Category Archives: образование

Как се пише: вещноправен или вещно-правен?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Това прилагателно име се пише слято – вещноправен, също и вещноправна, вещноправно, вещноправни, тъй като е образувано от съчетание на прилагателно и съществително име – вещно право. Според ответниците сделката е перфектна, породила е вещноправното си действие и с нея те са станали собственици на процесния имот. Адвокатската кантора има опит в решаването на съдебни […]

Как се пише: девственост, детственост или дественост?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише девственост. Думата има корен дев- (срв. с девица, девойка). В немалко култури девствеността се цени високо и се очаква жената да я отдаде на съпруга си в първата брачна нощ.

Как се пише: поставен или подставен?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Това са две различни думи, които се употребяват съобразно значението, вложено в тях. Думата поставен, също и поставена, поставено, поставени, означава най-общо ’сложен, разположен някъде’.   Дървеното писалище беше поставено близо до високия прозорец. Нови светофари ще бъдат поставени на възлови кръстовища в Ямбол.   Думата се употребява и с други значения, например в словосъчетанията поставен срок, […]

Как се пише: температура или темперетура?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише температура. Думата е заета чрез руски от латински – temperatura. Дъщеря ми вдигна температура и спа на пресекулки през нощта. Средната юлска температура в Горнотракийската низина е 25°С. Ако климатикът не достига зададената му температура, първо проверете дали няма отворени врати или прозорци.

Как се пише: самопожертвователен или самопожертвувателен?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише самопожертвователен, също и самопожертвователна, самопожертвователно, самопожертвователни. Поклон пред всички медици, които останаха всеотдайно и самопожертвователно на поста си. Това не е история за красиви, нереалистични хора, които са свръхестествено смели и самопожертвователни.

Как се пише: PCR тест или PCR-тест ?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише разделно – PCR тест, мн.ч. PCR тестове, защото това е съчетание от абревиатура и съществително име.   Вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест за коронавирус е между 3 и 5%, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Всички PCR тестове за коронавирус на персонала на детската градина са отрицателни. Разделно се […]

Как се пише: болонка или булонка?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише болонка, мн.ч. болонки. Думата произлиза от името на италианския град Болоня. Всичко започна, когато казах, че искам да имам куче, и майка ми купи една болонка. Болонките са интелигентни кучета и често могат да предугадят вашите желания.

Как се пише: гел лак, геллак или гел-лак?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише разделно – гел лак, или слято – геллак. Когато първата съставка на сложно съществително име пояснява втората, двете (или само първата) имат чужд произход и се употребяват като самостоятелни думи, съществителното се пише или разделно, или слято. За да си направите хубав маникюр с гел лак/геллак в домашни условия, са необходими търпение, […]

Как се пише: бардак или бърдак?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише бардак. Думата е заета от руски – бардак. Бардакът си остава бардак, дори и момичетата в него да свирят на пиано или да смятат интеграли между две прегръдки. Подреди си малко стаята – виж какъв бардак е!

Как се пише: покъщнина или покъщина?

от Павлина Върбанова
лиценз CC BY-NC-ND
Правилно е да се пише покъщнина. Опитваха се да спасят покъщнината си от горящите колиби. Помещението беше малко и голо, в него нямаше никаква  покъщнина, освен стар дрешник, обикновен дървен стол и желязно легло.