Skip to content

January 2018

Как се пише

Правилно е да се пише застоялият, също и застоялия, застояли. Тази дума не се подчинява на правилото за променливото я.…

 

Как се пише

Това прилагателно име се пише слято – етеричномаслен, също и етеричномаслена, етеричномаслено, етеричномаслени, тъй като е образувано от съчетание на…

 

Николай Слатински

 Имената са не едно, а две

   от Николай Слатински


  В Рисковото общество, Обществото на риска, т.е. в днешното сложно и динамично време, все по-често събитията и процесите се намират много близо до повратната точка, turning point, tipping point, след която се променя коренно логиката на развитието.
  Народът го е казал - капката, която прелива чашата, камъчето, което обръща колата...
  С други думи, малки въздействия могат да водят до огромни последствия.
  Когато се насипва пясък в купчинка, до едно време купчинката расте, в един момент независимо дали ще се насипе цяла шепа или нищожна песъчинка, купчинката започва да се срива като лавина. И кога това ще настъпи зависи не от количеството на насипания в критичния момент пясък (шепа или песъчинка), а от вътрешните характеристики и специфики на купчинката.

чети по-нататък

 

Николай Слатински

 Обществото угасна, стана пластмасово

   от Николай Слатински


  Тази нощ близък човек ми е пратил това писъмце, след като докато се е ровил в свои неща е намерил този вестник с материал за първия митинг в Перник преди малко повече от 28 години.
  Ето какво ми е написал:
  "Прочетох 2 пъти текста: какво време в сравнение с днешните унили години в България! Последната година на истински протести беше сякаш тази на Пламен Горанов. След него българското общество угасна, стана пластмасово, измутря до най-ниския слой. Сякаш свестните хора измряха или емигрираха тотално. Или станаха неоткриваеми - завряха се в най-затънтените села и махали, откъдето ако ги извадиш вече на светло в "обществото", биха изсъхнали на момента, като откъснато цвете от градината, оставено без вода. Наскоро посетих с мой близък човек църквата в Чуйпетлово.

чети по-нататък

 

Пътуване до...

 Флоренция – тосканска приказка

   от Пътуване до...


С Екатерина днес ще се разходим из Флоренция. Приятно четене:

Флоренция – тосканска приказка

Порчелино – Флоренция, Тоскана – Италияhttp://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Florencia-1-385x700.jpg 385w" sizes="(max-width: 528px) 100vw, 528px" />

 

Нели Огнянова

 Денят започва с култура

   от Нели Огнянова


Появиха се публикации за натиск върху предаването Денят започва с култура  по БНТ. Почеркът (да намалим говоренето) е познат. Информацията за натиск както винаги е трудно достъпна, но въпросът е принципен. Заради обществената мисия на БНТ и по примера на колеги написах до адреса, който е предоставен за зрители.
Аудиторията в нужда се познава.
*
gledam@bnt.bg

Според правото на Европейския съюз обществените радио и телевизия в държавите от ЕС са пряко свързани с демократичните, социалните и културните потребности на всяко общество, както и с необходимостта от запазването на плурализма в медиите.

 

Пътуване до...

 Пътуване до Тибет, Китай (1):

   от Пътуване до...


С Красен заминаваме за Тибет – спокойно, няма да прекараме седем години там, но въпреки това няма да е само за ден: в първата част ще влезем в Тибет, за да стигнем до езерото Илхун Ла Цо. Внимателно четете, защото накрая ще се изпитваме върху имената на преминатоте градове и планини! </em></p>  </div>

  <div class=

 

Пътуване до...

Започваме фактическата част от пътуване към Грузия с мотора на Владимир. Първият етап беше преходът през Турция, а днес вече сме в Кавказ – към селцето Местия. Приятно четене:

Местия

част втора на

Грузия: човек с мотоциклет

От Сарпи тръгнах към Батуми,

но нямах намерение да оставам там.