Skip to content

Feed items

Красимир Стоев

 Store.bg

   от Красимир Стоев


Нямам опит с онлайн пазаруването. Единствените неща, които съм пазарувал онлайн са храни и някоя тениска. Доста съм претенциозен и недоверчив — нещо съвсем естествено за повечето хора на планетата. Освен за храната, претенциозен съм и в литературата. Книгите, техните издателства…дори се случва, че доста време избягвах книга, понеже е на определено издателство.

Миналата седмица, Мина ме помоли да ? поръчам книга, която трудно се намира, но я имало в някаква онлайн книжарница. Книгата се казва Безсъдбовност, а автора Имре Кертес. Не бях го чувал, честно казано.

 

Красимир Стоев

 goodreads

   от Красимир Стоев


Сръчкаха ме да ъпдейтна списъка с книги в goodreads. Да, обаче ме мързи да гледам към библиотеката и да търся. Ако имах настолен компютър щях да приложа метода на крокодила — с баркод четец (и без това в офиса има един излишен) и после import по ISBN.

Всъщност, за втори път влизам в goodreads.com, откакто съм се регистрирал. Да ме пита човек “Защо ти е?”. Е, не знам.

П.П. Е, като не ти върви една книга, можеш да изчетеш десет други, ей така, докато си четеш тази, дето не ти върви.

 

Красимир Стоев

 Здрач

   от Красимир Стоев


“Здрач” е роман, по който са луднали всички емоционално неуравновесени тийнейджъри на възраст 10-18 години. “Здрач” е и филм, който гледат същите. “Здрач” е мания, която опиянява и замъглява трезвото мислене на читателите си.

Също така, “Здрач” е мешавица от жанрове, като в самата книга не е ясно дали главната героиня (Бела) няма сериозен проблем с нервната система и мозъчната изправност. “Здрач” е фикция, но много слаба. Утопия, която всеки може да разбие чрез няколко аргумента, като крайният резултат ще накара феновете на книгата (респ. поредицата) да се разплачат. Не трябва да забравяме, че Здрач е начин на живот за немалко хлапета. Освен това, наистина не трябва да забравяме, че Здрач е по-известна книга от “Под игото”.

 

Красимир Стоев

 Подаряват се книги

   от Красимир Стоев


Имаме няколко книги, които са излишни, а с цел да не се качват по тавани, да се крият в мазета и прочее, ето няколко книги, които с най-голямо удоволствие бих дал, ако някой ги хареса. В противен случай — някоя библиотека ще намаже, стига да иска.

Книгите са:

Програмиране на асемблерВолфганг Линк (за Георги)

Практическо ръководство по програмиране на ПаскалХристо Крушков, Кирил Иванов и Павлина Иванова

Програмиране на C++ Христо Крушков (за Intel)

Mastering Delphi 5 (том I & II) Марку Канту

 

Красимир Стоев

 Нова книга за Pink Floyd

   от Красимир Стоев


Скоро, съвсем скоро — след няколко дни — излиза нова книга за Pink Floyd. Книгата се казва “Pink Floyd” Revealed, написана от Иън Шърли. Авторът е участвал и в други книги, свързани с рок музиката.

От Amazon.com може да се направи поръчка на книгата: http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1847865356/braindamage-20

След две-три години ще се появи и на нашият книжен пазар, сигурен съм. Преди това ще се появи в електронен вариант на английски.

П.П. Вече подозирам, че Шърли е вмъкнал едно (радио) интервю с Мейсън, две интервюта за мирър на Райт (светла му памет) и едно изказване на Гилмор.

 

Красимир Стоев

 Едно такова. Съвсем друго.

   от Красимир Стоев


Месецът се изтърколи. Неусетно.

Преди две-три седмици си говорихме за книги с един приятел. Разбира се, генералното заключение беше, че те са нещо безполезно и не служат за друго, освен за подпиране на маса. Това, разбира се, не знам дали да коментирам.

Търкулвайки се, дочетох си още две-три книги на Вонегът, изчетох си Вийон. Търся си Фарс (настолна книга, не искам електронни книги), Времетръс, Антихрист, Майка нощ, Синята брада, Сирените на Титан. Освен това, по възможност Старецът и морето, Реката с две сърца, Котка в дъжда и Непобедният. Не бих отказал да си купя и Соларис, Албатрос, Завръщане от звездите и Фиаско. Отделно от това, трябват ми още куп книги, които се намират малко по-трудно на сергиите, отколкото в книжарниците.

 

Красимир Стоев

 За земните хора, войните и смисъла

   от Красимир Стоев


“– Но вашата планета живее в мир.
– Днес, да. Но в други дни ние имаме войни, толкова ужасни, колкото са ужасни войните, които сте виждал и за които сте чел. Ние нищо не можем да направим, затова просто си затваряме очите пред тях. Не им обръщаме внимание. Ние прекарваме вечността, наблюдавайки приятни моменти, като например днес в Зоологическата градина. Това не е ли хубав момент?
– Да.
– Това е едно от нещата, които земните могат да се научат да правят, ако вложат достатъчно усилие: да съсредоточат вниманието си върху хубавите периоди от време и да не обръщат внимание на страшните.
– Хм — каза Били Пилгрим.”

Из “Кланица пет” — Кърт Вонегът

 

Красимир Стоев

 Кърт Вонегът

   от Красимир Стоев


Наскоро изчетох “Бог да ви поживи, мистър Роузуотър”. След “Котешка люлка” и “Закуска за шампиони”, това е едва третата книга на Кърт Вонегът, която чета. Книжката е невероятно сладка, чете се на малки порции, поне аз така препоръчвам. Героите на Вонегът, в повечето книги са едни и същи, но са поставени пред различни ситуации, проблеми и препятствия. Например Килгор Траут, фантаст, който публикува книгите си в порнографски списания, тук се появи като съветник на Елиът Роузуотър, даде му мъдри съвети, за които получи и хонорар.

Самият Елиът е чудак, който помагаше на хората, без значение от раса, пол или етнос. “Фондация “Роузуотър”, с какво можем да помогнем” (по памет) е репликата на Елиът при всяко вдигане на черния телефон. Той има и червен телефон, но той е за сигнали за пожар, защото Елиът е и член на доброволния пожарен отряд. Добряк до мозъка на костите, малко ексцентричен и много луд, буквално.

 

Красимир Стоев

 Контрамотация

   от Красимир Стоев


Според дефиницията, контрамоцията е движение във времето в
обратна посока. Като неутриното. Но цялата беда е там, че ако папагалът е
бил контрамот, щеше да лети със задника напред и нямаше да умре пред нас, а
щеше да оживее… Но, общо взето, идеята е хубава. Папагалът контрамот
наистина би могъл да знае нещо за космоса. Нали живее от бъдещето към
миналото. А коитрамотът Янус наистина може и да не знае какво е станало в
нашето “вчера”. Защото нашето вчера за него би било “утре”.

из “Понеделник започва в събота” — Аркадий и Борис Стругацки

Обожавам да препрочитам определени глави и моменти от любими книги.

 

Красимир Стоев

 Капан за сънища

   от Красимир Стоев


Капан за сънища е много, много, много силна книга. Действието отново се развива в Дери, Мейн…как Кинг си е измислил целият свят – не знам.

Оценка: 6/6 (пристрастност?) ;)