Skip to content

Feed items

Красимир Стоев

 Няколко извадки, съвсем набързо

   от Красимир Стоев


“Поляната с дивите ягоди” е филм на Ингмар Бергман. — не съм сигурен, че някой е способен да представи този филм по друг начин. Всъщност, то не е и нужно, понеже името на този швед говори достатъчно. Ако някой може да дефинира по-добре тази смесица от депресия, ужас, страх, омраза, Бог, наркотици и гениално творчество, нека се чувства поканен да го направи в коментар под публикацията.

Забележете всички похвати и символи, които успява да използва за този откъс от четири минути и половина. Според мен, това е най-сюрреалистичният момент в този филм, а може би в цялото творчество на “господаря на времето”.

 

Красимир Стоев

 Милош Форман срещу Стенли Кубрик

   от Красимир Стоев


Нееднократно съм споменавал, че на едно от челните места в класацията ми за режисьори е заето от Стенли Кубрик. Едно от много по-задните е за Милош Форман.

Двамата режисьори имат много известни филми. Например, съмнявам се, че има много хора, които не са гледали Коса или поне не са го чували като заглавие. Също така, сигурен съм, че не са малко и хората, които не са гледали или чували Широко затворени очи. Разбира се, последния филм е толкова добър, че дори идиотите, които го гледат и се хилят при вида на голо женско тяло не разбират колко голяма подигравка е за тях.

Всичко е тип-топ, както се казва. Двама много известни режисьори. Но забелязвам едно леко съревнование. Или по-скоро много добра подигравка. Вече сигурно много от вас се досещат, че “войната” е подхваната от Стенли Кубрик. Какво имам предвид ли?

 

Красимир Стоев

 Failed mission (2010)

   от Красимир Стоев


Преди месец, по чиста случайност попаднах на реклама на Мисия Лондон. Видях много любимата ми Ернестина, която ми е още по-близо до сърцето след Ерудит. Мислех, че филмът, в който играе ще да е хубав. Сега си мисля, че най-голямата грешка на Петър Слабаков е благословията, която е дал на Ернестина да играе в този филм.

 

Красимир Стоев

I. За лошковци:

1. 99% процента от филмите на ужасите не ви позволяват да оцелеете. Не се опитвайте.
2. В останалия един процент — режисьорът е в абстиненция (наркотична-хероинова).

II. За добрите:

 

Красимир Стоев

 The X Files: I want to believe

   от Красимир Стоев


Преди време всички ми обясняваха, че The X Files: I want to believe не струвал, бил боза, всичко било безсмислено, нямало извънземни, отрича се истината и тъй нататък.

Сутринта около 5:30 реших, че ако изчета още един ред и реша още един тест — ще откача. За това реших да изгледам този филм, защото може и хората наистина да са прави. Не мога да разбера защо хората го наричат боза, казват, че не струвал и всичко било измислено. Мога да кажа, че всъщност основния акцент в The X Files наистина са извънземните, но има и други акценти. На практика този филм си беше чиста научна фантастика, в която имаше сериозен смисъл, колкото и да го отричат хората. Изобщо не знам дали някой е гледал 9-те сезона на сериалчето, но филма заключва цялата идея за последен път. Мълдър никога не е отрекъл съществуването на извънземни, както твърдяха по блоговете.

 

Красимир Стоев

 Рапел

   от Красимир Стоев


Тази събота трябваше да се изправя (отново) срещу страха си от високо. Упражнението не е нищо особено — пускане на рапел. Всичко се извърши на една тренировъчна скала, не по-висока от двадесет и пет метра. Преди време също съм правил това упражнение, но не и от такава височина. Хората, които ме познават, най-вероятно са чували как се плаша от високото. В събота не беше по-различно.

Поехме ние с туристическото дружество към старата учебна скала, нарамили раници, сякаш отиваме на Вихрен (от къде акъл, че ще има кола да носи въжета и т.н.?) потеглихме по шосето. Тук въпросът “Какъв точно туризъм е двадесет минутно ходене пеша по шосето?” е неприемлив. По-опасно е по шосето. Бесни коли, някои от които тип “нафтови печки” си пърпореха и задимяваха обстановката. За жалост няма друг начин за стигане до тази скала.

/** Прескачам умишлено обяснението как взехме 1 километър пеша за двадесет минути, но трябваше и да се мине през магазин **/

 

Красимир Стоев

 Cat’s eye (1985)

   от Красимир Стоев


Cat’s eye е средно добър филм, а сценарият е на Стивън Кинг.

Режисьорското изпълнение е…добре…първите 40 минути. Привлекателен начин да откажеш тютюнопушенето. ;)
Втората част е леко странна и биеща на криминале, но става.
Третата част вече напомня на Кинг. Дори докато си лежат на леглото съпрузите (вече им забравих имената) — се подмята “Гробище за домашни любимци”. Весело. Особено когато става дума за котка ;)

Оценка: 5/6

 

Красимир Стоев

 Apt pupil (1998)

   от Красимир Стоев


Без много коментари. Apt pupil е много добър филм.

Оценка: 4.5/6

 

Красимир Стоев

 Breakfast of champions (1999)

   от Красимир Стоев


Преди време бях писал впечатления относно книгата на Кърт Вонегът – “Закуска за шампиони” (или Сбогом, черен понеделник).

Съвсем случайно разбрах, че имало и филм Breakfast of champions от 1999 година. Та…видяло се е, че за да гледам филми и да чета книги (които аз искам) трябва да се лишавам от съня си.

Филмчето е приятно, но за повечето хора ще се стори глупаво, защото надали ще разберат черния хумор на Вонегът. Също така, този филм е с нисък бюджет, което го прави още по-симпатичен за мен.

 

Красимир Стоев

 Californication

   от Красимир Стоев


В началото тръгнах с малко противоречива нагласа относно Californication. Може би подцених фактът, че Дейвид Духовни е добър актьор. Хубаво е когато един актьор скача от роля — в роля и все пак се справя добре с персонажът, който играе.

Лична оценка: 6/6

Без забележки. Е, може би, че щеше да е хубаво да има малко повече рок и да вкарат поне един-два Fender-а. Стига с тези Gibson, бе :)

Ще чакам трети сезон ;)