Skip to content
C, PHP, VB, .NET

 Диференциали

   от C, PHP, VB, .NET


Не, няма да си говорим (все още) за диференциални уравнения. Става дума за диференциалите при колите. Може би повечето от вас знаят за какво служат те, затова ще карам набързо.

Фокусирайте се на този етап към предните гуми на автомобила. Когато той завива всяка една от двете гуми описва дъга. Ако той завива надясно, то дъгата на лявата гума ще е по-голяма от тази на дясната гума и обратно. С други думи при завой едната гума изминава повече път от другата. Ако двете гуми бяха свързани просто с една обща ос, то очевидно при завой гумата от външната страна на завоя ще трябва да приплъзва по пътя защото трябва да измине повече път за същото време и обороти както вътрешната, а това не е добре. Ето този проблем всъщност решават диференциалите – позволяват едната гума да се върти по-бързо (да прави повече обороти за същото време) от другата и да „наваксва“ изминатия път по дъгата.

Естествено абсолютно същото важи и за задните гуми – те също описват дъги при завой. Сега на въпросите:

  1. Защо автомобилите буксуват на лед?
  2. Защо автомобилите със задно предаване обикновено буксуват повече отколкото автомобилите с предно?
  3. Ако знаем формата на предните дъги, то какви дъги описват задните гуми на автомобила спрямо тях?
  4. Защо изравняването с бордюра при успоредното паркиране на заден ход е по-лесно от успоредното паркиране напред?
  5. Защо е нужен трети (междуосев) диференциал при автомобилите с постоянно задвижване „4×4“ (т.нар. „4WD“)?
  6. Ако не се използва техниката „блокиране на диференциал“, то има ли разлика между автомобилите 4×4 спрямо леките автомобили с предно или задно предаване при буксуването на лед?
  7. Обяснете разликата в действието при блокирането на преден/заден и междуосев диференциал при джиповете. Коя блокировка в кои ситуации се използва и защо повечето джипове имат възможност за блокиране само на междуосевия, но не и на преден/заден мост?