Skip to content

Октомври 2015

LeeAnn

 Отново влюбена…

   от LeeAnn


Още преди да започна да летя, когато не се бях отделяла от земята дори за секунда, бях почти убедена, че едва ли има нещо, което би могло да се сравнява с летенето.

Когато започнах да летя, напълно се убедих, че нищо Нищо НИЩО на земята не може да ти достави усещанията, които изпитваш във въздуха – усещането да си нищожен, но значим, свободен, но в безопасност, сам, но част от Вселената – такива усещания може да ти достави само полет с парапланер. Топката в стомаха, която се лута между слабините и гърлото ти, въздухът, който се движи около теб, но повече вътре в теб и следва всяко твое издигане и спускане, страхът, който се материализира под формата на здрав разум и чистата лудост, която оглася простора…

 

Тимур и неговите командоси

 Рецепти от родната политическа кухня: рахат локум

   от Тимур и неговите командоси


Преди няколкостотин години един турски готвач се чудел какво още да измисли, за да угоди на тогавашния султан и особено на съпругите му; все още не се знаело, че сладкото е вредно за зъбите, но било всеизвестно, че е много полезно за фигурата (според ориенталските стандарти). И човекът - името му било Али Бекир - забъркал нещо, което му донесло професионално призвание (ако тогава имало телевизия, сигурно щели да му дадат да води собствено готварско шоу, обаче нямало). За сметка на това обаче със създаването на рахат локума този готвач дал важен инструмент в ръцете на бъдещите политици.

 

Как се пише

Правилно е да се пише полуслято – едва-едва.   Пътеката личи едва-едва и трябва да внимаваме да не паднем от…

 

Иван Ванков

 Защо не харесвам Хелуин

   от Иван Ванков


Нека и аз да си споделя мнението за този празник – Хелоуин, който ни се натресе ей така от нищото, заедно с останалите „модерни“ западни традиции. Нямам нищо против запада, изтока или Марс, всеки си има своята култура, тук не споря дали западните нрави имат някакви ценности, а споделям конкретно за Хелуин.

Колко от вас знаят от къде идва този празник? Не е много ясно, но се знае, че произлиза от келтските култури и има няколко различни тълкования защо се е празнувал. Едната е да се гонят злите духове – като нашите кукери, другата е, че с него се е отбелязвал края на земеделския сезон, прибирането на реколтата и за това хората ходят от къща на къща и разменят храна, за да е благодатна другата година.

 

C, PHP, VB, .NET

Трябва да се напише програма, която решава различни типове математически уравнения. Реализирайте следната йерархия:

Задача 1. Дефинирайте интерфейс Solvable с действия:

  • solve()
  • printSolution()

Типа на връщаните стойности ще прецените самите вие в процеса на работа.

Задача 2. Дефинирайте изключение SolutionException като наследник на Exception. Съобщението за грешка по подразбиране да е „няма решение“.

 

ElectriClub

 Fan Boost на Формула Е

   от ElectriClub


fanboost-formula-e
Снимка от състезанието в Буенос Айрес миналата година

Както казах, ето няколко думи за „избора“ :)

Fan Boost на Формула Е дава възможност на феновете да гласуват за любимия си пилот. Така определя трима от пилотите, които ще получат временно увеличение на мощността на колата в състезанието.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияКакво виждаме на снимката днес? 

Йоана Петрова

Ето това е типичен пример как се ражда една рецепта в моята глава. Всичко започна от лесния карамелен сос, който да придружи нарязани за десерт ябълки. Но той може да бъде много повече от това. Бързината и лекотата с, която се приготвя; възможността да се направи предварително и да се съхрани за по-късно в хладилник; вариациите с различните видове кафява захар и фактът, че това все пак е карамел и би бил подходящ за много съчетания в десерти го прави удобен да се използва в многокомпонентен десерт. След като приготвих карамела за има-няма 7 минути, си казах: „Чудесно! Сега мога да направя още 2-3 неща, с които да го съчетая.“ Трябваха ми още нещо хрупкаво, нещо сезонно и нещо свежо. Готов ли си да научиш как да си приготвиш тазгодишния есенен десерт?

 

Sofia Valley

 Борбата за ИТ таланти

   от Sofia Valley


HR Innovation Forum

Петък, 23-ти Октомври 2015 г., се проведе годишната конференция на Кариери – HR Innovation Forum. Аз бях гост-лектор и имах честта да говоря за “Бъдещето на офис пространството”, за което благодаря на организаторите от Кариери и Капитал.

Както започнах своята презентация – ‘Надявам се, ще разберете сложността на ситуацията, в която се намирам. Аз съм програмист по образование и призвание, който ще говори за офиси и архитектура, на HR конференция.

Нека оставим този странен факт настрана. В качеството си на програмист (а.к.а ИТ Талант), за мен беше супер интересно да присъствам на събитието:

 

C, PHP, VB, .NET

Задача 1. Дефинирайте интерфейс “Buyable”, в който дефинирайте действиe “int buy(int quantity)” (купуване на продукт) и действие “String getName()” (взимане на името на продукта).

Задача 2. Дефинирайте клас “Product”, който имплементира интерфейс “Buyable”. Член променливи са:

  • id – идентификатор на продукта в склада от тип int;
  • name – описание на продукта, записано в String;
  • quantity – наличност (бройки) в склада от тип int.

Защитете член променливите по следния начин: