Skip to content

Feed items

Красимир Стоев

 Връзка с отдалечен сървър

   от Красимир Стоев


Налага ми се дори през единствения почивен ден тази седмица да се занимавам с едни неприятни неща. Не се плаша от неприятните неща и от работата, макар да е неделя, но, за да си свърша прилично делата, трябва да се свържа с един Windows Server 2003 или Windows Server 2008. Използвам Terminal Server Client; KRDP или GNOME-RDP. Всичко е хубаво, както си казвам. Обаче без да осъзная — изминали са били 90 дни, откак се свързвам с тези сървъри. До тук добре. 90 — 90. Случва се.

Свързването с отдалечен компютър крие разни опасности. Особено ако трябва да се свържеш с отдалечен сървър, от който да се свържеш с определен клиент, заради фобията на един параноичен администратор на клиента, който обслужваме. Както и да е, това не е важно.

 

Красимир Стоев

 WordPress 2.8.5

   от Красимир Стоев


Нямам идея защо (не съм чел), но вече под този блог работи двигателя на WordPress 2.8.5.

 

Красимир Стоев

 Фотоблог

   от Красимир Стоев


Преди време, когато бях под влиянието на емоцията, че най-сетне си имам хубав апарат — пусках какви ли не (глупави) снимки, без да се замислям, че фотографията е нещо съвсем друго. За известно време прекратих онзи глупав вид на фотоблог, за да поразмисля какво бих могъл да направя.

Е, стигнах до извода, че WordPress не става за фотоблог. Няма начин, така е. Като сравнявам други фотоблогове и си припомня грозотията, която беше мой фотоблог…е, не съм особено щастлив :)

В крайна сметка изтрих стария фотоблог. Като система, не като снимки. Мисля, че за показване, доста често се получават 2 на 50 кадъра…или поне при мен е така, имам още много да уча. Безцелното показване на снимки, които не са се получили…глупаво е.

 

Красимир Стоев

 Non sense

   от Красимир Стоев


Освен смисъл, няма и логика.

С ръка на сърцето мога да употребя “мразя”, когато няма логика. 90% от нещата, които се случват — нямат логика:

– спънах се в маркуча и загасих огъня (не се бях спъвал преди)
– цигарата ми се скъса след три дръпки
– книгата не ми върви
– муха ми падна в кафето
– друга буба ми падна в сока от ягоди
– бълхи ме налазиха (ще разкараме котката! НЯМА ДРУГ НАЧИН! всяка котка — троянски кон с бълхи)

Няма логика. Престраших се да използвам автоматичния ъпгрейд на WordPress, защото нямам вече нерви (а и когато си налазил чужд безжичен) да чакам бавен ъплоуд. Няма логика — без бекъп — НЕ се счупи нищо и се търкаля 2.8.3 WordPress.

Другото, което няма логика — поне пет мобилни телефона издъхнаха в ръцете ми. Три от тях в рамките на месец. Благодаря, Киро.

Няма логика. Няма смисъл! БЕЗ СМИСЪЛ!

 

Красимир Стоев

 StatPress

   от Красимир Стоев


Днес си направих backup на блога. До сега въобще не съм обръщал внимание на големината на базата данни, защото аз си я точа gzipped, тоест — 6-7 MB. Погрешно натиснат вариант (варианта за dump без компресия) накара firefox да умре. killall firefox, ново стартиране, без взимане на предната сесия. Тогава забелязах какъв е реалния размер на базата данни. 63 MB, като ~61 от тях са само за StatPress плъгина. Не отричам, че е страхотен откъм точност. Ако не искате да правите dump на 60+ MB база данни:

отивате в Statpress –> Options –> [check] Do not collect spiders visits + Automatically delete visits older than [dropdown] 1 month

Сигурен съм, че няма смисъл да се пазят всички данни, за всички месеци, откакто списвате блог, но винаги има фанатици. За щастие не съм от тях.

 

Красимир Стоев

 Amarok 2.0.96

   от Красимир Стоев


Много се надявах на ъпдейта на Amarok. Днес (по-скоро вчера) излезе последната версия — 2.0.96 и аз с надежда си я наточих.

Ами още не е поправено почти нищо. Lyrics аплета заместа current track info, колекцията от музика трябва да се сканира отново, а това наистина е досадно при 180GB. За сметка на това pause проблемът е оправен. Преди при натискане на пауза — песента се завърташе отново. Сега като се позамисля — оправен е в някакъв смисъл, в друг — съсипали са Amarok изцяло. Криво ми е, защото по-добър музикален плеър – не съм намерил. При опит за зареждане на колекцията — софтуера застива. А и самата колекция не е организирана изобщо. Излиза един твърд диск с надпис “Local collection”, няма expand…изобщо — поредното разочарование от Amarok :(

 

Красимир Стоев

 lyricsWiki

   от Красимир Стоев


Откакто използвам KDE (текуща версия: 4.2.3), пък и преди това — предпочитан музикален плеър си ми беше Amarok (текуща версия: 2.0.2);

Използвам lyrics аплета, защото обичам да виждам текста на песента, която слушам. Този аплет взима текстовете от lyricswiki.org — дори не бях чувал за това wiki. Оказа се, че е добре заредено, но има пропуски, някои дребни грешки и тъй нататък. Когато ми остане повече свободно време (ако изобщо някога ми остане толкова свободно време, колкото аз искам…и смятам, че ми е нужно) ще взема да позаредя wiki-то с текстове на български песни.

Ако някой също използва KDE, Amarok & Lyrics аплета — може да съпортне малко идеята — ако види, че липсва текст — елементарна регистрация и попълване на празнината ;)

 

Красимир Стоев

 Floydian KDE

   от Красимир Стоев


Мими с този си постинг ме подсети за нещо. Всъщност нещото (за мен) не е много приятно, защото трябва да призная, че Киро и Ники бяха прави…че рано или късно ще забегна към KDE. Факт! Съгласно басът, който хванахме — момчета, дължа ви бира…явно :)

Но хайде – нека покажа падението си:

snap

Не е никак simple, но нали върви? :)

 

Красимир Стоев

 Край с мъките

   от Красимир Стоев


От известно време се консултирам с хора, системни администратори и др. същества…кое е по-хубаво:

– аз да работя за операционната система
– операционната система да работи за мен

В първия вариант – използвам GNU/Linux, в другия – Windows.

Отдавна ми писна от GNU/Linux, особено при условие, че си паля wlan0 в Arch-a през конзола. Нямаше грам угодия, ама грам. Всеки ден изникваше по една грешка. Даже браузърът ми се казваше Gran Paradiso, а не Firefox. Отделно — touchpad-а тръгна с голяма клизма.

Сашо отдавна ми казваше, че минавайки на Windows ще си разреша всички проблеми. Да, тук се засягат принципите за свободата, за легалното…ама какво да се прави. В крайна сметка – аз сам си избирам степента на мазохизма.

 

Красимир Стоев

 “кратки”

   от Красимир Стоев


Най-отгоре на sidebar-а вероятно виждате “кратки”те неща, които отдавна мисля да завъртя. В общи линии — винаги съм искал да публикувам линкове към статии, които са ми направили впечатление. Единственото ми притеснение беше, че ще пълня RSS с всевъзможни щуротии, а не искам да тормозя хората, които ме четат.

Sideblog е идеалното решение за това.