, enjoy.

 

Горичка

arctic3

Видеото на National Oceanic and Atmospheric Administration ясно показва притеснителната тенденция за подмладяване на арктическите ледници. Колкото по-млад е ледът, толкова по-крехък е. През 1988 г. 26% от арктическия лед са си били там от поне 4 години; през 2013 г. процентът е едва 7.

Във видеото старият лед е маркиран с бяло; в края виждаш колко драстично е намалял спремо 1987 г.

 

Владимир Герджиков

 Седем години в Язаки България

   от Владимир Герджиков


imagesДа съм си жив и здрав, с много късмет и добри приятели покрай мен. Преди 7 години започнах в Язаки, след седем дни възнамерявам да започна на друго място :)

Седем години са достатъчно, както да напрвиш много работи, така и да ги развалиш. Аз лично реших да спра навреме.

Със сигурност, тези години бяха доста напрегнати и все пак ползатворни. Много неща научих, още повече забравих (искрено вярвам, че това е за добро).