Skip to content

Декември 2014

Нели Огнянова

 За и против компютрите в клас

   от Нели Огнянова


Още когато в България не беше масово явление студентите да идват в клас с електронни устройства, преподавателите в други страни  обсъждаха интензивно дали да забранят използването им по време на лекции. Ясно е защо, особено във времето на интернет и социалните мрежи.

В навчерието на Новата година още университетски преподаватели декларират, че  няма да допускат електронни устройства в клас.  Вероятно първо, защото с годините имат все повече личен опит, и второ, защото се увеличават изследванията, доказващи невъзможността човек да се съсредоточи в такава среда.

 

Магдалина Геновa

 2014

   от Магдалина Геновa


2013 2012 2011 2010 2009

Дойде време за традиционния обзор на една година, през която се разпаднаха илюзиите, че промяната ще дойде рязко, а критичната обществена маса ще доведе до разчистване на съдебната система, държавното и общинско управление, икономиката и медиите от зависимости и взаимосвързаност.

 

Владимир Кабрански

 Декемврийското небе

   от Владимир Кабрански


Земята е замръзнала, но небето е живо. Живи са цветовете и ако вдигнем глава, забележим ги и ги запомним, топлината им ще ни стигне до пролетта. Ще стигне за нас, ще стигне и да раздаваме с пълни шепи.


 

Lindeas

Без да се спирам на по-подробно ревю, ще споделя накратко някои наблюдения от търсенето ми на “непосилната лекота” на дистрибуциите. След една серия от безуспешни тестове на често обозначаваните за най-леки дистрота – Puppy, Antix, Bodhi, LXLE, *buntu-та и поне още половин дузина в този списък, в търсене на нещо наистина “light” – попаднах на “върбата”, т.е. на SalixOS. Това се оказа базирана на Slackware дистрибуция, използваща дори неговата номерация на версиите (към момента 14.1), създадена от бивши разработчици на Zenwalk. За тези, които се изкушават от време на време да прелистват DistroWatch е ясно, че напоследък настанаха тежки времена за дистрото на французина Жан-Филип Гилмен, като проектът напредва с доста бавен ход.

 

Стара София


Из "Вестник на вестниците", януари 1941 г. Изданието е дигитализирано от Народната библиотека.

Силата на традицията надви и властта разреши да бъде посрещана Новата година до зори. Макар и да не бяха разрешени официални балове и корпоративни срещи, всички салони на София бяха претъпкани с граждани от разни съсловия. Според ранга на салона - дали в ресторант "България" или в някоя скромна махаленска кръчма, навсякъде бе изпълнено с празнуващи хора, радващи се на една Нова година, която има добър изглед поне декоративно — наметната с чиста снежна плащаница.

 

Нели Огнянова

 Закон за рекламата в Русия

   от Нели Огнянова


В Русия действа Федерален Закон за рекламата. Законът е от 20 години, но през 2013 и 2014 има  нови изменения.

Европейската федерация на журналистите   настоява  измененията да не влизат в сила – което е предвидено да стане на 1 януари 2015.

За руската регулация на рекламата наскоро се чу два пъти. Инцидентно.

 

Владимир Кабрански

 Следколедно и предновогодишно

   от Владимир Кабрански


Прекарвам последните дни от годината в леност. Не правя нищо, освен ако гледането на стари филми в компанията на бутилка червено вино може да мине за някаква дейност. Печката бумти до мен и не се интересувам от студа навън. Хубаво ми е, безгрижно и спокойно.
Обаче поредния филм приключва с хепиенд и докато чакам да се свали друг, червейчето на съмнението започва да ме гризе.

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Корпорация "Безсмъртие". Цивилизация на статуса - Робърт Шекли

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Както се вижда от заглавието, в тази книга са побрани две романчета от именития Шекли.

 

Йоана Петрова

 Понички с мармалад

   от Йоана Петрова


Макар коледните празници да свършват както в приказка с „три дни яли, пили и се веселили“, наяве след три дни следва продължение с още три дни на гастрономически удоволствия придружени с шумна веселба и гърмежи от отворени бутилки пенливо вино и озаряване на нощното небе с цветни искри. Между тези два празника се промъква топлата тишина на ежедневието, за да отвори пространство към кухнята където вече не е необходимо организираното използване на фурната или котлоните по час и последователност, нито притеснения дали коледното печено ще стане добре и навреме. Този спокоен след коледната еуфория период, след който предстои още една еуфория е блажен и наситен с постепенно завръщащите се обичайни ритуали на обикновения ден.
Понички с мармалад от шипки

 

ФК Куинс парк Глазгоу

Джон Картър води нападението на

Джон Картър води нападението на „Куинс“ срещу „Берик“. Сн. Queen’s Park FC Official Facebook Page