Skip to content

Септември 2015

LeeAnn

Винаги съм казвала, че Летенето е най-вече състояние на духа – едно такова специфично,
даже завеяно, много ясно разпознаваемо, лишено от ограничености и граници…

Физическият полет само допълва и подхранва летежа на душата.

А моята душа си е летлива по рождение – подхвръква всеки път когато срещне усмивка,
когато види красиво цвете, чуе добра дума, изиграе хорце, открие хубава книга,
огнен залез, топъл изгрев, приятелски жест…

И, в ден като днешния, празнува безкрайните възможности за полет и очарователната буквалност на израза “с глава в облаците” </p>  </div>

  <div class=

 

Горичка

 Можело значи

   от Горичка


An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali.

An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali. http://www.smh.com.au

 

Николай Слатински

  
  Заб. Този текст бе подготвен с конкретна научно-експертна цел и за да го публикувам на своя сайт, направих в него някои редакционни промени, които не влияят на съдържанието му по отношение на средата за сигурност.
  Разбира се, както всичко на този сайт (това е уточнено изрично в самото начало, т.е. в заглавната страница на сайта), текстът не ангажира по никакъв начин институциите, с които съм свързан професионално. Всичко, споделено тук е само и единствено лично мнение. Не зная дали съм успявал, но винаги съм се опитвал моето мнение да е лично, в смисъл – да казва това, което мисля, без да позволявам на никого да ми внушава или нарежда какво да мисля и как да го изразявам в писмен вид.

чети по-нататък

 

Николай Слатински

  Така се получи, че статусите ми във Фейсбук от последните десетина дни са свързани помежду си в един накъсан и постоянно допълващ се текст, затова реших да ги събера заедно и да възстановя целостта на занимаващата ме постоянно мисъл за постепенното хлъзгане на държавата ни в еднопартийния тоталитаризъм…
  
  
  1. От книгата, която чета - за гражданската активност в една от държавите в ЕС (впрочем, тема за размисъл и за панацеята електронно гласуване, за което естествено съм За):
  
  „Взелите участие в изборите за Европейски парламент са много по-малко от изпратилите sms за определяне на победителя в едно [блудкаво] тв-шоу...“.

чети по-нататък

 

Как се пише

Правилно е да се пише слято – чийзкейк, мн.ч. чийзкейкове, защото това е сложно съществително име, чиито съставки са от…

 

Пътуване до...

Пътят на нашите смели плевенчани към нос Северен (Нордкап) в Норвегия след Словакия и Чехия, ще премине през Германия и Швеция. Приятно четене:

Дрезден, Берлин и Гьотеборг

част втора на

Плевенчани отвъд Полярния кръг

Тръгнахме от Прага и след стотина километра минахме границата с Германия:

Дрезден и Берлин, Германия

Явно

 

Тимур и неговите командоси

 Разни хора, разни идеали

   от Тимур и неговите командоси


Седя в кръчмата, пия мастика и се чудя - да чакам ли още писмо от шефа - или да се присламча към бежанците и полека, полека - към Германия?

... Имах си аз работа - пасях биволите на Кольо Ятака, дето всичко в селото е негово. Преди Десети ноември той все разправяше как носил кебапчета и баници на партизаните, че и дамаджана с боза даже (понеже те алкохол не пиели, били аскети). Така ли е било - не зная - но стана председател на стопанството. После обаче времената се смениха и Кольо взе да разказва как носил тайно пица на гладуващите в "Града на истината", а Иван Костов със сълзи на очи го молел за още малко кетчуп или горчица. Изглежда е било вярно, понеже после се завъртяха едни заменки, едни приватизации - и всичката техника на стопанството отиде у Кольови, земята на двадесет километра около селото се оказа негова, а той самият кмет.

 

Стара СофияРепортаж от вестник "Свобода", 30 май 1893 г.


Тържественното посрещание на Техни Царски Височества Княза и Княгинята в столицата

 

ВБВ

 Деветдесетте…

   от ВБВ


…са непрекъснат автостоп; стенвестници по улиците (залепване с кабърчета или тиксо); съветски фотоапарати и черно-бели ленти ORWO с изтекъл срок на годност; диапозитивни ленти; много хора по площадите; радио; оставени бележки под камъните; Сухото (пещерняците му викат Хълми); „Ах, Мария” и Френските поети сюрреалисти (+ Лотреамон); много кинематография и Мариус Куркински; ксерокопирани текстове на песни (за справка пл.

 

Живот отвъд Околомръсното

 Мързелива лютеница и апетитка “Маргаритка”

   от Живот отвъд Околомръсното


Нямах никакво намерение да се занимавам с този тип зимнина точно тази година, но уханието на печени на тенекия чушки, носещо се из квартала и ей тази рецепта за уж мързелива лютеница ме вдъхновиха за нови подвизи </p>  </div>

  <div class=