Skip to content

Май 2016

Как се пише

Правилно е да се пише бръмбар, мн.ч. бръмбари. Бръмбарът рогач е едро насекомо, което често се среща в България. Детекторът…

 

Николай Слатински

 Българската каруца и нейният ... кочияш

   от Николай Слатински


  За един научен проблем, над който работя, ми потрябва тези дни един пасаж от Гогол.
  Вероятно затова, по потока на съзнанието и подсетен от удивителното описание от Гогол на руската тройка, аз си казах следното:

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 Пошла реалност – лудите водят слепците

   от Николай Слатински


  "Такова е проклятието, старче,
  на времето ни: лудите да водят
  слепците..."
  От "Крал Лир" (1605 или 1606 г.) на Уилям Шекспир
  (превод Александър Шурбанов)

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 Власт като пиле в кълчища

   от Николай Слатински


  "Борисов свиква спешно съвещание след влизането на над 80 мигранти през границата с Гърция"
  Опасявам се, че може да се създаде впечатлението, че каквото и да направи ББ, все не може да ми угоди; че моята критика не е принципна, а по принцип.
  Но какво да се прави, след като практически всяко негово действие е в разрез със съвременните разбирания за стратегически мениджмънт.

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 Нарицателното име на Статуквото

   от Николай Слатински


  От печален личен опит зная: Не подценявайте Първанов! Няма сделка, която той да не е способен да сключи. Няма компромис, който той до не способен да направи. Няма кауза, която той да не е способен да предаде. Няма национален интерес, който той да не е способен да пожертва. Каквото и да говори, каквото и да обещава, в каквото и да се кълне, каквито и звезди да сваля от небето в името на България, не му вярвайте.
  Казвам го от печален личен опит.

чети по-нататък

 

Стара София


Материали от в-к "Софийски новини" от 30.10, 12.11 и 17.11.1910 г.


Театър "Одеон"

На 6-ий Ноемврий т. г. в столицата ще се открие новият театър "Одеон" от отцепниците на Народния театър, който по-големина е най-големия в цяла България.

При същия театър е уреден оркестър, който ще се дерижира от известния български композитор г. Пипков.

 

Григор Гачев

Първата програмка е за тези, които не обичат компютърът им да рапортува какво вършат те „незнайно къде“. В случая – на Microsoft.
Нарича се Spybot Anti-Beacon и е дело на Safer Networking. Inc – авторите на уважавания от мен Spybot – Search And Destroy. Може да бъде използвана безплатно. Подробностите за нея и линк за сваляне можете да откриете тук.
Функцията ѝ накратко е да изключва вградените функции за рапортуване в Windows 10, 8.1, 8 и 7. (Да, оказва се, че ги има още в Windows 7!) Дава и възможност, ако желаете, да си ги включите обратно. (Което може и да е мъдро – ако направят Windows 10 използваем само срещу периодично заплащане, следващата стъпка може да е отказ да работи, ако му изключите шпионските функции… А може и да не е мъдро – може да е мъдро в такъв случай най-сетне да преминете на друга операционна система.)

 

Как се пише

Правописът на това съчетание от предлог и съществително име не е изрично нормиран. Съветваме ви да го пишете разделно –…

 

Как се пише

Думата относно е предлог и употребата ѝ НЕ налага поставянето на запетая:   Това е третият ми имейл относно неизплатената…