Skip to content

February 2017

Как се пише

Правилно е да се пише енориаш, мн.ч. енориаши. Църквата имаше верен енориаш в негово лице. Енориашите не слушаха внимателно проповедите.

 

Как се пише

Правилно е да се пише слято – етнокултурен, също и етнокултурна, етнокултурно, етнокултурни. Това прилагателно име е образувано от съществителното…

 

Първи впечатления от последно прочетеното

 Изкуството на войната – Сун Дзъ

   от Първи впечатления от последно прочетеното


Тази книжка е стара, една от най-старите на света, а това, че е интересна и днес, означава, че значи все пак има универсални истини. Че докато има хора, те ще воюват. Кое е добро, градивно и ще ти донесе успех, и кое не. Някой може да подцени силата на простите инструменти и да си каже: „Какво толкова, това всеки го знае?“  Добре, пренебрегни ги тогава.:)

 

C, PHP, VB, .NET

  1. Защо „небето е синьо“?
  2. Защо обикновената вода провежда електричество, а дестилираната не?
  3. С какво помага добавянето на сол във водата, когато варим храна?
  4. Колко горе долу тежи въздуха в стаята, в която се намирате (естествено споделете обема й)?
  5. Вярно ли е, че леките предмети падат по-бавно от тежките?
  6. Две еднакви коли се сблъскват челно, всяка от тях караща с 50км/ч. С колко километра в час трябва друг такъв автомобил да се блъсне в неподвижна стена така, че да изпита същата сила на удар?

 

C, PHP, VB, .NET

 Завеса за баня

   от C, PHP, VB, .NET


Защо докато се къпете под душа ако се докоснете до мократа завеса за баня тя се лепи за тялото ви?

 

C, PHP, VB, .NET

 Материя и антиматерия

   от C, PHP, VB, .NET


Както добре знаем материята и антиматерията тотално се анихилират една с друга. Във вселената ни очевидно има доста материя. Това означава ли, че материята е била повече от антиматерията при „Големия Взрив“? Защо е така?

 

C, PHP, VB, .NET

Тази задача е представена преди една година на олимпиада по физика в Естония. Следната снимка е заснета с GSM:

Начинът, по който камерата записва снимката пиксел по пиксел е вертикално от горе надолу и от ляво надясно. Ако снимката е заснета за 1/8 от секундата, то:

  1. В коя посока се върти перката от гледна точка на снимащия?
  2. Колко „пера“ има перката?
  3. С колко оборота в секунда се върти перката?

Решенията ги има на естонски език в прикрепения файл. Преди да използвате Google Translate се опитайте да я решите сами :)

 

C, PHP, VB, .NET

 Спирачки на лед

   от C, PHP, VB, .NET


Защо натискането на педала на спирачките докрай на заледен път влошава спирането спрямо постепенното и плавно? С други думи – обяснете какво прави системата „ABS“ при колите :)

 

C, PHP, VB, .NET

 Диференциали

   от C, PHP, VB, .NET


Не, няма да си говорим (все още) за диференциални уравнения. Става дума за диференциалите при колите. Може би повечето от вас знаят за какво служат те, затова ще карам набързо.

Фокусирайте се на този етап към предните гуми на автомобила. Когато той завива всяка една от двете гуми описва дъга. Ако той завива надясно, то дъгата на лявата гума ще е по-голяма от тази на дясната гума и обратно. С други думи при завой едната гума изминава повече път от другата. Ако двете гуми бяха свързани просто с една обща ос, то очевидно при завой гумата от външната страна на завоя ще трябва да приплъзва по пътя защото трябва да измине повече път за същото време и обороти както вътрешната, а това не е добре. Ето този проблем всъщност решават диференциалите – позволяват едната гума да се върти по-бързо (да прави повече обороти за същото време) от другата и да „наваксва“ изминатия път по дъгата.