Skip to content
Пътуване до...

 Разбоище и Разбоишкия манастир

   от Пътуване до...


За много години, мили читателки и читатели! Пожелавам Ви здраве, щастие и да сте близо до любимите си хора през Новата 2018 г.
Сефтето за годината ще направим с една идея за раходка из българската част на Западните покрайнини – Василена ще ни заведе до Разбоище, и още отсега се чудя защо трябва да дишате софийски смог, когато можете да се разходите до това селце и неговия Разбоишки манастир.
Приятно четене:
Приятна и лека пътека, специално за един следобед с много нови гледки и без тежки участъци. Вземете кучето, детето и приятели и опитайте нещо различно от поредния ден в парка. И все пак, имайте предвид, че има много отворени участъци, които в топъл ден са доста изморителни. Заредете се с вода, за да изкарате целия маршрут свежи и доволни.

При разбойниците в Разбоище

Времето се затопли и е време за още разходки по нови места. Най-хубавото е, че на един час път от София има толкова неща за правене, обикаляне и разглеждане.

Разбоище и Разбоишки манастирhttp://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-1-467x700.jpg 467w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />

След кратка консултация с приятели се спряхме на

разходка до село Разбоище и Разбоишкия манастир, а след това решихме да се отбием и до водопада Котлите.

Като за първа разходка за годината, търсихме максимално лек маршрут, на който да ни чака нещо интересно. Пътят от село Разбоище до манастира е приятен, лек, без сериозни спускания или изкачвания и може да се вземе лесно от (по-големи) деца, кучета, а и от възрастни, на които не им се катери много-много.

До

Разбоище

се стига лесно – хващате към Костинброд и питате Google Maps.

2253 Разбоище, България

Паркирате в „центъра“ на „селото“ (т.е. някъде около средата на единствената улица), дискутирате накратко времето, бирата и „това каракачанка ли е?“ с дядовците пред магазинчето и тръгвате право напред по табелите „към монастира“. Така и не разбрахме защо се изписва с „о“, но вероятно има причина.

Разбоище и Разбоишки манастирhttp://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-2-768x414.jpg 768w, http://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-2-1024x552.jpg 1024w, http://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-2.jpg 1291w" sizes="(max-width: 680px) 100vw, 680px" />

Известно време вървите през поле, после започва едно спускане, в началото на което има много

приятна гледка към долината на река Нишава

– ако сте късметлии, може да видите някой минаващ през ждрелото влак. После се спускате надолу и след известно време виждате бялата постройка, кацнала на планинския склон – това е

църквата „Успение Богородично“ към Разбоишкия манастир

Ходенето от селото до крайната цел ни отне около час и малко.

Разбоище и Разбоишки манастир

Самият манастир представлява 3 – 4 схлупени постройки, които вероятно са били освежавани за последно по Живково време. На входа си кимнахме учтиво с една забрадена жена, минахме през двора на манастира и се изкачихме до църквата. Горе е тихо и спокойно. Влизаш, целия загрят от ходенето, а пред олтара е толкова студено, че виждаш дъха си. Мястото вероятно е било още по-впечатляващо, когато е било добре поддържано и е получавало поне някакво внимание. Остава въпросът какво ще се случи с манастира след последната монахиня, която го обитава сега.

Разбоище и Разбоишки манастирРазбоище и Разбоишки манастирhttp://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-5-768x469.jpg 768w, http://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-5-1024x626.jpg 1024w, http://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-5.jpg 1139w" sizes="(max-width: 680px) 100vw, 680px" />

Бяхме планирали втората част на разходката да се случи до

водопад Котлите

Взимате колата от Разбоище и се връщате обратно по пътя до Буковски манастир (който не си струва сам по себе си). Паркирате пред манастира и за няколко минути пеш стигате до водопада. Снимки, както виждате, няма, защото по пътеката пристигате до горната част на водопада, а вече доста се бяхме изморили и стръмната пътека до долната част не запали достатъчно ентусиазма ни. Наляхме си малко студена планинска вода и поехме обратно към София.

Разбоище и Разбоишки манастирhttp://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-6-768x403.jpg 768w, http://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-6-1024x537.jpg 1024w, http://patepis.com/wp-content/uploads/2018/01/Razboishte-6.jpg 1328w" sizes="(max-width: 680px) 100vw, 680px" />

Препоръчвам ви тази разходка напролет, заради водопада. Със сигурност лятото няма да е подходящо за него, а и за ходенето до Разбоишкия манастир. Минава се през доста голяма открита местност – на пролетното слънце успях да хвана тен, така че лятната жега няма да е приятна. Първо обаче минете през Котлите, докато сте още свежи и готови за подвизи, а си оставете по-лекото ходене до манастира за десерт. При всички положения, щом ви остане свободно време, изчезнете от София!

Автор: Василена Вълчанова

Снимки: авторът

Близо до Разбоище могат да се намерят евтини нощувки:Booking.com

Други разкази свързани с Другата България – на картата:

Другата България

Ако Драгоман не ви кефи за нощувка – ето я цяла България:Booking.com