Skip to content
Иван Ванков

 iShit v5 – началото на края

   от Иван Ванков


Въпреки, че не харесвам тази компания, няма как да пропусна, когато 200-300 милиона неориентирани оФце (iShip) получават мини оргазъм заради парче пластмаса…. но това по-нататък, може би. Естествено, вчера ябълките показаха новия телефон (и други), който както винаги, според тях е amazing,innovative и the best of all. Лошо няма да си вярват, забавно е, а и всеки си хвали детето. Реално какво показаха? Дали наистина е нещо amazing, нещо революционно, или просто поредния продукт, който трябва да се пусне, за да не им секват приходите.

Характеристиките на новия телефон може да си ги намерите, има ги навсякъде, тук искам да поговоря за нещо друго, и то е, че от тук почва падението на Apple. Не, не казвам, че ще фалират след 1 година (при 80-90 милиарда кеш трудна работа), казвам, че вече няма да са водещите в мобилната сфера, и постепенно ще започнат да губят, особено на пазари извън USA. Реално, тази серия продукти вече го доказва.

Преди да обясня, защо смятам така, нека набързо да разгледаме както толкова показаха вчера? Един телефон, който е с мега странна резолюция, 1136 x 640 пиксела. DPI е голямо, обаче ако се пусне филм, който е 720p самия екран няма достатъчно пиксели, за да покаже цялата картина, и това е последно поколение телефон,с 4 инча екран? Причината е за това е, че телефона е дълъг, за да може да си сложат още един ред иконки, да освободят още малко място за виртуалната клавиатура и подобни. Е толкова ли можахте да измислите? Между другото, идеята зад nokia 9500 бе същата :) но тогава бяха други години. Като цяло хората си казаха, че искат по-големи (не по-дълги) екрани в телефоните си, понеже на запад това е основен инструмент за работа.

Нов процесор A6, който (представяте ли си) бил с 2 пъти повече транзистори и 2 пъти по-бърз. Еми, радвам се, че господата от Apple са чували за закона Мур. Минаха близо 2 години от последният им процесор A4. А дали е 2 пъти по-бърз, в какво е 2 пъти по-бърз, може само да си спекулират. Между другото А серията е силно стъпила на технология на Samsung

Вкараха LTE, е това е може би единственото ново (но не и иновативно) нещо, и може би заради нещо ще си отнесат няколко съдебни спора (а дано ги ударят с няколко милиарда). Няма как да се заблуждаваме, че може да спрат продажбата му в USA, при условие, че той дава 0.5% от БВП на държавата. Помислете реално, дали е възможно някой да осъди Apple в америка, камо ли да им забрани продажбата :)

iOS6, рекламирана като най-развитата мобилна OS. За човек, който не е програмист или техническо лице, може и да се върже, но сравнена с Android, има да яде толкова хляб.
Тотална интеграция с всякакви социални медии и облаци, така че нищо да не остава на телефона, и нищо да не остава не рапортувано някъде. И да, нов iTunes, който (не само според мен) е най-ужасният медиа плеър, и софтуер като цяло, в историята на компютрите. Това, което са направили, е да вземат идеите от най-добрите свободни програми, и да ги интегрират с малко мазен дизайн. Интересно ми ще е да го видя как ли ще работи под Windows :)

Значи какво излиза, че единственото ново, е LTE, което не е иновативно. Дори дизайна, най-силната им част, вече не е на това ниво. Разбира се, това е субективно мое мнение, но погледнето го този телефон, той е грозен, и не го казвам защото “гроздето е кисело”, дизайна на 4s ми харесваше много, но това е …… грозно. Apple реално не представиха нищо ново, а се хвърляха и ревяха, че този iPhone щял да накара S3 да изглежда като детска играчка….. Доообре, ще му кажа.

Защо мислите, че Apple съдят всичко и всички? По същата причина, че уплашеното куче ръмжи и лае на всичко и всички. Тези идиоти дори съдят полски магазин, който се казва А, а домейна на Полша е PL, защото името на магазина, който продава само хранителни продукти, звучало Apl. Съдят за заоблени ръбове, хранителни магазини, дребни производители, които нямат нищо общо с IT, съдят конкуренция, съдят осъдената конкуренция…… Това минава всякакви норми, и причината за това е, опита им да запазят позиция, но това не става така.
До момента вадиха пари от самите устройства, използвайки детски и евтин труд, печелиха от мобилните оператори, от производителите на периферия, от музикалните компании, от програмисти, от вестници, списания……… и скоро и това ще секне, и тогава да ги видим. Единственото, което ги държи на линия е вярната армия от фанатизирани фенове, която скоро ще започне да се разпада, особено извън USA.

Вижте, хората като цяло са прости, но не чак толкова. Apple вече започва да се подиграва не само с конкуренцията, но и с потребителите си, вижте каква е цената на акциите APPL, тези дни ще достигнат най-високата си стойност, и след това ще запознат да си падат надолу, не изведнъж, не като FB, но дългогодишен низходящ тренд ще доминира.

Тези хора не показаха нищо ново, абсолютно нищо ново. Помислете, и вижте какви са разликите между 4s и 5 , Galaxy S2 и S3, Nokia winows 8……
Между другото, като имат 90 милиарда свободни пари, ако дадат 1% от тях, няколко африкански държави ще си оправят много хуманитарни проблеми, примерно казвам.

Поднасям искрените си съболезнования на всички фенове на Apple, които се опитват по всевъзможни начини да се самоизлъжат, че това, което вчера бе представено е нещо революционно. То даже не е ново……..