Skip to content

Проверка на лицензи I

Преди седмица проверих лицензите на всички блогове, събирани в момента от агрегатора. След това бях болен една седмица и не можех да направя съответните промени, затова пиша днес. По-долу давам кратко описание на моментното положение с авторските права. Такава проверка трябва да правя регулярно, но все нямаше време досега и когато е имало промяна в някой лиценз, съм променял записите на блоговете в движение. Ще опитам да проверявам редовно, но тъй като всеки блог указва лиценза си по различен начин, автоматизирането на всичко това е трудно. Не е невъзможно, но на този етап определено не ми се занимава заради едната чест и слава ;) Ще проверявам ръчно периодично и ще разчитам на сигнали, най-често от самите автори, ако има някакво нарушение на лицензите им.

Ето ги и активните в момента блогове:
4 PD
1 GNU FDL
25 CC-BY
18 CC-BY-SA
6 CC-BY-NC
22 CC-BY-NC-SA
3 CC-BY-ND
14 CC-BY-NC-ND
1 променен CC-BY-NC
3 закрит
3 full copyright
8 -
1 host not found

Проблемни са тези от последните 4 реда. Трите закрити адреса скоро ще престанат да бъдат проверявани, за да не забавят сайта. Ако се появят отново и са непроменени, ще се включат.

Два от трите адреса с всички запазени права всъщност са емисии от сайта на Евгени Динев. Той доскоро публикуваше в част от сайта си под СС-лиценз и точно тези раздели се агрегираха тук. Но сега е сменил условията в целия си сайт и затова се налага да спра агрегирането на нещата от него. Съжалявам, защото Evgord е ценен ресурс за всеки интернет-читател, най-вече за изкушените от фотография и пейзажи. Но в същото време и съм съгласен и уважаавм решението му да "затвори" лицензно сайтовете си – прекалено много взеха всякакви фирми да крадат от Интернет и не е честно едни да харчат пари за оборудване и да обикалят баирите в студ и пек, а други само да теглят снимки "безплатно" и да печелят с тях пари. Ако някой е следял Евгени само тук, нека отиде на сайта му и вземе емисии оттам. Или направо да го отваря често – снимките си заслужават, а и ентусиазмът на автора. ;)

Третият блог с променени права е "История на Македония". Блогът ми е предложен от самия му автор през февруари 2009г. и беше под СС-лиценз. Може и да бъркам, нямам го записано, а не ми се рови в archive.org сега. Сега е с пълни запазени права.

Осемте адреса, за които няма данни са блогове, които преди са били под някой СС-лиценз, а сега са без никакво указване на права. Тоест по подразбиране – с всички запазени права. Но без да указват никъде дали това им е било желанието, дали пак искат да са СС или какво...

Не спирам да се учудвам какво им пречи на хората едно малко надписче или едно малко етикетче някъде в ъгъла или в долния край на сайта... Така де – ако изобщо имаш намерение да публикуваш под СС или друг свободен лиценз, толкова ли нямаш как да се погрижиш за това надписче?

Иначе дизайнът много лесно се сменя, много са важни и други неща, като аватар, фейсбук, nofollow наляво и надясно... обаче едно надписче не може? Е, няма проблем – аз лека-полека ще спра тези сайтове от Свободна планета. Ще уважа решението на авторите, и без това имам списък с над 30 блога, които чакам лека-полека да внеса в планетата. ;)

Последният адрес, който не се открива, е на Abator, който наистина май се поизгуби напоследък. И неговият блог ще продължи да се проверява, като закритите по-горе, но ще го изключа от ежечасното проверяване, за да не товари сайта.

Това е. Следващия път ще е по-кратко – само ще пиша кои как са и дали има промени.


13 Април, 2011 - 21:48