Skip to content

Август 2015

Димитър Цонев

 Това е Катерина!

   от Димитър Цонев


Работата ми по колекцията с лакове за нокти за есента и зимата на 2015/2016 започна преди доста време. Не е особено лесна задача да проследиш правилно всички тенденции, цветове, форми, текстури и усещания и да предвидиш кои са онези цветове, които жените биха използвали през сезона като предпочитан лак за нокти. Работихме упорито, но сме … Цялата публикация "Това е Катерина!"

 

Тимур и неговите командоси

 Пешо решава да умре

   от Тимур и неговите командоси


В неделя вечерта Пешо реши, че не си струва да живее повече.

...Два дни по-рано, малко преди края на работното време, собственикът на фирмата го извика и обясни, че световната финансова криза се завръщала, доларът падал, рублата - още повече, положението на финансовите пазари било международно и изобщо - от понеделник Пешо щял да работи по дванадесет часа вместо по осем. На наивния въпрос дали ще му се плаща извънреден труд, нашият човек получи отговор под формата на презрителен смях и въпрос - абе, това тук да не ти е Германия? Той не знае ли, че цената на тока за индустрията се повишава? (Тук собственикът се опита на не гледа към новото си порше на двора). Никакво доплащане, просто допълнителните часове ще се записват в една тетрадка и евентуално след две-три години, ако няма много работа, ще му дадат да си ги ползва. Ако не е съгласен - молбата за напускане и - през портала. И Пешо тъжно кимна.

 

Николай Слатински

  Напоследък така се получи, че написах няколко статуса във Фейсбук, посветени общо-взето на един и същ проблем – рязкото снижаване на качеството на мениджмънта в най-различни институции.
  Това е болезнено деградиране на управленски умения, свързано с тотално разбиване на ценностната система и с унизителна демотивация на хората, които са ангажирани с някаква продуктивна дейност (работа, заработване на заплати, работене като съвсем нормално съществуване на личността).

чети по-нататък

 

Пътуване до...

Продължаваме пътуване на автостоп из Балканите заедно с Петър. Започнахме с Охрид, днес тръгваме към плажовете на Албания. Приятно четене:

Дерми в Албания

част втора от

На стоп из Балканите

Така сутринта рано започнахме да си приготвяме багажа и да се насочим

към следващата цел – Албанското крайбрежие

Тук беше и мястото, където се разделихме с Росен и Анастасия.

Не ни се тръгваше от Охрид, но

ни чакаха още не малко уникални места и с нескрита тъга си тръгнахме от този езерен град. Задължително всеки от нас е взел нещо със себе си от това приказно място и знае, че отново ще се върне тук.

 

Владимир Кабрански

 Седмицата 35 2015

   от Владимир Кабрански


Беше спокойна и приятна седмица, в която имах време за всичко. Луната беше голяма.


Толкова голяма, че не се побираше в обектива.


Един от кактусите ме зарадва, а очаквам и другите да цъфтят вече.

 

Яна Петрова

 Домашен сладолед със салеп

   от Яна Петрова


Най-ранните ми детски спомени, включващи салеп са от зимите в Пловдив, дълги разходки из Стария град и мама, която ни водеше в турската сладкарница под Джумая джамия. Винаги добавяхме към малките чашки топъл салеп тъничък слой ароматна канела.

Домашен сладолед със салепhttp://sweet-things.bg/wp-content/uploads/2015/08/ssalep-homemade-ice-cr... 300w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" />

 

Тимур и неговите командоси

 Докторът Иванов и осите

   от Тимур и неговите командосиТази история се случи преди доста години в Делиормана, където хората варят хубава кайсиева ракия и  си я пият с мерак - и където сега „Барселона“ и „Манчестер Юнайтед“ се страхуват да отидат, за да не ги бие легендарният „Лудогорец“ (или поне доста емоционалните му фенове).

 

Пътуване до...

На фона на бежанската вълна, днес ще си говорим за … френска кухня. Не, че ще реши нечий проблем, но със сигурност ще ни зарадва сетивата и ще знаем към какво можем да се стремим :)

Приятно четене:

Из Южна Франция с нож, вилица и бележник

Когато подбират дестинациите си за ваканция, някои хора се интересуват единствено от климата и плажовете, от цените и атракциите или от музеите и бутиците. И грешат. Едва ли ще ви изненадам, но едно от най-приятните неща на новото място, на което ще отидете, би могло да бъде храната. Дори да не сте гастрономи или изкушени от кулинарията и хапването да не е ваша страст. Не са нужни специални сетива и познания, обучение в университет или практика. Достатъчни са вкусовите ви рецептори. И апетит.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияКакво и къде е уловил фотоапаратът? 

Стара София

 Синодалната палата

   от Стара СофияОбщинско списание "Сердика" 1939 г., книга 10


СВЕТИЯТ СИНОД И СИНОДНАТА ПАЛАТА

След дълги и епични борби, великаните от историческата църковно-народна разпра с гръцката патриаршия в Цариград за Български църковни свободи завършиха с бляскав успех своето епохално дело. В 1870 година, със султански ферман се учреди самостоятелна българска църква. Следната, 1871 година, българският църковно-народен събор в Цариград изработи Правилника, наречен Екзархийски Устав, по който да се управлява новата българска самостоятелна църква. През 1895 година този Екзархийски устав бе изменен от българския парламент и приспособен към условията и положението в свободното Българско княжество.