Skip to content

Септември 2016

LeeAnn

 Тъжното море…

   от LeeAnn


Обичам септемврийското море, запазило страха на свойте юлски пълнолудия…

Обичам септемврийското море, оплело в мрежите от морска пяна, лодки, пълни с тишина и онемяла страст…

Обичам септемврийското море с въздухът, ухаещ на смокини, носещ пъргавата неизбежност на спомена за девствена любов…

Обичам септемврийското море и сляпата тъга на неговия изоставен бряг…

Не тъгувай море, не си отивам, аз и лятото оставаме тук, с теб…

 

Николай Слатински

 Фарс или никога вече в нормалността

   от Николай Слатински


  Отново ще цитирам приятел, не само защото и аз в общи линии мисля като него, но и защото той го е казал много по-добре от мен:
  
   „Най-големият грях на цялото безпрецедентно пребиваване на ББ в нашия обществен живот и вече немалко години на самия връх на управлението, е:
  - че той обърна в нелеп фарс всичко, до което се докосна;
  - че той превърна в жалка карикатура цялата наша политика;

чети по-нататък

 

Николай Слатински

  Бокова е обидена на държавата си.
  А защо да не погледне нещата и от другата страна:
  Тя реши да се кандидатира сама, водена от присъщата й прекомерна амбиция и характерното й твърде силно его, започна своята кампания без да пита държавата си, по този начин буквално я принуди да се ангажира с личната й кауза, накара всички държавни институции да обслужват тази лична кауза, всички водещи политици в държавата да лобират за нея без да имат и грам вътрешно убеждение, че трябва да правят това...

чети по-нататък

 

Николай Слатински

  Човек от охраната пред един от университетите ме спира днес и ме заговаря:
  - Какво ще правим с България, проф. Слатински, на зле върви, тръгнала си е напоследък и съвсем ще си отиде, ако продължаваме така!?
  Бързам, а и избягвам вече да влизам в дискусии в обществени места, които събират публика и се започва една...

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 Държавата ни започва да полудява

   от Николай Слатински


  По време на късния соц... Има избори.
  Едно от децата ми е още бебе. Към 11.00 се каня да го изведа с количка на разходка. На вратата се звъни нервно, припряно. Съседът, който е нещо като отговорник по линията на ОФ. Моли ме да отида да гласувам, защото му развалям статистиката. Не ще и да чуе, че след разходката и обяда ще мина през секцията.

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 Воденичният камък Бокова

   от Николай Слатински


  Всичко, което написах през последните месеци за грубата грешка на правителството, премиера, външния министър и президента да лобират за една абсолютно безнадеждна кауза "Бокова" се случи. А аз изобщо не съм нито най-прозорливият, нито най-информираният.
  Това бе тотално неизбираема кандидатура, защото a priori не можеше да прескочи фаталното вето ("голямото вето") на поне две от страните, имащи това право, нито можеше да събере поне 9 гласа от 15, дори двете велики сили да се бяха въздържали от гласуване (т.е. "малкото вето").

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 България над всичко, а те – над България

   от Николай Слатински


  Не зная как е при другите, но аз като чуя или прочета как някой политик или даже партия изпише на гърдите си, на гърба на фланелката си, на ФБ-стената си или като мото на дейността си "България над всичко!" и ми замирисва на такова грубо лицемерие, че не мога да си позволя лукса да мисля нещо хубаво нито за дадения политик, нито за въпросната партия...
  - Не само защото това си е заемка от едно далечно юбер алес...

чети по-нататък

 

Пътуване до...

Днес ще си направим една обиколка из района на Велико Търново – наш водач ще бъде Анжело. Приятно четене:

Около Велико Търново – манастири и водопади

Искахме отново да посетим  района на Триград, да се порадваме на красотата на природата и да избягаме от жегата. За съжаление се оказа, че в любимата ни хижа „Триградски скали“ не се приемат домашни любимци, а за да резервираме нещо друго вече бяхме закъснели. Затова запазихме стая за две нощувки в къща за гости „Фамилия“ в Самоводене, като идеята беше първия ден да посетим водопадите в околността, а на втория – манастирите (и няколко водопада) по посока на гр. Елена и към Стара Загора. Общата дължина на маршрута се оказа около 415 км (по километраж, вкл. пътуването до Самоводене и връщането до Стара Загора).

 

Николай Слатински

 Ето той – това е ББ!

   от Николай Слатински


  Простонародната харизма (моделът „Тато” – един от нас, но на власт), неистовата страст на нашия народ да му разказват приказки с много страхове, но с щастлива развръзка, както и неговата, на народа ни, потребност от Войвода-закрилник, от Индже, от внезапно преродилият се за нов живот кърджалия-даалия – всичкото това не престава да ме удивлява.

чети по-нататък

 

Николай Слатински

  Мой приятел малко нервно и много огорчено коментира:
   „Ето – и днес едни хора се възхищават колко знаещ, умен, кадърен, способен бил един огласен ДС-кадър, негласен агент за влияние на чуждо разузнаване... Ами в това няма никакво противоречие – като правило за агенти за влияние вътре в страната ни се набираха от външни разузнавания именно такива – знаещи, кадърни, умни, талантливи!

чети по-нататък