Skip to content

Март 2014

Димитър Цонев

 Една таксичка по-малко

   от Димитър Цонев


Клиент сте на Мтел, без значение причината, нито дали това е от много години  или отскоро.

Сдобивате се, без значение как и от къде, с чисто нова лъскава смарт играчка.

Ако тя работи с microSIM карта и играчката не е купена от Мтел, операторът ще ви поиска такса за подмяна на пластиката с подходяща в размер на 19,90лв. В случай, че е купена от тях, вероятно ще се разминете без такса (непроверено твърдение).

От Мтел ще се опитат умело да ви уверят, че подмяната е свръхсложна и секретна процедура и преиздаването на пластиката е обвързано със серийни номера и партиди. Иде реч за такса от 19.90лв., все пак, от която те не искат да се откажат.

Копнеете да изпробвате играчката, но пущината категорично отказва да разкрие прелестите си без чипа.

Какво да направите?

 

Николай Слатински

 По-малко и завинаги

   от Николай Слатински


  От години гледам разтревожено как разсъждава огромна част от хората. А по-скоро как вървят превъзбудени като тълпа - лесно манипулируема и поддаваща се на нерядко първосигнални емоции, отнасяща се към жизнено важи принципи и проблеми сякаш е публика на футболен мач и вика за своите независимо дали те играят добре и даже независимо дали играят честно и красиво.

чети по-нататък

 

Георги Чорбаджийски

 Понеделник, 31 Март 2014

   от Георги Чорбаджийски


Смяната на времето или Daylight Saving Time може да изиграе лоша шега на системните администратори, които разчитат на crontab, за да се изпълни програма в определен час. Просто още една мина, на която задължително рано или късно ще стъпиш.

Като повечето готини капани и този е организиран така, че да паднеш в него без да се усетиш. DST корекциите се случват два пъти на година, винаги в почивен ден като при едната корeкция "губим" един час (от 02:59 EET часът става 04:00 EEST), а при втората един час се случва два пъти (02:59 EEST -> 03:00 EEST -> 03:59 EEST -> 03:00 EET).

Това което трябва да се помни е никога да не слагате cron job, който се изпълнява между 03:00 и 03:59, тоест редове от сорта на

0 3 * * * ~/cron/some_script.sh

ще ви донесат неприятна изненада.

 

Стара София

 Спомени за някогашна София

   от Стара СофияИз общинското списание "Сердика", 1946 г.

София някога и сега
Георги Белчев

Младите, които се радват сега на хубавата столица на България, нямат представа колко дълго време и какви усилия е трябвало, за да стане София такава, каквато е днес. Те не знаят също, колко животът в Столицата се различава във всяко отношение от живота само преди четиридесет години. Не ще бъде безинтересно, прочее, ако нахвърлим, макар и бегло, няколко спомени на един от ония, които, за тяхно голямо съжаление, отдавна помнят и са видяли столицата по време на нейните млади години.

 

Мишел

 Dino & Friends

   от Мишел


Dino (LEGO 6914) and Fabuland animals
Друго си е да си имаш домашен динозавър, който обича да си играе с други животни…

Dino (LEGO 6914) and Fabuland animals
…и дори да ги вози на гърба и върху опашката си! ;-)

(Павлина, благодаря! Прекрасен Дино!)

 

Look at the Stars

 Йо в естествен цвят

   от Look at the Stars


Най-необичайният спътник в Слънчевата система изглежда ярко жълт. На горната снимка Йо е в естествени цветове, т. е. такива, каквито биха видени от човешкото око. Снимката е получена юли 1999г. от космическия апарат  Galileo. Оцветяването на повърхността на Йо се определя от сярата и разтопените силикатни скали в резултат на вулканичната активност. Самата вулканична активност е резулат от мощните приливни сили от Юпитер.

Image credit:   Galileo Project, JPL, NASA