Category Archives: наука

Как се пише: акостирам или акустирам?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише акостирам. Думата е заета от френски – accoster. Най-големият ветроход в света акостира в бургаското пристанище. Яхтата акостира с лекота до кея, покрит с автомобилни гуми, и към носа и кърмата полетяха въжета. В плитчините наблизо са „акостирали“ довлечени от течението дънери на дървета.

Как се пише: чувствителност или чуствителност?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише чувствителност. Преди първото използване на боя за коса трябва да си направите тест за чувствителност. Проявленията на стрес може да са много и различни – в зависимост от чувствителността и емоционалността на детето.

Как се пише: ала или а ла?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правописът на този предлог, който се употребява за посочване на сходство, не е нормиран изрично. По традиция се пише слято – ала. Думата е заета от френски – à la. Силвио Пиола остава в историята на световния футбол със своя известен удар „задна ножица“, наречен „ала Пиола“ (в стил „Пиола“). Отдавна не бях виждал мъж […]

Как се пише: пинкод, пин-код, пин код, ПИН-код или ПИН код?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише пинкод, мн.ч. пинкодове. Често пинкодът е комбинация от числа, които лесно се помнят и са свързани с важни лични събития. При претърсването на заложните къщи са открити 335 дебитни банкови карти и техните пинкодове.

Как се пише: завеждащ лаборатория или завеждащ-лаборатория?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише разделно – завеждащ лаборатория. Завеждащ лабораторията е д-р Галина Цонева, специалистка с дългогодишна практика в Германия. Първоначално д-р Евтимова работи като лекар, а по-късно става завеждащ лаборатория по ентеровирусни инфекции в РИОКОЗ – Варна.

Как се пише: фосили или фусили?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Това са две различни думи, които се употребяват съобразно значението, вложено в тях. Правописът им не е нормиран изрично. Съществителното име фосил, мн.ч. фосили, означава ’изкопаема вкаменелост от животно или растение’. Думата има латински корени – fossilis ’изкопаем’.   В белгийското селище Бернисар е открито огромно археологическо находище от запазени кости, цели скелети и различни […]

Как се пише: психоклимат, психо-климат или психо климат?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Това сложно съществително име се пише слято – психоклимат, защото е образувано от съкратено прилагателно име (психо < психически) и съществително име (климат). След конфликта между колегите полагаме всички усилия за подобряване на психоклимата във фирмата. Промени се и психоклиматът в класа – учениците започнаха да се изслушват и да си помагат. Забележка: В източника […]

Как се пише: смок или смог?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Това са две различни думи, които се употребяват съобразно значението, вложено в тях. Думата смок, мн.ч. смокове/смоци, означава голяма неотровна змия, представител на няколко вида змии.   Царевичният смок е широко разпространен в Северна Америка, където обитава низините. Видях един смок, дълъг над 3 метра, да се припича на слънце в парка. Думата смог означава ’замърсяване на […]

Как се пише: хазайка или хазяйка?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Двете форми са дублетни – хазайка/хазяйка, мн.ч. хазайки/хазяйки. Препоръчителна е употребата на хазайка. Думата е заета от руски – хозяйка. Хазайката/хазяйката е предупредила наемателите, че трябва да освободят апартамента след три месеца. Така и не разбрах защо созополските хазайки/хазяйки предпочитат чужденците.

Как се пише: описвам, опиша или уписвам, упиша?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише описвам, опиша. Искам да видя този разбойник, за да разбера наистина ли е толкова страшен, колкото го описват. Има ли право съдия-изпълнителят да дойде в моя апартамент и да опише имуществото ми?