Skip to content

Category: healthSyndicate content

Йоана Петрова

 Сладки линцер

   от Йоана Петрова


http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC_4929-opt-7... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />По принцип, всяка една маслена бисквита, слепена със сладко от малини с друга маслена бисквита, която има дупка, може да се нарече линцер сладка. На теория, нещата стоят малко по-различно, когато разгледаме историята на линцер сладките. А тя започва от линцер тарта (Linzer Torte), кръстен на австрийския град Линц. Наричам го на български тарт, защото на външен вид и по начин на приготвяне отговаря точно на това и повярвай ми е супер вкусно нещо, за което още не знам как така не съм ти предложила рецепта.

 

Йоана Петрова

http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC_4872-opt-7... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Хубавото на всички маслени сладки, е че са вкусни. Обикновено съдържат не повече от пет съставки, нямат особени изисквания и продукти за приготвянето им и дори не са атрактивни с външния си вид, който най-често е топче покрито с пудра захар. Имам предвид, не са цветни, не са със сложна декорация, не са нищо повече от една вкусна хапка. Обяснявам си това с маслото. Обяснявам си още, че семплото може да бъде много вкусно и точно на това залагам тази година при коледните сладки.

 

Йоана Петрова

http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/11/DSC_4779-opt-7... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Знам, есента мина и не успях да ти говоря за ябълки и тикви, но пък ти говорих за есенни салати. Изглежда, че вече е зима и вместо да ти заговоря за коледни сладки (хм, това вероятно предстои) за пореден път тази година ще говоря за шоколад.

 

Йоана Петрова

http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/11/DSC_4714-768x5... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Преди осем години, когато приготвих бадемовите тарталети със сладко от боровинки, не съм подозирала, че толкова много ще ми хареса бадемовия пълнеж за тях. След толкова време си дадох сметка за две неща. Едното е, че плънката, известна с името франджипан (frangipane), която най-често се приготвя с бадеми, може да се приготвя с различни ядки и добавки и също така да намери още много приложения.

 

Йоана Петрова

 Топла есенна салата с кейл

   от Йоана Петрова


http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/11/DSC_4668-768x5... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Както вече обявих, водещата тема при семейното меню в този сезон ще бъде есенно без носталгия по лятото и с повече рязкост в съчетаването на продукти. Продължението от първата публикация за топли есенни салати е смела комбинация от сладък картоф, листно зеле и плодове. Дресингът е класически винегрет с щипка (в случая не е метафора) карамфил за пикантност и завършеност на идеята.

 

Йоана Петрова

http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/11/DSC_4597-768x5... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Есенно без носталгия и с повече рязкост в съчетаването на продукти – това изглежда ще бъде водещата тема в семейното меню този сезон. Точно сега е периодът, в който салатите стават топли, но остават свежи. Периодът преди да започнем да си стоим повече у дома с дебели чорапи и докато наглеждаме бавно печеното, да отпиваме на малки глътки топъл шоколад.

 

Ирина Купенска

 Ню Йорк, Ню Йорк

   от Ирина Купенска


Ню Йорк е град, който със сигурност не би допаднал на всеки, но аз се влюбих в него от пръв поглед.
Може би защото ми напомни много за Лондон, към който все още изпитвам носталгия, а може би защото олицетворява смисъла на свободата, силата на мечтите и неограничените възможности.

new york

Миналата есен след сватбата на сестра ми, изпитах непреодолим порив за пътуване. Въпреки че през пролетта бяхме прекарали 6 седмици в Югоизточна Азия, знаех че имаме още време преди да се върнем на работа в Швейцария и че можем да го оползотворим като започнем ново приключение.

 

Ирина Купенска

 Любимите ми сладкарници в Париж

   от Ирина Купенска


Ако сте ходили поне веднъж в Париж, то несъмнено сте забелязали, че пекарни и сладкарници има на всеки ъгъл.
За голяма част от хората качеството на предлагания асортимент там е напълно задоволителен.
В тази публикация, обаче, няма да си говорим за традиционни кафенета, предлагащи кроасани и бриоши, а за любимите ми парижки местенца, които по един или друг начин представят най-хубавото в модерното сладкарство.

През месец май прекарахме 5 дни в Париж с ексклузивно гастрономическа цел. Обиколихме подбрани предварително места, опитахме великолепни десерти и сега ще ви представя онези от тях, които се превърнаха в абсолютни фаворити.

yann couvreur

yann couvreur

 

Йоана Петрова

http://www.kulinarno-joana.com/wp-content/uploads/2017/10/DSC_4633-768x5... 768w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Понеже Даниел много обича да яде целувки и често ме моли да му приготвя, реших да го изненадам със закачливи духчета. Така или иначе темата за Хелоуин е засегната в занятията им по английски език, затова предполагам, че изненадата за него ще бъде двойна. Реших да споделя с теб това, защото и ти може да изненадаш някого с тези тематични целувки.

 

Ирина Купенска

 Лешник, кафе и карамел

   от Ирина Купенска


Модерното сладкарство става все по-достъпно за интерпретации вкъщи. Преди години в интернет пространството бяха застъпени много повече американските десерти, отколкото френските. Сега, обаче, има толкова много книги, онлайн списания и издания, където лесно можеш да намериш идеи, рецепти и вдъхновение. Социалните медии често разкриват тайни от „кухнята“ и хората успяват да видят как на пръв поглед сложни техники, се оказват лесни да приготвяне от любител.
Една такава техника, която моментално придава на десерта професионален вид, е огледалната глазура.

Днешната рецепта е в комбинация от лешници, кафе и карамел и има всички компоненти на класическо entreme – лешников блат, гъст карамел с хрупкави лешници, кафеен крем и нежен лешников мус. Макар и да изглежда сложна за приготвяне, с добра организация на времето и следване на всички стъпки, няма да имате никакъв проблем да постигнете перфектен резултат.