Skip to content
Ирина Купенска

 Ню Йорк, Ню Йорк

   от Ирина Купенска


Ню Йорк е град, който със сигурност не би допаднал на всеки, но аз се влюбих в него от пръв поглед.
Може би защото ми напомни много за Лондон, към който все още изпитвам носталгия, а може би защото олицетворява смисъла на свободата, силата на мечтите и неограничените възможности.

new york

Миналата есен след сватбата на сестра ми, изпитах непреодолим порив за пътуване. Въпреки че през пролетта бяхме прекарали 6 седмици в Югоизточна Азия, знаех че имаме още време преди да се върнем на работа в Швейцария и че можем да го оползотворим като започнем ново приключение.

Процедурата по издаване на виза мина много бързо и леко и имах късмета да получа десет годишна туристическа виза още на първото интервю. На следващия ден резервирах самолетните ни билети
Лион – Ню Йорк – Лос Анджелис – Лион.

Две седмици по-късно стягахме багажа готови за път.

new york

Есента в Ню Йорк е повече от прекрасна. Central park е обагрен в златни нюанси, климатът е леко хладен, но слънцето напомня за отминалото лято с топлите си лъчи и почти постоянно присъствие през деня. Това определено прави дългите разходки приятни, а ние имахме късмета на ясно небе и никакъв дъжд както при престоя ни в Ню Йорк, така и през 3-те седмици, които прекарахме на западния бряг.
Предварително бяхме решили да останем около 10 дни в града като не искахме да бързаме да посетим всички забележителности, посочени в пътеводителите. Дадохме си време да усетим атмосферата, да се разхождаме без цел и без посока и според мен точно това направи времето ни в Ню Йорк незабравимо.
Да, места като Times Square, Empire State Building и The Statue of Liberty си заслужават да се посетят, но не те правят
Ню Йорк града, който е.

new york

Няма да ви разказвам за места, които сте чували безброй пъти. Тях всички ги знаем.

За мен най-запомнящи бяха:

  • разходката ни в Бруклин по време на Халоуин както и празничния парад в Манхатън, който е наистина впечатляващ
  • хокейния мач между Нюйоркските Rangers и Бостънските Bruins в невероятната зала на Madison Square Garden
  • както и спектакълът Котките, който и до ден днешен си остава един от най-гледаните мюзикъли на Броуей.

Но ако планирате пътуване до Ню Йорк ми направете услуга и посетете музикален концерт или друг спектатъл на студенти от Juilliard. Цената беше 20 долара, които са нищо в сравнение с билетите за всяка една друга атракция, а насреща получихме час и половина абсолютна наслада за душата.
Ние слушахме джаз музика от млади таланти в малка концертна зала и в компанията на техните роднини и приятели и беше може би най-подходящия начин да прекараме последната си вечер в Ню Йорк.

new york

На следващия ден летяхме за Лос Анджелис, където стартира и най-голямото ни приключение до този момент.

Повече снимки: тук

new york