Skip to content

Category: historySyndicate content

Стара София


"Къща без книги е като стая без прозорци."
Хайнрих Ман

  Какво четяха децата на Стара София

Крикор Асланян

Казват, че най-добрият приятел на човека е кучето. Аз бих го поставил на второ място.

За мен най-добрия приятел на Човека е Книгата!

 

Стара София


Добавихме нова карта на София към колекцията с исторически планове на столицата. Този път става дума за карта от 1907 г., която представя София със село Подуене, присъединено през 1891 г. към чертите на града.


За голям размер натиснете тук

 

Стара София


Крикор Асланян

Можете ли да си представите живота без игри и без играчки? Според мен е невъзможно. Малки и големи се стремят да имат все нови и още по-нови играчки. Понякога струващи безумно скъпо.

Игрите и играчките съпътстват човека през целия му живот. Естествено, през различните етапи на развитието му, т. е. в различните възрасти, игрите, както и играчките ни, се различават коренно. Възрастните не играят “Ринги, ринги рае” или “Пускам, пускам, кърпа", както и децата не играят покер или “Шегите на Амура”. Всяка възраст си има свои игри и свои играчки.

 

Един завет

ilev4https://edinzavet.files.wordpress.com/2017/08/ilev4.jpg?w=124 124w" sizes="(max-width: 224px) 100vw

 

Един завет

kolev2ahttps://edinzavet.files.wordpress.com/2017/07/kolev2a.jpg?w=86 86w" sizes="(max-width: 173px) 100vw, 173px" />

 

 

Стара София


В средата на 30-те години на улица "Парчевич" все още ни очаква малък бял дом с голям сенчест двор и много зеленина. Вероятно щеше да бъде отдавна забравен, пометен от бурното и многоетажно развитие на София. По чудо обаче няколко черно-бели снимки са съхранили неговата сянка, за да я вградим днес във "вечността" на интернет пространството.

Обстойната разходка на обектива из всички кътчета на двора и многобройните кадри на фасадата навяват мисли за предизвестено прощаване. Сякаш фотографът е търсил начин да удължи живота на своя, изглежда, вече обречен на разрушаване дом. Да съхрани поне за себе си спомена за лица и случки, останали между неговите стени.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияКое е мястото на днешната илюстрация? 

Стара София


Сградата на братството, намирала се на пл. Св. Недeля 3

СОФИЙСКО ЕПАРХИЙСКО СВЕЩЕНИЧЕСКО БРАТСТВО

ПРИТЕЖАВА: