Skip to content

Планетно ядро

Планетни обновления, май 2012г.: емисии и аватар

Добавени са емисии на блога за изкуство "Двойна измама" на Бистра Величкова.

– "Театър и кино" в континента "Изкуство"
– "Свят" в континента "Пътуване"
– "Те избраха България" в континента "Общество"

Бистра Величкова

Лиценз на блога: CC BY-NC-SA 3.0


5 Май, 2012 - 19:09

 
 

Планетни обновления 5.2.2012: премахване на блог

Спряно е публикуването на статии от блога "Zele" на Антония Антонова по нейна молба и заради премахване на лиценза CreativeCommons. Блогът беше добавен към континента "Фотография" на 3 юни 2011г. и публикуваше авторски снимки под CC BY-NC.

5 February, 2012 - 11:57

 
 

Проверка на лицензи I

Преди седмица проверих лицензите на всички блогове, събирани в момента от агрегатора. След това бях болен една седмица и не можех да направя съответните промени, затова пиша днес. По-долу давам кратко описание на моментното положение с авторските права. Такава проверка трябва да правя регулярно, но все нямаше време досега и когато е имало промяна в някой лиценз, съм променял записите на блоговете в движение. Ще опитам да проверявам редовно, но тъй като всеки блог указва лиценза си по различен начин, автоматизирането на всичко това е трудно. Не е невъзможно, но на този етап определено не ми се занимава заради едната чест и слава ;) Ще проверявам ръчно периодично и ще разчитам на сигнали, най-често от самите автори, ако има някакво нарушение на лицензите им.

Ето ги и активните в момента блогове:
4 PD
1 GNU FDL
25 CC-BY
18 CC-BY-SA
6 CC-BY-NC
22 CC-BY-NC-SA
3 CC-BY-ND
14 CC-BY-NC-ND
1 променен CC-BY-NC
3 закрит
3 full copyright
8 -
1 host not found

Проблемни са тези от последните 4 реда. Трите закрити адреса скоро ще престанат да бъдат проверявани, за да не забавят сайта. Ако се появят отново и са непроменени, ще се включат.

Два от трите адреса с всички запазени права всъщност са емисии от сайта на Евгени Динев. Той доскоро публикуваше в част от сайта си под СС-лиценз и точно тези раздели се агрегираха тук. Но сега е сменил условията в целия си сайт и затова се налага да спра агрегирането на нещата от него. Съжалявам, защото Evgord е ценен ресурс за всеки интернет-читател, най-вече за изкушените от фотография и пейзажи. Но в същото време и съм съгласен и уважаавм решението му да "затвори" лицензно сайтовете си – прекалено много взеха всякакви фирми да крадат от Интернет и не е честно едни да харчат пари за оборудване и да обикалят баирите в студ и пек, а други само да теглят снимки "безплатно" и да печелят с тях пари. Ако някой е следял Евгени само тук, нека отиде на сайта му и вземе емисии оттам. Или направо да го отваря често – снимките си заслужават, а и ентусиазмът на автора. ;)

Третият блог с променени права е "История на Македония". Блогът ми е предложен от самия му автор през февруари 2009г. и беше под СС-лиценз. Може и да бъркам, нямам го записано, а не ми се рови в archive.org сега. Сега е с пълни запазени права.

Осемте адреса, за които няма данни са блогове, които преди са били под някой СС-лиценз, а сега са без никакво указване на права. Тоест по подразбиране – с всички запазени права. Но без да указват никъде дали това им е било желанието, дали пак искат да са СС или какво...

Не спирам да се учудвам какво им пречи на хората едно малко надписче или едно малко етикетче някъде в ъгъла или в долния край на сайта... Така де – ако изобщо имаш намерение да публикуваш под СС или друг свободен лиценз, толкова ли нямаш как да се погрижиш за това надписче?

Иначе дизайнът много лесно се сменя, много са важни и други неща, като аватар, фейсбук, nofollow наляво и надясно... обаче едно надписче не може? Е, няма проблем – аз лека-полека ще спра тези сайтове от Свободна планета. Ще уважа решението на авторите, и без това имам списък с над 30 блога, които чакам лека-полека да внеса в планетата. ;)

Последният адрес, който не се открива, е на Abator, който наистина май се поизгуби напоследък. И неговият блог ще продължи да се проверява, като закритите по-горе, но ще го изключа от ежечасното проверяване, за да не товари сайта.

Това е. Следващия път ще е по-кратко – само ще пиша кои как са и дали има промени.


13 Април, 2011 - 21:48

 
 

Планетни обновления 27.03.11: емисии

Добавени са две емисии от блога на Павлина Върбанова.

