Skip to content

Юли 2014

Пътуване до...

Днешният разказ на Стоян по моста от Малмьо ще ни заведе до Копенхаген. Приятно четене:

Копенхаген

В Дания няма нищо гнило

От Стокхолм взех полет до Малмьо с идеята да се прехвърля в

Копенхаген

и да приема поканата на приятел от детството и неговото семейство за двудневно гостуване.Оказа се, че транспортните работници на социалистическа Швеция стачкуват вече трети ден в Малмьо и трансфера до Копенхаегн отне 3 часа вместо очакваните 1.5 часа.

 

Как се пише

Това съществително име може да се употребява и в единствено, и в множествено число – дебат, дебати. Думата е заета…

 

Пътуване до...

Днес с помощта на Тони ще открием нова за нашия сайт страна – Белорусия или Беларус, както е по-известна днес (за мене пък името Беларус е думата за трактор, но това е тема на друг разговор ;). Пътуването през Беларус е часто от едно пътуване до Русия, което… дразня ви… може да се появи скоро и на нашия сайт ;)

Засега – Беларус, визите и замъкът в градчето Мир. Приятно четене:

 

Беларус (Белорусия) и замъкът Мир

част първа

От визите към замъка

 

 

Пътуване до...

Днес ще продължим с втората половина на втория ден от пътуването Тони из Корфу – първият ден разказваше за пътя от София, през Игуменца до Дасия,в началото на втория се качихме до крепостта Ангелокастро, а в продължението на втория ден отидохме до манастира Палеокастрица. Днес започваме ден трети, в което начало ще посетим както двореца на императрица Сиси – Ахилион, така и старата крепост на Керкира

Приятно четене:

 

Корфу

начало на ден трети

 

Тимур и неговите командоси

 Скритата зад новините истина

   от Тимур и неговите командоси


Ако някой си мисли, че напоследък просто така се случват разни неща, значи той е станал прекалено наивен европеец и забравил прословутата нашенска подозрителност; а не трябва. Ето какво стана всъщност:

Всичко започна с това, че едни лоши хора ни завидяха на щастливия живот. Е то бива, бива – казаха си те – ама чак толкова! То не бе стабилност в България, просперитет, напредък…Я да вземем да им подпалим чергата? И го направиха.

 

Стара София


По случай големия мюсюлмански празник Рамазан байрам днес ще проследим как е изглеждала софийската джамия "Баня Баши" през годините. Храмът е изграден през 1566-1567 г. и, както ще проличи от снимките, съпътства неизменно столичния град при многобройните му трансформации след Освобождението.

Гравюра на джамията Баня Баши, 1885 г.

 

Пътуване до...

 От днес започваме още един подробен пътепис за Израел – този път ще бъдем в района на Галилея. Галина ще бъде наш водач. Приятно четене:

 

Рош ха никра

част първа от

Галилея, Галилея

 

По принцип всяко нещо, което човек прави за пръв път в живота си, е ново, вълнуващо и интересно. Обаче да кажеш това за пътуването с влак е несериозно, макар че влаковете в Израел са удобни, двуетажни, едносалонни, внос от Германия. Но аз наистина за пръв път тук пътувам с влак – заминавам за Галилейската долина на екскурзия. Бях чела и чувала за уникалната красота на северозападна Галилея и ето, започвам похода си към нея.

 

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Прах при прахта – Петър Тушков

   от Първи впечатления от последно прочетеното


 

Владимир Кабрански

 Плановете

   от Владимир Кабрански


Имало едно време един човек, който вярвал, че е добър и прави само добро. Вярвал човекът, че е добър и може би наистина бил такъв, защото цял живот правел само това, което хората от векове казвали, че е добро и редно.
Живеел човекът и правел добро след добро. Правел добро, защото вярвал, че така е редно и се чувствал добре от това. Правел добро, защото вярвал, че делата на добрите хора променят света.