Skip to content

Подобрения – аватари, менюта, емисии

Здравейте!

Дойде време за дълго отлагани дребни подобрения тук-там из сайта. Не съм ги отлагал нарочно – обяснението е, че винаги на първо място е оставала грижата за съдържанието. И понеже проследяването на блогове, намирането на начин за категоризирането на статиите – къде автоматично, къде не дотам – всичко това така и така отнема доста от времето, за доработки по самия сайт все почти не остава. Но да минем конкретно към промените.

Нови континенти и падащи менюта

Предишните континенти (категории) бяха едва няколко на брой и много често добавянето на нов блог е било проблемно и заради това. Хем не знаеш къде точно да го впишеш, хем не върви да се правят нови и нови категории, без подреждането им. Е, ето го подреждането – падащи менюта с под-категории. Основните са "изкуство", "наука", "технологии" и т.н., а всички неща за литератера, кино, фото, архитектура и т.н. отиват направо в "изкуство".

Така е някак по-прегледно, ако човек реши да чете по категории. Или да търси нещо конкретно. Всеки един контитент си е достъпен на същия адрес като преди. И също това, че "музика" е в падащото меню на "изкуство" не го прави с различна структура на адреса – всички са от вида /continent/<name>.

Все пак, когато се избере някоя от основните категории, тя ще включва в списъка си всички статии от под-категориите. Тоест в "общество" (както в браузъра, така и в четеца за емисии) ще ви излязат статиите от "цифрови права", "закони и право", "политика", както и от самото "общество".

Част от под-категориите са все още примерни и ще бъдат допълвани "в движение".

Микроблог на планетата

Кратки обявления за всички нови статии в "Свободна планета" вече ще се появяват тук: http://plasr.com/svobodnaplaneta Това е сървър от мрежата на StatusNet, така че ако имате профил в този или друг такъв сървър, можете да се запишете за тези обявления. Става дума за сървъри като identi.ca, като самия plasr.com и т.н. Или пък сървър от мрежата Friendika.

Аватари в емисиите

Ясно какво е – картинките, които и досега си стояха до всяка статия на съответния автор, вече са вградени и в емисиите – основната и съответно всички емисии на континентите (категориите).

Препратки към оригиналната статия в емисиите

Направено заедно с предното. И двете изчакваха, освен заради всичко друго, и заради опита ми да намеря "хитър" начин да ги направя с моя приставка или файл от темата в Drupal. Накрая се отказах, намерих с grep къде се коват тия емисии и директно промених core модула "node". Лоша практика за работа с Друпал, но какво пък –ще имам предвид и ще си я поддържам тая промяна при обновяванията. Тъй де – по-добре така, отколкото да чакаме още ;)

Не се хваля изобщо с това – доста мръсен хак е, не е и много прегледно, но пък върши работа и ако на някого му се наложи – да знае, че има и такъв начин. Огромна част от хората, работещи с Drupal сякаш не смеят даже да четат основните модули, камо ли да ги променят. А пък то – светът не свършва с това... Конкретната промяна е във функцията node_feed и се пада точно преди реда "$items .= format_rss_item(...."


1741,1760d1740
< // added for SvobodnaPlaneta.com
< if ($base_url == 'http://svobodnaplaneta.com') {
< $feed_item_nid = array_shift($item->feedapi_node->feed_nids);
< $original_author = db_result(db_query('SELECT n.title FROM {node} n WHERE n.nid = %d', $feed_item_nid));
< $original_author_enc = preg_replace("/\ /",'_',$original_author);
< $item->title = $original_author . ': ' . $item->title;
< if (file_exists("sites/svobodnaplaneta.com/files/avatars/$original_author_enc.png")) {
< $original_author_avatar_url = "$base_url/sites/svobodnaplaneta.com/files/avatars/$original_author_enc.png";
< $original_author_avatar = "";
< $item_text = $original_author_avatar . $item_text;
< $item_text .= "\nfeedapi_node->url."\">original article address";
< $extra = array_merge(
< $extra, array(
< array('key' => 'enclosure', 'attributes' => array('url' => $original_author_avatar_url))
< )
< );
< }
< }
< // added for SvobodnaPlaneta.com

$items .= format_rss_item($item->title, $item->link, $item_text, $extra);

Другите неща – преводи. Имената на континентите, менютата, почти всичко, което е видимо отвън. Като намирам време, ще наваксвам с недопреведеното.

Май е това засега. Следваща задачка – преоразмеряване на големите снимки. Някои блогове публикуват емисии с големи снимки (нищо лошо в това, даже е супер), но със зададени точни размери. И когато планетата се наложи да свие снимката по широчина (за да влезе в дизайна), височината си "остава" и снимката става... издължена нагоре... Трябва с една идея да смалявам такива снимки, за да се виждат по-добре. Сигурно има трик с HTML, ама нали не съм дизайнер. Но ще го открия ;)

И, разбира се, остава постоянната грижа по събиране на нови блогове. Наскоро доста от блоговете се закриха, някои пък постоянно си сменят адресите и става една малка игра на криеница направо... Четящите през браузър не усещат, но доста хора имат много слаба или никаква грижа за емисиите си. Което е жалко и ме учудва, но какво пък – всеки знае за себе си.

Ще гледам при по-големи промени по сайта да пиша тук. Все пак и това си е блог, а-ма-ха! :)


20 Март, 2011 - 00:27