1) Тематична емисия по езикознание на категорията "Език мой – приятел мой" (и подкатегориите й). Чудех се дали да не направя отделен континент "езикознание", но накрая реших, че едва ли в близко време ще се намерят достатъчно блогове по темата, затова поставих емисията в континента "наука->образование"

2) Втората емисия от блога е на категорията "Пътешествия" и е добавена към континента "пътуване".

Павлина е филолог и явно обича езика и специалността си, щом така увлекателно и разбираемо успява да пише статиите си. Повече за Павлина и блога й може да прочетете при Костенурката (Lyd, признавам – не зная как, но бях пропуснал тази ти статия). Приятно четене... и писане ;)

Лиценз на блога – CC-BY-NC-ND 2.5


27 Март, 2011 - 22:26

 
 

Планетни обновления 22.03.11: два нови блога и две нови категории

1) Добавена е пълна емисия на тематичния блог "False Flag" в континент "политика". Лиценз на блога – CC-BY-SA 2.5. Според "Сфера" на агрегатора на Дневник блогът е на Александър Колев, но понеже авторът не е дал име в самия блог, го включвам с името на блога. При събирането на нови блогове за планетата се стремя колкото може повече да разчитам на вече наличното в сайтовете и да не занимавам излишно авторите с агрегирането в "Свободна планета". Вярвам, че такава лека дистанция помага на самите автори и не ги притеснява. Затова, между другото, имам дълъг списък с блогове, които като съдържание са подходящи, но не и като лиценз – досега не съм писал на автор с предложение или настояване да смени лиценза си с СС или да се откаже от права. Всеки сам решава и в това е хубавото :) Ако авторът прецени, името на записа тук може да бъде променен.

След това леко отклонение, обратно на темата – "False Flag" е блог за национална сигурност, външна политика и световна икономика (както сам се определя). Това е първият блог в новия ни континент "политика". Досега за подобна тематика се използваше по-общата категория "общество".

2) Добавени са няколко тематични емисии на категории от блога "C, PHP, VB, .NET" на Филип Петров. Филип Петров е преподавател във Факултет КСУ, ТУ София. Лиценз на блога – CC-BY-NC 2.5. Категориите са, както следва:
"Политика" в континент "общество->политика",
"Храна" в континент "здраве->храна",
"Методика" в континент "наука",
"Вероятности" и "Математика" в континент "наука->математика",
"C/C++", "ПТСК", "Бази Данни", "ХHTML/JS", "ПИК-3 Java" в континент "технология->програмиране"

3) За целта са открити два нови континента – "математика" и "програмиране". В "Програмиране" ще влизат теоретични статии за информатика и програмиране, а в стария континент "Свободен софтуер" ще останат статиите, насочени конкретно към софтуерната свобода.

И една последна, малка промяна – вече адресите на записите в този служебен блог ще бъдат от вида /blog/<number>. Това е по-кратко от предишните описателни адреси, които май не са нужни никому ;)

П.П.: Към авторите: ако имате претенции към категоризирането или изобщо предложения за агрегатора, пишете през формата за контакт. Също и ако имате желание да се добави аватар към статиите ви (и двата блога засега са без аватари).


22 Март, 2011 - 13:46

 
 

Подобрения – аватари, менюта, емисии

Здравейте!

Дойде време за дълго отлагани дребни подобрения тук-там из сайта. Не съм ги отлагал нарочно – обяснението е, че винаги на първо място е оставала грижата за съдържанието. И понеже проследяването на блогове, намирането на начин за категоризирането на статиите – къде автоматично, къде не дотам – всичко това така и така отнема доста от времето, за доработки по самия сайт все почти не остава. Но да минем конкретно към промените.

Нови континенти и падащи менюта

Предишните континенти (категории) бяха едва няколко на брой и много често добавянето на нов блог е било проблемно и заради това. Хем не знаеш къде точно да го впишеш, хем не върви да се правят нови и нови категории, без подреждането им. Е, ето го подреждането – падащи менюта с под-категории. Основните са "изкуство", "наука", "технологии" и т.н., а всички неща за литератера, кино, фото, архитектура и т.н. отиват направо в "изкуство".

Така е някак по-прегледно, ако човек реши да чете по категории. Или да търси нещо конкретно. Всеки един контитент си е достъпен на същия адрес като преди. И също това, че "музика" е в падащото меню на "изкуство" не го прави с различна структура на адреса – всички са от вида /continent/<name>.

