Skip to content

Category: physicsSyndicate content

C, PHP, VB, .NET

 Система от зъбни колела

   от C, PHP, VB, .NET


Възможно ли е да се придаде движение на това?

Изобщо възможно ли е система с нечетен брой зъбни колела в затворен цикъл да се задвижат? Ако да – дайте пример. Ако не – докажете.

 

C, PHP, VB, .NET

 Диференциали

   от C, PHP, VB, .NET


Не, няма да си говорим (все още) за диференциални уравнения. Става дума за диференциалите при колите. Може би повечето от вас знаят за какво служат те, затова ще карам набързо.

Фокусирайте се на този етап към предните гуми на автомобила. Когато той завива всяка една от двете гуми описва дъга. Ако той завива надясно, то дъгата на лявата гума ще е по-голяма от тази на дясната гума и обратно. С други думи при завой едната гума изминава повече път от другата. Ако двете гуми бяха свързани просто с една обща ос, то очевидно при завой гумата от външната страна на завоя ще трябва да приплъзва по пътя защото трябва да измине повече път за същото време и обороти както вътрешната, а това не е добре. Ето този проблем всъщност решават диференциалите – позволяват едната гума да се върти по-бързо (да прави повече обороти за същото време) от другата и да „наваксва“ изминатия път по дъгата.

 

C, PHP, VB, .NET

 Спирачки на лед

   от C, PHP, VB, .NET


Защо натискането на педала на спирачките докрай на заледен път влошава спирането спрямо постепенното и плавно? С други думи – обяснете какво прави системата „ABS“ при колите :)

 

C, PHP, VB, .NET

Тази задача е представена преди една година на олимпиада по физика в Естония. Следната снимка е заснета с GSM:

Начинът, по който камерата записва снимката пиксел по пиксел е вертикално от горе надолу и от ляво надясно. Ако снимката е заснета за 1/8 от секундата, то:

  1. В коя посока се върти перката от гледна точка на снимащия?
  2. Колко „пера“ има перката?
  3. С колко оборота в секунда се върти перката?

Решенията ги има на естонски език в прикрепения файл. Преди да използвате Google Translate се опитайте да я решите сами :)

 

C, PHP, VB, .NET

 Материя и антиматерия

   от C, PHP, VB, .NET


Както добре знаем материята и антиматерията тотално се анихилират една с друга. Във вселената ни очевидно има доста материя. Това означава ли, че материята е била повече от антиматерията при „Големия Взрив“? Защо е така?

 

C, PHP, VB, .NET

 Завеса за баня

   от C, PHP, VB, .NET


Защо докато се къпете под душа ако се докоснете до мократа завеса за баня тя се лепи за тялото ви?

 

C, PHP, VB, .NET

  1. Защо „небето е синьо“?
  2. Защо обикновената вода провежда електричество, а дестилираната не?
  3. С какво помага добавянето на сол във водата, когато варим храна?
  4. Колко горе долу тежи въздуха в стаята, в която се намирате (естествено споделете обема й)?
  5. Вярно ли е, че леките предмети падат по-бавно от тежките?
  6. Две еднакви коли се сблъскват челно, всяка от тях караща с 50км/ч. С колко километра в час трябва друг такъв автомобил да се блъсне в неподвижна стена така, че да изпита същата сила на удар?

 

C, PHP, VB, .NET

 Опушване на пчелите

   от C, PHP, VB, .NET


Когато пчеларите вадят мед или пчелен прашец от пчелините си, те понякога използват т.нар. „пушилка“. Това е уред, в който нискокислородно се запалват гнила дървесина и сухи говежди изпражнения, като по този начин се получава интензивен пушек. Това „успокоява“ пчелите и те много по-малко жилят.

Как точно пушека „успокоява“ пчелата, на какво се дължи това явление?

 

C, PHP, VB, .NET

 Наклон на пътя

   от C, PHP, VB, .NET


Всички (трябва да) сме учили геометрия в училище и (трябва да) знаем  понятието „ъгъл“, което естествено измерваме по различни начини. Средностатистическият човек познава добре градусите, а понякога борави отлично и с радиани. Забелязал съм обаче, че малко хора са се замисляли какво означават процентите за „наклон на пътя“ по пътните знаци. На колко градуса например съответства наклон от 9%? Опишете начинът за изчисление. Защо се използват тези мерни единици „проценти“, а не добре познатите на всички градуси?

Знак А5 - стръмен наклон при спускане

А5 - стръмен наклон при спускане

 

 

C, PHP, VB, .NET

 Задна скорост

   от C, PHP, VB, .NET


Забелязали ли сте, че на едни автомобили задната скорост се включва като се натисне лоста надолу и се бутне наляво и напред, а на други се включва с изтегляне на лоста надясно и назад? Какви са предимствата и недостатъците на тези две конфигурации?

R 1 2 5
  2 4

или

1 3 5
2 4 R

П.С. Има естествено и други конфигурации със задна скорост, но те не са толкова често срещани. „Най-весело“ ми беше, когато карах един Жук, на който беше сложена скоростна кутия със следната конфигурация:

R 2 4
1 3