Skip to content

Планетни обновления 22.03.11: два нови блога и две нови категории

1) Добавена е пълна емисия на тематичния блог "False Flag" в континент "политика". Лиценз на блога – CC-BY-SA 2.5. Според "Сфера" на агрегатора на Дневник блогът е на Александър Колев, но понеже авторът не е дал име в самия блог, го включвам с името на блога. При събирането на нови блогове за планетата се стремя колкото може повече да разчитам на вече наличното в сайтовете и да не занимавам излишно авторите с агрегирането в "Свободна планета". Вярвам, че такава лека дистанция помага на самите автори и не ги притеснява. Затова, между другото, имам дълъг списък с блогове, които като съдържание са подходящи, но не и като лиценз – досега не съм писал на автор с предложение или настояване да смени лиценза си с СС или да се откаже от права. Всеки сам решава и в това е хубавото :) Ако авторът прецени, името на записа тук може да бъде променен.

След това леко отклонение, обратно на темата – "False Flag" е блог за национална сигурност, външна политика и световна икономика (както сам се определя). Това е първият блог в новия ни континент "политика". Досега за подобна тематика се използваше по-общата категория "общество".

2) Добавени са няколко тематични емисии на категории от блога "C, PHP, VB, .NET" на Филип Петров. Филип Петров е преподавател във Факултет КСУ, ТУ София. Лиценз на блога – CC-BY-NC 2.5. Категориите са, както следва:
"Политика" в континент "общество->политика",
"Храна" в континент "здраве->храна",
"Методика" в континент "наука",
"Вероятности" и "Математика" в континент "наука->математика",
"C/C++", "ПТСК", "Бази Данни", "ХHTML/JS", "ПИК-3 Java" в континент "технология->програмиране"

3) За целта са открити два нови континента – "математика" и "програмиране". В "Програмиране" ще влизат теоретични статии за информатика и програмиране, а в стария континент "Свободен софтуер" ще останат статиите, насочени конкретно към софтуерната свобода.

И една последна, малка промяна – вече адресите на записите в този служебен блог ще бъдат от вида /blog/<number>. Това е по-кратко от предишните описателни адреси, които май не са нужни никому ;)

П.П.: Към авторите: ако имате претенции към категоризирането или изобщо предложения за агрегатора, пишете през формата за контакт. Също и ако имате желание да се добави аватар към статиите ви (и двата блога засега са без аватари).


22 Март, 2011 - 13:46