Skip to content

Май 2015

Николай Слатински

 7 тезиса и 7 извода за ОССЕ

   от Николай Слатински


  
  Това е текст, подготвен от мен за една дискусия за проблемите и задачите пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
  31.05.2015 г.
  
  Тезис 1: За ОССЕ, както за почти всички международни организации, е в сила правилото, че тя е това, което са нейните страни-членки и каквото е тяхното взаимодействие. ОССЕ не може да надскочи пределите и ограниченията, които са си наложили в своите визии, стратегии и действия изграждащите я държави.

чети по-нататък

 

ФК Куинс парк Глазгоу

 Клубни награди 2015 г.

   от ФК Куинс парк Глазгоу


Гъс Макфърсън и Пол Уудс Уили Мюър и част от клуб

Както всяка година през месец май бяха раздадени клубните награди на „Куинс Парк“. Прави впечатление двойната победа на Пол Уудс в категориите за номинации от привържениците, като последно Дейвид Андерсън беше направил това през 2012 г. Друг дубъл при наградите е този на вратаря Уили Мюър.

 

Георги Чорбаджийски

 Събота, 30 Май 2015

   от Георги Чорбаджийски


Завъртях и втора обиколка на Витоша. Време - 6 часа и 50 минути. Този път горе-долу бива. Поне си изпълних задачата да сляза под 7 часа.

Под 6 часа за мен ще е доста трудно постижимо със сегашната ми физическа подготовка, килограми и техника, но 6:30 не изглежда невъзможно.

Носех си достатъчно храна и нямаше проблеми с енергията (макар че от преживяне на корнита ме заболяха мускулите на ченето). Водата ми свърши след Смильо, та допълних чак на чешмата по пътя надолу към Железница. При официалната обиколка пунктовете където човек може да долее много ще помагат (ако имат и смазка за верига ще е направо wunderbar).

Този път карах почти навсякъде, а бутането беше ограничено само до най-гадните и изровени места.

 

Владимир Кабрански

 Седмицата 22 2015

   от Владимир Кабрански


Когато видиш подобна картина, започваш да се чудиш, защо са ни думите. Някои неща не могат да се опишат с думи.


Седмица, която ще запомня с мъглите, студа и облаците затиснали небето.


Мъглата не е приятна, но разпръсне ли се, виждаш че си е струвало да чакаш.

 

Ирина Купенска

 Melba at the Savoy

   от Ирина Купенска


4 сутринта е. Знам, знам, обикновените хора не се будят толкова рано за работа, но аз отдавна съм приела, че моята реалност е съвсем друга. Обличам се набързо, приключвам със сутрешната рутина и след десетина минути съм излязла от вкъщи. Имам късмета да живея съвсем близо до работата ми и затова вместо автобус или метро, използвам велосипед, за да се придвижвам. В 4:30, когато градът все още спи, няма трафик, нито хора и ми отнема не повече от 15 минути, за да пристигна. Сменям дрехите с бялата униформа и се отправям към кухнята.

eclairs

 

Стара София


Списание "Нива", 18.06.1931 г.


ПЪРВАТА ИЗЛОЖБА НА БЕБЕТА У НАС

Салоните на Градското казино в столицата се изпълниха от майки със своите пеленачета, донесени тука на изложба. След различните изложби и устроени конкурси за красота, най-мил и най-трогателен е този конкурс от невинните едногодишни създания — сладките грижи на майката и скритите тръпки на бащата.

Вместо оркестър тук извиваха и огласяваха салона пискливите бебешки гласчета. Наистина плачът преобладаваше в задухата на салона, изпълнен от разни хора в тоя юнски следобед, но сладките усмивки, живите очички, създаваха една особена наслада.

 

Тимур и неговите командоси

 Тричане му е майката

   от Тимур и неговите командоси


- Уважаеми господин премиер, преди всичко искам да ви благодаря, че приехте да се срещнете с нас. Балканската секция на нашата организация - Хелзинки Кириз, ни сигнализира за сериозни нарушения и ние... Всъщност ще попитам направо - вярно ли е, че в България още се практикува тричане?

- Ами то аз пръв предложих да се криминализира, понеже вашите хора много настояваха, обаче - ако трябва да сме честни - това е стара народна традиция и ако не беше навикът ни да се навеждаме пред Европа... Прави се за здраве и добра година за цялото село.

- Но не е ли твърде стресиращо за тричания?

- Не е, ние преди да започнем, му даваме една купичка "Педигрипал", накиснат в шотландско уиски. Успокоява, да ви кажа. Освен това този обичай го има не само в България - той се практикува и в някои части на Гърция, и в Румъния...

- Да, господин премиер, но там тричат КУЧЕТА?

 

Три корни

 Колумбия’86

   от Три корни


В последните месеци ФИФА на няколко пъти увери, че организацията на Световните в Русия и Катар върви по план и да не се притесняваме. Не се притесняваме, ама ни е малко тъпо.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияКакво и къде се открива днес?