Skip to content

November 2015

ФК Куинс парк Глазгоу

 Само преиграване за „паяците“

   от ФК Куинс парк Глазгоу


Scottish-Cup-Portrait
Доброто представяне на „Куинс Парк“ напоследък продължи и в мача за Купата на Шотландия срещу „Форфар“. Малко недостигна на играчите на Макфърсън да отстранят силния третодивизионен тим. „Атлетик“ също имаха шансове и удариха веднъж напречната греда при удар на Мартин Фодърингъм от пряк свободен удар.

 

Стара София


Днес представяме втора част на специалния брой на популярното илюстровано списание "Нива" от 1932 г., посветен изцяло на българската столица София. Списанието прави преглед на историята на града през различни периоди, описва настоящето й и хвърля поглед към бъдещето. Ще публикуваме всички материали в няколко поредни публикации, като спазваме тяхната поредност и ги разделим по хронологичен принцип. Вижте също и първатрета, четвърта и пета част.


СОФИЯ ПРЕЗ ТУРСКО ВРЕМЕ

 

Пътуване до...

 Гауда

   от Пътуване до...


Заминаваме за Холандия! Анжело ще ни покаже градчето Гауда, дало името си на прословутия кашкава… упс… сирене Гауда. Приятно четене:

Гауда

Гауда (Gouda, [ˈɣʌu̯daː]) е град в областта Южна Холандия на Нидерландия, близо до Ротердам. Съвсем наблизо се намират Одеватер и Делфт. Известен е главно с едноименното сирене, лулите от морска пяна и кметството си, едно от най-старите в Ниските земи

Гауда, Холандия – карта

История на Гауда

В Средновековието тук бил разположен

 

Йоана Петрова

 Пай с дюли

   от Йоана Петрова


На лекцията на WordCamp Sofia, която изнесохме с Вальо, за историята на блога и това, което ме кара да продължавам да го поддържам, споменах, колко важни и вдъхновяващи могат да бъдат срещите ми с читателите. Обикновено те се свързват с мен, просто за да поговорим или да ми подарят нещо в знак на благодарност, а най-често и двете, което пък неведнъж е провокирало вдъхновение за създаване на десерт. Точно такава е историята на този пай с дюли. С охота приех поканата за среща, която ми отправи Ваня и бях почти готова с идеята за следващата публикация, когато ми подари една дузина дюли, които е отгледала в собствения си двор.
Пай с дюли

 

C, PHP, VB, .NET

В това упражнение продължаваме задачата от уражнение 9. Ще я разширим и ще поправим някои нарочно допуснати в миналия час грешки. Вземете сорс кода от упражнение 9 и променете основния клас да е с име Upr10.

Задача 5. В досега решените задачи се наблюдават проблеми със структурите от данни:

а) Възможно е за един човек да пазим, че е болен от една и съща болест множество пъти;

Решение: Ще покажем няколко възможни решения на тази точка.

Примерно (ЛОШО) решение 1: Вероятно най-лошия пример би бил да продължим да работим с ArrayList, но да го капсулираме така, че да не може да се получават повторения. Тоест променливата sicknesses в клас Patient трябва да стане private:

 

Дончо Ангелов

 Радиоелектронни лампи

   от Дончо Ангелов


Покрай едно пренареждане на шкафове, майка откри пакет с радооелектронни лампи, купени преди време с цел максимално удължаване на живота на някогашния ни телевизор “Рубин 714”.

Телевизорът отдавна го няма, но лампите са все ощ тук.

Понеже са и с обща употреба (поне за няколко съм сигурен, че не са само за телевизора), вместо да ги изхвърлим предпочитам да ги пусна тук, и вероятно и в OLX, за да се продадат и да свършат работа някому.

Съхранявани са в кутията, в която са купени, т.е. нямам основания да мисля, че времето им се е отразило кой-знае колко.

Ето списъка на лампите:

  1. 6П45С, 2 бр.
  2. 6Ф1П, 3 бр.
  3. 6Ж52П, 2 бр.
  4. 6Ф12П, 2 бр.
  5. 6П14П, 2 бр.

И идея си нямам колко струват, нито пък дали не са вече наистина безполезни неща за изхвърляне. Надявам се, ако някой знае, да даде съвет.

 

Владимир Кабрански

 Седмицата 48 2015

   от Владимир Кабрански


Седмица на контрастите. Дъждовна, студена, но имаше и красиви мигове.


 

Тимур и неговите командоси

 Clandestino

   от Тимур и неговите командоси


Сега в Сирия никак не е добре; всеки, който има оръжие, стреля по всичко, което се движи. Е, понякога после пита "Тоя от кои беше?", но то е само за да знаят къде да те погребат.

Затова с няколко приятели си купихме по един "Кратък справочник на бежанеца" и поехме към Европа.

В Турция ни арестуваха и ни заведоха в полицията. Беше рано сутринта, онбашията изсърба кафето си и попита за политическите ни предпочитания. Признахме си, че сме на страната на умерената опозиция.

- А, вие го създадохте тоя калабалък, значи? Развалихте ни рахата за едното нищо - възкликна той и нареди на хората си да ни набият.

Следобед дойде втората смяна и началникът им веднага попита от кои сме. Поучени от току-що придобития опит, ние веднага извикахме "За Асад сме, за Асад". Онбашията се ядоса: