Skip to content

November 2014

Владимир Кабрански

 Седмицата 48

   от Владимир Кабрански


Понякога един миг струва повече от година.Понякога едно цвете е повече от пролет.

 

Тимур и неговите командоси

 Пред камерата

   от Тимур и неговите командоси


Приятно ми е – Иванов, бивш сержант от КАТ. С някои от вас може и да сме се срещали и да ме помнят – един такъв симпатичен мъж на средна възраст, обикновено патрулирахме с колегата Петров.

 

Веселина Вълканова

 За смисъла на мълчанието

   от Веселина Вълканова"Когато искам да мълча" от Зорница Христова и Кирил Златков. Магично, заради страха да не скрием нещо важно в думите. "Думите ми харесват", картините ми харесват. Брилянтно, от издателство “Точица”.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияДнес отново гадаем къде е правена снимката. Има ли познали? 

Как се пише

Това са различни думи. Думите преподписвам, преподпиша означават ’подписвам документ повторно, обикновено с цел продължаването му’:   Двама от основните…

 

Николай Слатински

 Ние – вечните „морални победители“

   от Николай Слатински


  Както каза мой колега, който много повече от мен следи спорта и дори изразходва пред екрана колосални (според скромното ми и недоумяващо понякога мнение) емоции: "Все сме страхотни и все сме четвърти!".
  Понеже не разбирам от футбол, а и оптиката ми понякога е изкривена (защото знам как приятели във Варна гледат на съсипването и ограбването на търговския ни флот и дирят следите на парите в посока на изпирането им във футбола), вероятно съм необективен.
  Но понеже много често ми се е случвало да се сблъсквам с аналогични ситуации, мисля в духа на знаменитата Теория на игрите (която има множество приложения в икономиката, психологията, сигурността, дори в политиката - виж по-долу, в допълнението).

чети по-нататък

 

Нели Огнянова

На 25 ноември 2014 се проведе Съвет на ЕС Образование, младеж, култура, спорт.

Обсъждани са важни въпроси, включително Работен план за култура и приноса на културата за постигане на целите на Европа 2020.

Съветът е приел и Заключения за аудиовизуалната политика на ЕС в цифровото време. По отношение на оценката на действащото законодателство  в областта Съветът поставя на дневен ред следните въпроси:

a) категоризацията линейни – нелинейни услуги;
б) принцип държава по произход;
в) конкуренция в медийния сектор;
г) подкрепа за европейски произведения;
д) оценка на правилата за рекламата;
е)  високо ниво на защита на децата.

 

Как се пише

Правилно е да се пише привилегия, мн.ч. привилегии. Думата е заета чрез руски (привилегия) от немски (Privilegie) но има латински…

 

Нели Огнянова

Асоциацията на европейските журналисти – България проведе среща, в продължение на която на вниманието на МС и НС се предлага да обсъдят мерки в подкрепа на отговорната и етична журналистика.

Текстът на призива, заедно с имената на подкрепилите го журналисти, експерти, организации – от сайта на АЕЖ – България:

*

 

Framespotting

 Ida (2013)

   от Framespotting


ida-2

Началните кадри на филма са напълно достатъчни, за да добием представата, че следващите осемдесет минути ще бъдат време, в което зрителят ще се наслади на киното в цялата му красота. Черно-белите кадри са не просто изображения в тази гама, но и пример за това как неконвенционалното въображение ражда модел за естетика.