Skip to content

Feed items

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияВреме е за петъчната ни главоблъсканица. Къде се намираме днес? 

Стара София


В края на 19 век София все още е преобладаващо едноетажна. Така изглежда и пресечката на улиците "Г. С. Раковски" и "Граф Игнатиев" през 1899 г., както показва тази рядка фотография, запечатала първия конгрес на Прогресивно-либералната партия.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияПървата загадка за 2018 година! Кое е мястото на снимката? 

Стара София


Из списание "Сердика", книга 9 от 1938 г.

Инж. Любен Брънчев

ТРОТОАРНИТЕ НАСТИЛКИ В СОФИЯ

Тротоарите имат главно предназначение да поемат движението на пешеходците и да го отделят от това на превозните и товарни единици. Съобразно това предназначение тротоарните настилки требва да отговарят на редица изисквания, които гарантират безпрепятственото и спокойното им използуване във всяко време.

Без да се впускаме в много подробности, ще споменем някои от ценните качества на една тротоарна настилка, съчетанието на които ще я класира като добра и подходяща.

 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияПо добра традиция в петък се опитваме да установим къде е правена една снимка. И така, кой е този красив кът от някогашна София? 

Стара София

 Новата загадка

   от Стара СофияДнешното предизвикателство представлява рядък и много любопитен кадър от края на 19 век. Кое е мястото, запечатано на снимката? 

Стара София

 Карта на София от 1934 г.

   от Стара СофияБогатата колекция исторически карти на София, публикувани на нашата страница, се попълни с още един интересен план на града. Днешната карта е от далечната 1934 г., издание на I. Български Бедекер и, подобно на повечето карти от епохата, е в комплект с книжно тяло, съдържащо азбучен указател на софийските улици. Планът също така показва границите на полицейските участъци, пощенските райони и трамвайните линии.