Skip to content

Май 2014

Красимир Гаджоков

Здравейте, г-н Петков

Пращам Ви това писмо през Фейсбук, защото на сайта pogled.info все още не мога да намеря нито един начин за връзка с този, който стои зад него – нито име, нито емейл адрес, нито форма за контакт.

Предполагам зад профила https://www.facebook.com/joni.jonov/photos наистина е същият Румен Петков, който е обявил в писмото си на сайта на СБЖ, че поддържа pogled.info (двете имена в този профил във Фейсбук са объркващи, но снимките изглеждат да са на един и същ човек).

През декември публикувах тук, в моят блог, един скромен анализ под името ВНИМАНИЕ: анонимни български “медии”. Избягвайте на всяка цена!

Чак сега – няколко месеца по-късно – намерих случайно Вашата реакция в сайта на СБЖ.

 

Горичка

От децата можем само да се учим. Те може да са малки, но идеите им са големи. По повод 1ви юни, ви представяме няколко идеи, събрани от ученици в различни държави, благодарение на Latitude, компания за творчески проучвания. Те са попитали децата какво биха направили, за да се справят с един от най-страшните проблеми на съвремието, огромното количество боклук, с което засипваме планетата. Ето и идеите:

 

“Робот, който яде всичко по пътя си и го сортира в рециклирани и биоразградими материали. След това с роботските си ръце го превръща в други предмети”:
12-годишно момиче от Франция.

 

 

Горичка

На 21 май в Карпатските планини бяха пуснати на свобода 17 бизона от подвид „европейски“, някои от които са пропътували достойни разстояния чак от, например, Швеция. Това е първата стъпка от една много амбициозна програма на WWF, която цели да има 500 свободни бизона в Карпатите. Опитите за възстановяване на популацията на бизоните в Европа вървят от 50-те години на миналия век.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Купа на Глазгоу 2014 – Обзор

   от ФК Куинс парк Глазгоу


Куинс Парк до 17 г. срещу Рейнджърс до 17 г. на Мъри Парк. Сн. queensparkfcyouth.co.uk

Куинс Парк до 17 г. срещу Рейнджърс до 17 г. на Мъри Парк. Сн. queensparkfcyouth.co.uk

Преди малко повече от месец завърши тазгодишното издание на турнира за Купата на Глазгоу, организиран от Глазгоуската футболна асоциация и в. „Ивнинг Таймс“. В него, както обикновено в последните години, взеха участие отборите до 17 години на 5-те глазгоуски клуба от Лигата.

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Осъдени души – Димитър Димов

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Комунизмът е едно временно отклонение, което един ден ще изчезне от лицето на земята, защото противоречи на човешката природа. Роналд Рейгън

 

Look at the Stars

Сферичният звезден куп ω  Кентавър, известен и като NGC 5139, се намира на 15000 светлинни години от нас. В обема на купа с диаметър от 150 светлинни години се помещават около 10 милиона звезди, всяка от които е доста по-възрастна от Слънцето. Този куп е най-големият и най-яркият от приблизително 200 сферични звездни купа в халото на Нашата галактика. Обикновено звездите в тези купове са с приблизително еднаква възраст и химически състав. В ω Cen обаче присъстват звезди от различни популации със забележими разлики във възрастта и съдържанието на тежки елементи. Вероятно купът е остатък от ядрото на малка галактика, която много отдавна е погълната от Млечния път.

 

Линукс за човешки същества

 Запис на екрана в УСУ Линукс чрез Simple Screen Recorder

   от Линукс за човешки същества


usu-screen-recording-logohttp://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2014/05/usu-screen-recording... 150w, http://skss.learnfree.eu/wp-content/uploads/2014/05/usu-screen-recording... 300w" sizes="(max-width: 484px) 100vw, 484px" />

Инструкциите са валидни за УСУ Линукс 9

 

Пътуване до...

Малко следизборно днес Теодора ще ни води из Северозападна България. Приятно четене:

На Северозапад, малко встрани

 

Започвам с уговорката, че в разказа е вложен личен поглед и емоция с желание да предизвика интерес и съпричастност в пътуването. Сложила съм линкове към информация за някои места, където може да се видят исторически и географски справки.

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Рон Джак е новият президент на „Куинс Парк“

   от ФК Куинс парк Глазгоу


RJackПрез миналата седмица „Куинс Парк“ обяви промяна на върха в клуба. На общото събрание на клуба Рон Джак е избран единодушно за президент. Той заменя на този пост Рос Кейвън, чийто двугодишен мандат изтече през тази година.

 

Йоана Петрова

Не мога да си обясня защо първо трябваше да се науча да приготвям дулсе де лече (Dulce de leche) с консерва подсладено кондензирано мляко, а по-късно даже да търся готови варианти в магазините, след като е толкова лесно да се приготви от два основни продукта – прясно мляко и захар. Сега, когато имам богата база за сравнение, ще ти кажа следното – забрави всичко, което си научил за варенето на консервата и зарежи всички бурканчета с етикет, на които пише дулсе де лече. Защото това, което може да направиш е да си го приготвиш у дома и уверявам те ще е най-доброто, което ще опиташ.
Дулсе де лече и кахета