Category Archives: наука

Как се пише: войник или воиник?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише войник, мн.ч. войници. Началото на кампанията за набиране на военни „Бъди войник“ е официално отложено, съобщиха от Министерството на отбраната. По време на Кримската война в Нови пазар са разквартирувани английски войници.

Как се пише: дезинфекциране или дезинфектиране?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч. В Регионалната библиотека в Благоевград ще използват машина за дезинфекциране/дезинфектиране на книгите срещу разпространението на коронавируса. Във всички помещения на институциите, които работят с граждани, трябва да се извършва дезинфекциране/дезинфектиране по четири пъти на ден.

Как се пише: измежду или из между?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише слято – измежду. Бербатов получи най-висока оценка измежду всички футболисти, участвали в мача. Дори и най-решителните измежду нас няма да се впуснат в това рисковано пътешествие.

Как се пише: старши инспектор или старши-инспектор ?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише разделно – старши инспектор, мн.ч. старши инспектори. С наградата „Полицай на годината“ бе удостоен старши инспектор Иван Гераков. Две от обявените свободни работни места в общинската администрация са за старши инспектори – за обслужване на данъкоплатци и за обществен транспорт и комуникации.

Как се пише: тет-а-тет или тет а тет?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише полуслято – тет-а-тет, под влияние на изписването във френския език, откъдето е заета думата (tête-à-tête). В началото двамата държавни лидери разговаряха тет-а-тет, а после към тях се присъединиха делегациите на страните. Когато хората са в група, те се гледат в очите за по около 3 – 5 секунди, преди да […]

Как се пише: безвъзмездна, безвъзмездно, безвъзмездни или безвъзмезна, безвъзмезно, безвъзмезни?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише безвъзмездна, безвъзмездно, безвъзмездни, безвъзмездният, безвъзмездния. Проверка на правописа при групите от съгласни -здн-/-зн- се прави с такава форма на думата или със сродна дума, в която след съмнителната съгласна стои гласна: безвъзмездна/безвъзмезна – безвъзмезден, има д, следователно се пише безвъзмездна. Започва кандидатстването за безвъзмездна помощ от Националния иновационен фонд. Пет […]

Как се пише: текат или текът?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише текат, въпреки че се изговаря [текът]. По улиците текат реки и преминаването на автомобили е силно затруднено. Сроковете текат от датата на писмено съгласие от страна на възложителя.

Как се пише: неголям или не голям?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише слято – неголям, също и неголяма, неголямо, неголеми.   Преведе ме през купчините камъни и влязохме в неголям лабиринт. Вече бях забелязал отпреди неголямата пристройка с надпис „Бръснарски салон“. Частицата не се пише слято със следващото съществително, прилагателно или наречие, когато с нея се образува нова дума с противоположно значение. […]

Как се пише: от вчера или отвчера?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правописът на това съчетание от предлог и наречие не е изрично нормиран. Съветваме ви да го пишете разделно – от вчера. След като пътят беше отводнен, от вчера вече е проходим. Проблемите с огромния брой туристи в градове като Барселона не са от вчера.

Как се пише: уедрявам, уедря или оедрявам, оедря?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише уедрявам, уедря. Българската народна банка уедрява безплатно монети на стойност до 200 лв. На собствениците трябва да се даде гратисен период, през който да уедрят земята си.