Все пак, когато се избере някоя от основните категории, тя ще включва в списъка си всички статии от под-категориите. Тоест в "общество" (както в браузъра, така и в четеца за емисии) ще ви излязат статиите от "цифрови права", "закони и право", "политика", както и от самото "общество".

Част от под-категориите са все още примерни и ще бъдат допълвани "в движение".

Микроблог на планетата

Кратки обявления за всички нови статии в "Свободна планета" вече ще се появяват тук: http://plasr.com/svobodnaplaneta Това е сървър от мрежата на StatusNet, така че ако имате профил в този или друг такъв сървър, можете да се запишете за тези обявления. Става дума за сървъри като identi.ca, като самия plasr.com и т.н. Или пък сървър от мрежата Friendika.

Аватари в емисиите

Ясно какво е – картинките, които и досега си стояха до всяка статия на съответния автор, вече са вградени и в емисиите – основната и съответно всички емисии на континентите (категориите).

Препратки към оригиналната статия в емисиите

Направено заедно с предното. И двете изчакваха, освен заради всичко друго, и заради опита ми да намеря "хитър" начин да ги направя с моя приставка или файл от темата в Drupal. Накрая се отказах, намерих с grep къде се коват тия емисии и директно промених core модула "node". Лоша практика за работа с Друпал, но какво пък –ще имам предвид и ще си я поддържам тая промяна при обновяванията. Тъй де – по-добре така, отколкото да чакаме още ;)

Не се хваля изобщо с това – доста мръсен хак е, не е и много прегледно, но пък върши работа и ако на някого му се наложи – да знае, че има и такъв начин. Огромна част от хората, работещи с Drupal сякаш не смеят даже да четат основните модули, камо ли да ги променят. А пък то – светът не свършва с това... Конкретната промяна е във функцията node_feed и се пада точно преди реда "$items .= format_rss_item(...."


1741,1760d1740
< // added for SvobodnaPlaneta.com
< if ($base_url == 'http://svobodnaplaneta.com') {
< $feed_item_nid = array_shift($item->feedapi_node->feed_nids);
< $original_author = db_result(db_query('SELECT n.title FROM {node} n WHERE n.nid = %d', $feed_item_nid));
< $original_author_enc = preg_replace("/\ /",'_',$original_author);
< $item->title = $original_author . ': ' . $item->title;
< if (file_exists("sites/svobodnaplaneta.com/files/avatars/$original_author_enc.png")) {
< $original_author_avatar_url = "$base_url/sites/svobodnaplaneta.com/files/avatars/$original_author_enc.png";
< $original_author_avatar = "";
< $item_text = $original_author_avatar . $item_text;
< $item_text .= "\nfeedapi_node->url."\">original article address";
< $extra = array_merge(
< $extra, array(
< array('key' => 'enclosure', 'attributes' => array('url' => $original_author_avatar_url))
< )
< );
< }
< }
< // added for SvobodnaPlaneta.com

$items .= format_rss_item($item->title, $item->link, $item_text, $extra);

Другите неща – преводи. Имената на континентите, менютата, почти всичко, което е видимо отвън. Като намирам време, ще наваксвам с недопреведеното.

Май е това засега. Следваща задачка – преоразмеряване на големите снимки. Някои блогове публикуват емисии с големи снимки (нищо лошо в това, даже е супер), но със зададени точни размери. И когато планетата се наложи да свие снимката по широчина (за да влезе в дизайна), височината си "остава" и снимката става... издължена нагоре... Трябва с една идея да смалявам такива снимки, за да се виждат по-добре. Сигурно има трик с HTML, ама нали не съм дизайнер. Но ще го открия ;)

И, разбира се, остава постоянната грижа по събиране на нови блогове. Наскоро доста от блоговете се закриха, някои пък постоянно си сменят адресите и става една малка игра на криеница направо... Четящите през браузър не усещат, но доста хора имат много слаба или никаква грижа за емисиите си. Което е жалко и ме учудва, но какво пък – всеки знае за себе си.

Ще гледам при по-големи промени по сайта да пиша тук. Все пак и това си е блог, а-ма-ха! :)


20 Март, 2011 - 00:27

 
 

Блогът на планетата

След като дълго бях държал блога на "Свободна планета" отделен от нея, най-накрая реших да го включа. Така всеки лесно ще може да има поглед върху развитието на агрегатора. Публикуват се обявления за нови блогове и аватари, за спиране на неактивни блогове и др. под. Обещавам, няма да има излишен трафик ;)


11 February, 2011 - 16:27

 
 

Спрени блогове – bglinux и cryptsol

Два от блоговете, които от много време населяваха Свободна планета вече не се агрегират, защото бяха спрени от собствениците им.

