Skip to content

Спрени блогове – bglinux и cryptsol

Два от блоговете, които от много време населяваха Свободна планета вече не се агрегират, защото бяха спрени от собствениците им.

Ruse LUG (с домейн bglinux.org) обяви миналата година, че се замразява. Тогава не спрях обновяването на записа му, защото имаше намек, че сайтът евентуално може да продължи да публикува и че старите статии се запазват. Но наскоро домейнът започна да пренасочва към друг, където се намира сайт, който, макар и интересен, не се вписва добре в тематиката на планетата, а и е с всички права запазени. Проектът е на френски – език, който владеем и аз, и krassyo – човекът, който беше зад Ruse LUG. Ако новият проект е негов, желая му успех и приятни мигове с начинанието! :)

Предишните статии от Ruse LUG остават в архива на планетата, съгласно първоначалния им лиценз CC-BY 2.5.

Блогът на Красимир Стоев (с домейн cryptsol.net) е закрит и статиите са недостъпни. Краси участваше в четири континента – music, movies, writing и free software. Има нов блог на друго място, но не зная дали да давам препратка към него в толкова публично място. Засега не се агрегира тук.

Предишните статии за свободен софтуер, литература, филми и музика от Cryptsol.net остават в архива на планетата, съгласно първоначалния им лиценз CC-BY 3.0.

----

Поддържането на тематичен агрегатор е много трудно – не само заради техническата страна, а и заради моралната. Дали авторът иска да бъде агрегиран, дали препубликуването на статиите някак му пречи или пък помага, дали на читателите им е удобно категоризирането. Затова искрено се надявам с работата си тук да помагам на авторите и на читателите, не да им преча – защото стремежът ми е точно такъв, да помагам. :)

А най-трудното пък е намирането, филтрирането и категоризирането на нови емисии. Пак повтарям – в Свободна планета се агрегират блогове, които със съдържанието си работят за свободната култура и свободния софтуер. Тоест хем правят някакъв "продукт" (извинения за изтърканата думичка, дано не прозвучи прекалено консуматорски), хем този "продукт" е свободен и с публикуването на всичко това под свободен лиценз подпомагат и популяризирането на самата идея за свободна култура.

Всъщност трудността идва точно при категоризирането – имам дълъг списък с блогове, в които има ценни статии, които дори са със свободен лиценз, но пък различните статии не са разделени в категории. И на практика почти никакво автоматично категоризиране не може да им се направи. Или пък са разделени по категории вътре в блога, но авторът дава само една обща емисия – което пак не позволява разпределянето, защото агрегаторът работи с емисии. Или пък всичко друго е подходящо, но емисията съдържа само заглавия, без съдържание на статиите.

Скоро ще направя специална малка страничка тук, с която читателите да могат да изпращат адреси на блогове, които според тях са подходящи за планетата. Дотогава – ако имате такъв адрес наум, дайте го тук в коментар. Или използвайте формата за контакт. Ако е подходящ, ще бъде включен. ;)


11 February, 2011 - 15:28