Skip to content

January 2015

Един завет

Днес отново поднасяме цвете и палим свещ в знак на почит и възпоменание на погубените регенти, царски съветници, министри от три правителствата, депутати от XXV-тото Народно събрание, генерали и висши офицери, разстреляни в нощта на 1-ви февруари 1945 г. и на всички загубили живота си заради принадлежността си към обществения, културния и военния елит на Царство България. Наш дълг е да съхраним и да пренесем през годините разказа за Третото Българско Царство като неразделна част от онази Европа, към която днес отново вървим.

 

Три корни

 Функционери

   от Три корни


Какви са задачите ти като “функционер” в българския футбол? Ако си “функционер” в Левски например, можеш да избомбиш половин стадион, преди да се сетиш, че нямаш пари да го вдигнеш наново. “Функционер” в ЦСКА означава да си много умел в бръщолевеници за някакви манипулационни схеми.  “Функционерите” в БФС пък са на друго ниво – те обикновено имат някаква задача, свързана със спасяването на сина си. В смисъл – Йоги Льов, дори и докато си бърка в носа, е по-полезен от българския футболен “функционер”.     Вчера, след като на “функционерите” на ФК Верея им обаждат за съществуването на www.trikorni.com, те виждат скритите таланти на няколко футболисти от отбора. За да убият и последната останала романтика във футбола, “функционерите” отстраняват тримата провинени “до второ нареждане”. И ни нареждат до емблемата си (ако сте се чудили – в нея има лъв!).     Сега три потенциално бляскави кариери ще ни лежат на съвестта.

 

Владимир Кабрански

 Нещата, които ни разделят

   от Владимир Кабрански


В едно царство, нещата не вървели на добре и никой не можел да каже причината.
Царството не се различавало много от съседните. Законите му били почти еднакви с тези на куп други царства, земята му била плодородна, а хората работливи, обаче нещата не вървели и не вървели.
Работата била там, че хората в царството не били задружни, а се делели на групи. Делели се на групи с повод и без повод.

 

Тимур и неговите командоси

 Полетът на калинката

   от Тимур и неговите командоси


Гледам как напоследък феминистките пак почнаха да се оплакват – жените не можели да се реализират (освен по един много стар начин и при наличието на определени природни дадености), не ги вземали в бордовете на директорите, не ги оценявали по достоинство... На калпавия хокеист стикът му пречи, както казват у нас, в Швеция. Ето моята история, а вие сами преценете толкова ли е трудно.

...Тъкмо завършвах средното училище, когато една вечер татко отпи от бирата си и ми заяви:“Ани (казвам се Анита), искам да се омъжиш за българин!“ Аз преброих празните бутилки и учтиво запитах – а защо? „Понеже редовно ги бием на футбол – обясни баща ми – И когато вечер си гледаме мача заедно, няма да спори с мен това дузпа ли беше или не. Пък и съм чувал, че всеки българин умеел да вари ракия, а знаеш колко сложно е у нас с твърдия алкохол...“

 

Пътуване до...

Продължаваме с извънсезонна Гърция – започнахме с Атина и Епидавър, а днес продължаваме към Микена, Нафплио, Метеора и Катерини.

Приятно четене:

Гърция извън сезона

част втора

Микена, Нафплио, Метеора и Катерини

Поради странното работно време, до 15 ч., трябваше да побързаме, за да можем да разгледаме

Микена,

прочутото царство на Агамемнон, което е било един от най-важните центрове в древността. Според легендата градът е основан от Персей. Микенската цивилизация на практика е първата гръцка цивилизация, заместваща критско-минойската и военно доминираща около 400 г. над голяма част от южна Гърция и положила основите на класическата гръцка култура и е определила насоките на нейното развитие. Това е и причината периодът от около 1600 пр. н.е. до 1100 пр.н.е. да се нарича микенски период.

 

Николай Димитров - nixonixo

 Oscar the Conqueror

   от Николай Димитров - nixonixo


oscar - zavoevatelqt na kreposti
Oscar the Conqueror, scaling the walls of the Castle of the Moors.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияЕдин любопитен фрагмент - къде ли в София е скрит? 

Как се пише

Това сложно съществително име се пише слято – екомаршрут, мн.ч. екомаршрути, защото е образувано от съкратено прилагателно име (еко <…

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Кан Тервел – кошмарът на халифата – Емил Димитров

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Не съм вярвал, че ще дойде ден да прочета книга по препоръка на лицето Божидар Димитров, но ето, че се случи, и на всичкото отгоре съм супер доволен.