Ruse LUG (с домейн bglinux.org) обяви миналата година, че се замразява. Тогава не спрях обновяването на записа му, защото имаше намек, че сайтът евентуално може да продължи да публикува и че старите статии се запазват. Но наскоро домейнът започна да пренасочва към друг, където се намира сайт, който, макар и интересен, не се вписва добре в тематиката на планетата, а и е с всички права запазени. Проектът е на френски – език, който владеем и аз, и krassyo – човекът, който беше зад Ruse LUG. Ако новият проект е негов, желая му успех и приятни мигове с начинанието! :)

Предишните статии от Ruse LUG остават в архива на планетата, съгласно първоначалния им лиценз CC-BY 2.5.

Блогът на Красимир Стоев (с домейн cryptsol.net) е закрит и статиите са недостъпни. Краси участваше в четири континента – music, movies, writing и free software. Има нов блог на друго място, но не зная дали да давам препратка към него в толкова публично място. Засега не се агрегира тук.

Предишните статии за свободен софтуер, литература, филми и музика от Cryptsol.net остават в архива на планетата, съгласно първоначалния им лиценз CC-BY 3.0.

----

Поддържането на тематичен агрегатор е много трудно – не само заради техническата страна, а и заради моралната. Дали авторът иска да бъде агрегиран, дали препубликуването на статиите някак му пречи или пък помага, дали на читателите им е удобно категоризирането. Затова искрено се надявам с работата си тук да помагам на авторите и на читателите, не да им преча – защото стремежът ми е точно такъв, да помагам. :)

А най-трудното пък е намирането, филтрирането и категоризирането на нови емисии. Пак повтарям – в Свободна планета се агрегират блогове, които със съдържанието си работят за свободната култура и свободния софтуер. Тоест хем правят някакъв "продукт" (извинения за изтърканата думичка, дано не прозвучи прекалено консуматорски), хем този "продукт" е свободен и с публикуването на всичко това под свободен лиценз подпомагат и популяризирането на самата идея за свободна култура.

Всъщност трудността идва точно при категоризирането – имам дълъг списък с блогове, в които има ценни статии, които дори са със свободен лиценз, но пък различните статии не са разделени в категории. И на практика почти никакво автоматично категоризиране не може да им се направи. Или пък са разделени по категории вътре в блога, но авторът дава само една обща емисия – което пак не позволява разпределянето, защото агрегаторът работи с емисии. Или пък всичко друго е подходящо, но емисията съдържа само заглавия, без съдържание на статиите.

Скоро ще направя специална малка страничка тук, с която читателите да могат да изпращат адреси на блогове, които според тях са подходящи за планетата. Дотогава – ако имате такъв адрес наум, дайте го тук в коментар. Или използвайте формата за контакт. Ако е подходящ, ще бъде включен. ;)


11 February, 2011 - 15:28

 
 

Планетни обновления 21.12.10: емисия и аватар

Добавена е пълна емисия на блога за комикси и снимки на Николай Димитров - nixonixo. Добавен е в континента "photography". Лиценз — CC-BY-NC-SA 2.5. Аватарът на nixonixo е взет от страницата "инфо" на блога".

nixonixo

Позачудих се под какво име да го впиша, но понеже навсякъде в мрежата съм го срещал с псевдоним, а и съм чувал други хора да разказват за него, наживо и в сайтове, като nixonixo, реших да остане така. Никсо, ако случайно прочетеш скоро това и не ти допада да си с псевдоним, пусни един ред през формата за контакт ;)

Последното се отнася за всички, включени в планетата. Опитвам да преценя предварително с какво име и аватар авторът би се чувствал най-добре тук, но когато не успявам пишете ми и ще направя корекции.

Обновление от 22.12: Емисията вече се казва "Николай Димитров - nixonixo" :)


21 Декември, 2010 - 16:13

 
 

Планетни обновления 19.11.10: емисия

Добавена е тематична емисия на блога на Владимир "Kaladan" Петков. Публикува се категорията "Снимка на деня" в континента "photography". Лиценз — CC-BY-SA 2.5.

Kaladan присъства отдавна в "Свободна планета" с друга своя емисия, на тема свободен софтуер. Също така, блогът му беше от първите, включени в първоначалния вариант на "Свободна планета" (тогава "Planet FSA"). И докато сайтът ни се реорганизираше през последните години, Kaladan започна да снима отново и да публикува. Не крием радостта си, че един от първите блогъри в агрегатора отново е тук :)


19 November, 2010 - 00:21